Tarvitset vain paketillisen jäätelöä ja pari minuuttia. Houkuttelevat annokset ovat valmiina ennen kuin syöjät ehtivät tarttua ­lusikoihinsa.

Donitsi, vaahtokarkki, popkorni, purukumi... Uusimmat jätskimaut ovat peräisin Amerikasta, missä trendikkäin jäätelö tehdään nyt kotona tai pienissä jäätelötehtaissa. Meillä samaa trendiä edustavat esimerkiksi helsinkiläinen Kolmen kaverin jäätelö ja Kouvolan­ Cami­nito, jonka bravuuri on herkullinen lakritsijäätelö.

Atlantin takana rakastetaan suolaisen ja makean yhdistelmiä. Jäätelön seasta löytyy niin pretzel- eli suolarinkelimuruja, suolakinuskia kuin suolapähkinöitäkin. Onpa joku keksinyt sekoittaa jätskiin jopa pekonia ja vuohenjuustoa.

Kiekkoleivos

1. Muotoile hiukan pehmenneestä jäätelöstä pallo ja purista se kahden mehevän keksin väliin.

2. Pyöritä jäätelöleivoksen reunat strösselissä tai suklaarouheessa ja siirrä pakastimeen jäätymään.

Satsaa lisää:
Loihdi niin sanottu sisilialainen aamiainen ja lusikoi pehmeää sorbettia tai jäätelöä vaalean briossisämpylän väliin.

Drinkkijäätelö

Hittidrinkki Hugo ja vaniljajäätelö ovat kutkuttava makuyhdistelmä!

1. Mittaa lasiin kaksi ruokalusikallista seljankukkamehutiivistettä ja runsaasti mintunlehtiä.

2. Lisää 1 ½ desiä prosecco-kuohuviiniä ja pallo vaniljajäätelöä. Tökkää pilli koristeeksi.

Ilman prosentteja: Vaihda kuohari kivennäisveteen tai koivunmahlajuomaan (Olvi)

Suolaista & makeaa

1. Täytä rapea tacokuori pehmenneellä jäätelöllä.

2. Sulata tummaa suklaata ja valuta se makupalan kuorrutteeksi. Ripottele koristeeksi mantelirouhetta. Nosta jäätelötaco pakastimeen jäätymään.

3. Saat vielä vahvemman makuelämyksen, kun vaihdat mantelirouheen suolapähkinärouheeksi. Valuta vielä tacon päälle hieman kinuskikastiketta juuri ennen kuin tarjoilet sen.

Kahviylläri

1. Pyöräytä kuppiin tai lasiin pieni pallo jäätelöä. Kaada kuumaa kahvia päälle.

Satsaa lisää:  Saat ­annokseen vietnamilaisen vivahteen, kun ­lisäät kupin pohjalle ruokalusikallisen makeutettua tiivistemaitoa (condensed milk). Kaada päälle kahvi ja sekoita hyvin. Lisää jäätelöpallo viimeisenä.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.