Kas tässä aineet englantilaiseen aamiaiseen. Lisää vain muna! Kuva: Shutterstock
Kas tässä aineet englantilaiseen aamiaiseen. Lisää vain muna! Kuva: Shutterstock

Huipputrendikäs kookos taipuu myös pekoniksi.

Kookos on nyt huipputrendikästä. Kookosvettä nautitaan mehujen korvikkeena, -öljyllä sivellään vartalo heleäksi ja -kermasta valmistetaan ihania jälkiruokia.

Uusi kookossovellutus on siitä valmistettu pekoni. Lihaa siinä ei ole lainkaan, mutta se muistuttaa lihaista esi-isäänsä ulkonäöltään ja rakenteeltaan.

Isoista kookoslastuista saadaan pekonimaisia maustamalla ne savutipoilla, soijakastikkeella ja vaahterasiirapilla. Lisäpotkua saadaan lisäämällä joukkoon esimerkiksi savupaprikajauhetta ja suolaa. Sen jälkeen maustetut kookoslastut laitetaan uuniin paahtumaan, jolloin ne saavat pinnalleen ruskean värin ja rapean pinnan.

Makeansavuiset kookoslastut sopivat nautittavaksi sellaisenaan tai tuomaan jälkiruokiin lisämakua. Niitä käytetään myös esimerkiksi tortillan täytteenä ja salaateissa.

Kookospekonin teko-ohjeita löytyy netistä googlettamalla sanat ”coconut bacon”. Yksi resepti löytyy Fettle Vegan -blogista.

Lue myös:

Resepti: Kookospannacotta, ananasta ja marjoja

Resepti: Kookos-limebooli

Resepti: Pähkinäinen kookospirtelö

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.