Murekepalat pysyvät uunissa mehevinä munakoisokääreen sisällä.
Murekepalat pysyvät uunissa mehevinä munakoisokääreen sisällä.

Tutut ruuat ­syntyvät nyt uudella twistillä.

Makaronilaatikon muunnos syntyy spagetti bolognesea mukaillen.

Jauheliha-spagettivuoka

4–6 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 25 minuuttia

200 g spagettia
1 keltasipuli
400 g naudan paistijauhe­lihaa
1 dl valmista tomaattipastakastiketta (esim. basilikalla maustettua)
3 rkl punaista valmista ­pestokastiketta
½ tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl mozzarellaraastetta
1 pkt (125 g) hyvää mozzarellaa
2 kananmunaa
5 dl maitoa
½ tl suolaa

1. Pätki spagetti kolmeen osaan. Keitä ja valuta spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sipuli. Sekoita joukkoon ­tomaatti- ja pestokastikkeet, sokeri sekä suola. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä 6–7 kierroksen verran. Hauduta vielä parin minuutin ajan.

3. Voitele noin 2 litran vetoinen uuni­vuoka. Yhdistä spagetti ja jauhe­lihakastike vuoassa. Sekoita joukkoon juustoraaste. Valuta mozzarella ja revi se pieniksi paloiksi. Levitä palat pinnalle.

4. Sekoita kulhossa kananmunat, maito ja suola. Valuta seos vuokaan spagetin ja jauhelihan päälle tasaisesti.

5. Kypsennä uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on kauniin ruskea.

Nopea arki­ateria kahdelle: paistos valmistuu 25 minuutissa ­yhdellä pannulla.

Karitsanjauheliha-perunapaistos

2 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 5 minuuttia

1 valkosipulinkynsi
2 perunaa
öljyä paistamiseen
250 g karitsanjauhelihaa
suolaa
½ tl jeeraa
½ tl kurkumaa
mustapippuria myllystä
1 rkl öljyä
2 kananmunaa
1 iso pihvitomaatti
noin 1 dl juustoraastetta
(mozzarella tai cheddar)
2 kevätsipulinvartta
pari kourallista rucolaa tai vuonankaalia

1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuori ja viipaloi perunat mahdollisimman ohuiksi. Kuumenna öljytilkka pinnoitetussa metallivartisessa pannussa ja paista pannulla jauheliha ja valkosipulimurska. Kun liha on kypsää, sekoita joukkoon ½ tl suolaa, jeera ja kurkuma. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä 3–4 kierroksen verran. Kuumenna pari ­minuuttia ja kumoa astiaan.

2. Pane perunaviipaleet samalle pannulle ja lisää sekaan öljy. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippu­rilla.

3. Kuumenna viipaleita miedolla lämmöllä välillä käännellen noin
10 minuuttia, kunnes ne ovat kunnolla pehmeitä.

4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti. Kaada seos perunoiden päälle ja lisää pinnalle jauhe­liha, ennen kuin munaseos on täysin hyytynyt.

5. Laita uunin grillivastukset kuumenemaan.

6. Leikkaa tomaatti ohuiksi viipaleiksi. Päällystä paistoksen pinta ­tomaatilla ja juustoraasteella ja nosta pannu uuniin. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut paisto­väriä.

7. Silppua kevätsipulinvarret ja ­ripottele ne paistoksen pinnalle.  Huuhtele ja kuivaa rucola tai vuonankaali ja ripottele paistoksen pinnalle. Tarjoa heti.

Lakritsanjuuri ­antaa kastikkeeseen mukavan salmiakkimaisen säväyksen.

Lakritsinen jauhelihakastike

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
200 g kesäkurpitsaa
400 g naudan jauhelihaa
tilkka öljyä
1 lihaliemifondikuutio
1 tl lakritsinjuurijauhetta
1 tl kuivattua rosmariinia
⅔ tl suolaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
3 dl vettä
2 dl kermaa
pari kourallista baby­pinaattia

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese kesäkurpitsa ja suikaloi se pieniksi paloiksi.

2. Ruskista jauheliha pannulla tilkassa öljyä. Lisää ­sipuli ja valkosipuli ja paista käännellen, kunnes sipuli on kuullottunut.

3. Lisää sekaan kesäkurpitsansuikaleet. Paista sekoitellen parin minuutin ajan.

4. Mausta fondikuutiolla, ­lakritsinjuurella, rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon vesi ja kerma. Anna kiehua hiljalleen kokoon 3 minuutin ajan. Huuhtele babypinaatit ja keitä vielä pari minuuttia, kunnes kastike on sopivan paksuista. Tarkista maku.

5. Tarjoa esimerkiksi kasvisliemessä kypsennetyn riisin tai keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa. 

Tuunaa tavallasi: keittoon voi lisätä ja siitä voi karsia raaka-aineita oman maun mukaan.

