Kodin Kuvalehti
Kesällä paras hampurilaisbaari on oman pihan perällä. Kuvan pekoni-gorgonzolahampurilaisen ohjeen löydät jutun lopusta.
Kesällä paras hampurilaisbaari on oman pihan perällä. Kuvan pekoni-gorgonzolahampurilaisen ohjeen löydät jutun lopusta.

Ei ole samantekevää, missä järjestyksessä hampurilainen kannattaa lautaselle kasata. Kun noudatat tätä kaavaa, saat helposti haukattavan ja joka puraisulla mahtavalta maistuvan burgerin.

  1. Ota lautaselle ensin sämpylän alapuoli. Paahda sämpylät, jolloin hampurilaisesta tulee rapea eivätkä kastikkeet imeydy pohjaan niin helposti.
  2. Asettele sämpylälle salaatti. Se suojaa sämpylää pihvin ja kastikkeiden kosteudelta eikä sämpylä muutu mössöksi.
  3. Nosta pihvi paikalleen. Naudanlihasta tehty jauhelihapihvi on klassisen hampurilaisen sydän. Lisää lihaan vain suolaa ja mustapippuria, sekoita massaa mahdollisimman vähän ja paista mediumiksi.
  4. Lisää pihvin päälle juusto, jotta se sulaa herkullisesti kuuman pihvin päällä. Sulanut juusto myös liimaa kätevästi seuraavaan kerrokseen tomaatin ja sipulin
  5. Maukas kastike tulee lopuksi kaiken päälle ja se myös liimaa sämpylän yläpuolikkaan paikoilleen.

Tee kuvan hampurilainen tällä reseptillä, jossa juustolla ja oliiviöljyllä mehevöitynyt sämpylä saa sisäänsä grillissä paistetun jauhelihapihvin, karamellisoituneita sipuleita ja pekonimajoneesia. Pala sinihomejuustoa kruunaa annoksen!

Pekoni-gorgonzolahampurilainen

6 hampurilaissämpylää

1 annos pekonimajoneesia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 annos balsamicosipuleita

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 pihvitomaattia

6 salaatinlehteä

Pihvit

600 g naudan jauhelihaa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippurirouhetta

200 g gorgonzolajuustoa (tai muuta sinihomejuustoa)

  1. Valmista sämpylät, majoneesi ja sipulit alta löytyvien ohjeiden mukaan.
  2. Viipaloi tomaatit. Huuhdo ja valuta tai linkoa salaatinlehdet.
  3. Sekoita jauhelihaan suola ja mustapippuri. Muotoile massasta kuusi pihviä. Leikkaa juustosta kuusi viipaletta.
  4. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Kun olet kääntänyt pihvit, nosta niiden päälle viipaleet gorgonzolajuustoa ja kypsennä toinen puoli. Nosta sämpylät paahtumaan pariksi minuutiksi grillin ylätasolle.
  5. Kokoa hampurilaiset: Laita sämpylän pohjalle salaatinlehti ja muutama tomaattiviipale. Nosta pihvi juustoineen päälle ja annostele pihville balsamicosipulia ja pekonimajoneesia. Nosta kansi paikoilleen.

Parmesaanisämpylät

18 kpl, 30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 45 min

4 dl maitoa

1 dl vettä

50 g tuorehiivaa

2 dl oliiviöljyä

2 rkl sokeria

2 tl suolaa

n. 1,5 l vehnäjauhoja

Pinnalle

1 muna

1 rkl maitoa

50 g parmesaania

  1. Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen ja liuota sekoitellen. Sekoita joukkoon öljy, sokeri, suola ja vähitellen jauhoja. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
  2. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Jaa se 18 palaan. Leivo pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta leivinpaperin päälle uunipelleille. Anna sämpylöiden kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  3. Sekoita muna ja maito lasissa. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Voitele sämpylät munaseoksella ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.
  4. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä. 

Pekoni- ja tomaattibasilikamajoneesi

Perusmajoneesi

2 dl rypsiöljyä

½ rkl valkoviinietikkaa

1 tl sinappia

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria rouhittuna

1 huoneenlämpöinen muna

Pekonimajoneesi

100 g pekonia

Tomaatti-basilikamajoneesi

4–6 aurinkokuivattua tomaattia

1 rkl kapriksia

½ dl basilikaa hienonnettuna

  1. Tee kummankin maustetun majoneesin pohjaksi annos perusmajoneesia.
  2. Mittaa kaikki majoneesin ainekset sauvasekoittimen kapeaan kulhoon, muna viimeisenä. Laita sauvasekoittimen terä kulhon pohjalle. Käynnistä kone ja nosta hitaasti ylöspäin kulhossa. Tee sama liike muutamaan kertaan, kunnes majoneesi on tasaisen sakeaa. Nosta majoneesi jääkaappiin odottamaan.
  3. Ruskista pekoni paistinpannussa omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoniviipaleet valumaan ja jäähtymään talouspaperin päälle. Rouhi jäähtynyt pekoni veitsellä hienoksi muruksi ja sekoita annokseen majoneesia.
  4. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset ja basilika. Sekoita ne toiseen annokseen majoneesia.

Balsamicosipulit

6 sipulia

2 rkl voita

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

  1. Kuori ja viipaloi sipulit.
  2. Kuumenna voi paistinpannulla. Paista sipuliviipaleita voissa lieden keskiteholla 7–10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Lisää balsamiviinietikka ja sokeri. Jatka paistamista noin minuutti. Mausta suolalla.

Vinkki! Sipulit voit valmistaa etukäteen. Ne jähmettyvät hieman jääkaapissa, mutta lämmitä niitä kevyesti ennen tarjoilua.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla