Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Juureksetko tylsiä? Päin vastoin, kun teet niistä sipsejä. Eikä omenakaan kypsytä, jos upotat sen ohrattoon. Näitä herkkuja toimittaja-juontaja Jesse Kamras tarjoaa lampaanlihan kanssa.

1. Kuutioi punasipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. Kiehauta etikka, sokeri ja suola kattilassa. Kaada liemi punasipulin päälle ja sekoita. Lisää öljy. Nosta seos jääkaappiin marinoitumaan 1–3 tunniksi.
2. Paahda pinjansiemenet varovasti pannulla. Siirrä sivuun.
3. Paahda ohra pannulla. Siirrä ohra kattilaan ja lisää reilusti vettä ja hiukan suolaa. Keitä kypsäksi ja valuta.
4. Kuori omena ja tee siitä palloraudalla pieniä palloja.
5. Sekoita ohra, omena, valutettu punasipuli ja pinjansiemenet. Hienonna ruohosipuli joukkoon. Lämmitä seos kattilassa, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ohje on versio Teppo Säkkisen Vuoden kokki 2011 finaalissa tehdystä lisukkeesta.

Juuressipsien ohje.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia + 1-3 tuntia kypsymiseen ja marinoitumiseen

1
kpl
punasipuli
punaviinietikkaa
2
tl
sokeria
suolaa
1
dl
kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
50
g
pinjansiemeniä
150
g
ohrasuurimoita
2
kpl
omenaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.