Nuudeli-broilerikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 l vettä
1 kanafondikuutio
1 pss valmista misokeittoainesta
1–2 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 tl chilikastiketta
50 g tuoreita siitakesieniä
1 rkl öljyä
300 g broilerinjauhelihaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 kpl kananmunaa
2–3 vartta paksoita tai 50–70 g ­babypinaattia
3–4 retiisiä
4 rkl pakasteherneitä
1 pkt (90 g) nuudelia
(pieni nippu thaibasilikaa)

1. Pane kattilaan vesi, kanafondikuutio, misokeittoaines, kala-, soija- ja chili­kastikkeet. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi. Maista ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai soijaa. Pidä kuumana.
2. Puhdista ja viipaloi siitakesienet
2–4 osaan. Kuumenna öljy pannulla ja paista jauheliha. Lisää paistamisen loppu­vaiheessa sienet ja mausta seos suolalla ja mustapippurirouheella.
3. Kuumenna kattilassa vettä ja laita kananmunat kiehumaan noin 5 minuutiksi. Keltuainen saa jäädä hieman löysäksi. Kuori ja halkaise kananmunat.
4. Huuhdo ja pilko paksoinvarret tai siisti ja silppua pinaatit. Pese ­retiisit ja viipaloi ne ohueksi. Pane paksoit, retiisit, pakasteherneet sekä nuudelit kuumaan liemeen ja anna vielä kiehahtaa, kunnes nuudelit ovat pehmenneet.
5. Annostele neljälle laakealle keitto­lautaselle jauhelihaa, siitakkeita ja ­munanpuolikas. Lisää päälle kuumaa nuudeli-kasvislientä. Koristele halutessasi silputulla thaibasilikalla.

Pienet mureke­kääröt vaativat ­hieman näpertelyä.

Pienet munakoiso-vuohenjuusto­kääryleet

4–6 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia + paistoaika: 15 minuuttia

1 iso munakoiso
suolaa
öljyä paistamiseen
jauhelihamassa
100 g pehmeää vuohenjuustoa
noin ½ dl maitoa
½ dl korppujauhoja
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
½ tl suolaa
mustapippuri­a myllystä
(pieni nippu ruohosipulia)
lisäksi
cocktailtikkuja

1. Suikaloi munakoiso pituussuunnassa pitkiksi siivuiksi ja asettele vieri viereen leivinpaperille. Ripottele pintaan suolaa ja jätä hikoilemaan siksi aikaa, kun valmistat ­murekemassan.

2. Notkista vuohenjuusto vaivaamalla sitä hetken. Sekoita maito, korppujauho sekä juusto kulhossa ja jätä turpoamaan noin 5 minuutiksi. Sekoita joukkoon jauheliha ja ­rikottu ­kananmuna. Mausta suolalla ja rouhi sekaan 3–4 kierrosta musta­pippuria.

3. Painele munakoisosiivut talouspaperilla kuiviksi ja paista öljyssä molemmin puolin kauniin värisiksi.

4. Levitä munakoisopalat takaisin leivinpaperille ja nosta viipaleiden toiseen päähän 1–2 rkl täytettä. Kääri rullalle ja sulje rulla cocktail­tikulla.

5. Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes murekemassa on kypsää.

6. Jos haluat, voit silputa kääröjen pinnalle ruohosipulia. Tarjoa raikkaan hedelmäisen ­salaatin kanssa.

Piirakka saa ruokaisuutta ­jauhelihasta.

Välimeren jauheliha-sipulipiiras

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

taikina
200 g kylmää voita
6 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
noin 1 dl vettä
täyte
3–4 keltasipulia
½ punasipuli
2 rkl sitruunanmehua
½ tl sokeria
öljyä kuullottamiseen ja paistamiseen
suolaa
½ tl timjamia
400g jauhelihaa
rouhittua mustapippuria
1 kananmuna
5–6 pientä anjovissiivua
1 dl oliiveja

1. Kuutioi kylmä voi. Pane kulhoon voikuutiot, jauhot ja suola. Nypi tasaiseksi seokseksi ja lisää loppuvaiheessa vettä niin paljon, että saat aikaiseksi taikinan. Muokkaa taikina nopeasti palloksi ja kääri muovikelmuun. ­Pane jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat muut raaka-aineet.

2. Kuori keltasipulit ja punasipuli ja suikaloi ne. Pane punasipuli kulhoon ja kääntele sekaan sitruunanmehu ja sokeri. Jätä maustumaan.

3. Kuullota keltasipulisiivut pannulla öljytilkassa kunnolla pehmeiksi eli noin 10 minuutin ajan. Lisää ½ tl suolaa ja timjami. ­Kumoa astiaan odottamaan.

4. Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja nosta sivuun.

5. Kauli taikinasta kahden leivinpaperin välissä ohut levy. Levitä se uunipellille. Esipaista piirakkapohjaa uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 5 minuuttia.

6. Sekoita jauhelihaan sipuli-mausteseos ja rikottu muna.

7. Valuta anjovikset. Kaada piirakkapohjan päälle jauheliha­seos, oliivit ja anjovikset. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista yhä noin 15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

8. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä salaatin ja ­marinoidun punasipulin kanssa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.