Granola säilyy lasipurkissa noin kuukauden. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Granola säilyy lasipurkissa noin kuukauden. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Suolainen granola on jokapaikanhöylä, joka piristää niin keittoa kuin salaattiakin.

Granolabuumi käy yhä kuumana: Ystäväni pohtivat, olisiko aika kokeilla granolan paahtamista kotona ensimmäistä kertaa. Ravintoloiden aamiaislistoilla luottokaksikko granola ja jogurtti komeilee edelleen. Myös kauppoihin ilmestyy koko ajan uusia granoloita.

Ja kyllä, granola on myös suolaista. Helsinkiläisravintola Shelter tarjoili alkuruokana kurpitsaa granolan kera. Suolaiseen ruokaan tarkoitettu granola tehdään siemenistä ja pähkinöistä ja paahdetaan uunissa makean version tavoin. Siirapin tai hunajan sijaan rapeuttajana toimii munanvalkuainen, ja makeaa lisätään vain hiukka.

Miten se eroaa myslistä? Granola on rasvaisempaa ja rapeampaa.

Suolainen granola sopii kurpitsan lisäksi sosekeiton päälle sekä salaattiin tuomaan rapeutta. Se maistuu myös kuskussalaatin seassa tai uunijuuresten päälle ripoteltuna.

Suolainen granola

½ l valmista granolaa, valmistusaika 30 min

1 kananmunan valkuainen

½ dl oliiviöljyä

2 tl karkeaa Dijonin

sinappia

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

½ sitruunan kuori

4 dl siemeniä ja pähkinöitä (esimerkiksi seesaminsiemeniä, pekaanipähkinöitä ja manteleita)

1 dl kaurahiutaleita

½ dl ruisleseitä

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

2. Riko muna varovasti kulhon pohjalle niin, ettei keltuainen rikkoudu. Nosta keltuainen pois kulhosta. Lisää öljy, sinappi, hunaja ja suola. Raasta sitruunan kuori kulhoon. Sekoita haarukalla sekaisin.

3. Mittaa kulhoon pähkinät, siemenet, kaurahiutaleet ja ruisleseet. Sekoita hyvin kaikki ainekset keskenään.

4. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa granola-ainekset pellille. Levitä tasaiseksi kerrokseksi. Nosta uuniin ja paahda 20 minuuttia. Kääntele kaksi kertaa paiston aikana.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.