Tästä voisi tekaista oivan mehun. Kuva: Shutterstock
Tästä voisi tekaista oivan mehun. Kuva: Shutterstock

Syksyn muodikkaimmista ruuista löytyy omansa niin terveysintoilijalle kuin herkkusuullekin. Ja mikä parasta, nuo kaksi asiaa voi myös yhdistää.

1. Parempaa pikaruokaa

Kiitos gourmet-hodareiden ja tyylikkäiden tacojen, pikaruoka ei ole enää entisellään. Tusinaburgerit ovat vaihtuneet tuoreisiin yrtteihin, itse valmistettuihin tortillalettuihin ja käsintehtyyn majoneesiin.

2. Kotimaista giniä

Jos haluat lasiisi taatusti muodikkaan alkoholijuoman, valitse gini. Testaa vaikkapa suomalaisen Kyrö Distilleryn giniä, joka valittiin maailman parhaaksi. Alkossa hyllyt tietenkin tyhjenivät heti, mutta Kyrössä ollaan työn touhussa, jotta pulloja saadaan taas tarjolle. Parhaalta gini maistuu tietenkin klassisesti Gin tonicissa. Trenditietoinen valitsee ginille suuren, jalallisen pyöreän lasin, kuten Madridissa tehdään.

3. Kännykät esiin ravintolassa

Kännykän räplääminen ravintolassa ei ole noloa vaan suotavaa. Jenkkilässä voi lounasaikaan maksaa laskun kännykällä, jos tarjoilija on liian kiireinen huolehtiakseen kaikista asiakkaista. Suomalaisella Wolt-mobiilisovelluksella ruuan voi tilata ja maksaa etukäteen. Kiireistä aamukahvin hakijaa odottaa kahvilan luukulla valmiiksi vaahdotettu latte, ja lounastunnilla voi istua suoraan annoksen ääreen.

4. Puuroa polkupyörästä

Katuruokafillareista voi ostaa vaikkapa puuroja, karjalanpiirakoita ja kahvia. Pyörään ei tietenkään mahdu tolkutonta valikoimaa, mutta liikkuminen ja paikan valinta on helppoa. Pyörällä pääsee lähes mihin tahansa.

5. Pihvin paluu

Klassikot ovat klassikoita syystä. Siksi trendiravintolatkin ovat ottaneet askeleen perinteisempään suuntaan. Helsinkiin tänä vuonna avautunut huipputrendikäs The Cock tarjoaa listallaan pihviä, ranskalaisia ja bearnaise-kastiketta. Kikkailusta ei ole tietoakaan, vain maku ratkaisee.

6. Vielä terveempää

Terveellisyys on voimakkain ruuan trendi, ja se näkyy kaupan hyllyillä ja ravintoloissa. Se, mitä terveellisyys on, onkin sitten makukysymys. New Yorkissa voi bongata samalta kadunpätkältä raakaruokakahvilan, vegaanijäätelökioskin ja paleoravintolan. Päätä itse, mihin astut.

7. Uuden ajan mehukestit

Janoisten sankari ei ole enää Kari Grandi vaan raakamehu. Nämä vitamiinipommit ovat supersuosittuja, ja Joe and the Juice -ketjuun ei voi olla törmäämättä vaikkapa Köpiksessä. Suomen vastine on Jungle Juice Bar, tosin ilman Tanskasta tuttuja kuumia miesmehustajia.

8. Kookosta, jookos

Ihmeaine kookos on kaikkialla: vedessä, jäätelössä, jogurtissa, kakuissa ja kastikkeissa. Kookosrasvalla hyydytetään raakakakut, ja kookoskerma vispataan vegaanin kermavaahdoksi. Uusin tulokas on ravinteita rutkasti sisältävä kookossokeri, jonka maku on karamellimainen.

Lue lisää:

Trendikkäät mangoremmit ovat sokeritonta karkkia!

Oletko jo testannut hittireseptin? Pizzapohja tehdään nyt kukkakaalista

Tästä ei hodari parane! Kimchi ja parsa ovat uudet trenditäytteet

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.