Jamie Oliver. Kuva: Reuters
Jamie Oliver. Kuva: Reuters

Uppomuna on monelle keittiön suurin haaste.

Onnistutko aina munaamaan uppomunien keiton? Ei hätää. Kaikkien rakastama huippukokki Jamie Oliver paljastaa YouTube-kanavallaan vinkit, joiden avulla et enää koskaan epäonnistu.

1. Käytä vain tuoreita munia. Kaikista tuoreimmat yksilöt löydät kaupasta hyllyn takaosasta.

2. Ideana on hauduttaminen. Älä siis laita munaa kiehuvaan veteen. Kuumenna vesi kattilassa kiehumispisteeseen. Odota, että pinnalla ei näy enää lainkaan kuplia ja lisää muna vasta sen jälkeen.

3. Kupin kautta veteen. Riko muna ensin pieneen kulhoon ja pudota vasta siitä kattilaan. Tällä tavalla muna pysyy todennäköisimmin koossa.

4. Ei viinietikalle! Joidenkin mielestä etikka auttaa uppomunien tekemisessä. Oikeasti se ei tuo mukaan muuta kuin etikkaisen maun.

5. Anna munan olla vedessä kolme minuuttia. Sen jälkeen nosta muna vedestä varovaisesti. Täydellinen uppomuna tuntuu ja näyttää tuoreelta mozzarella-juustolta.

Vanhoja munia?

Jamie sanoo tuoreiden kananmunien olevan varmin tie onnistumiseen. Mutta mitä jos kaapista löytyy vain viikko sitten ostettu tiu? Tässä konsti, jolla vanhemmankin munan kanssa onnistuu:

Sekoita kattilassa olevaa lämmintä vettä nopeasti ympyränmuotoisin liikkein, jotta kattilaan muodostuu pyörre. Pudota muna kipon kautta kattilaan ja toivo parasta! Pyörre auttaa valkuaista kietoutumaan keltuaisen ympärille, jolloin sen ei pitäisi mennä rikki.

Yksinäisiin munahetkiin!

Tuntuu turhalta liata koko kattilaa, jos meinaa nauttia yhden uppomunan yksin. Yhden munan tekeminen onnistuu helposti seuraavalla tavalla:

Laita pieneen kippoon tuorekelmua sillä tavalla, että kelmun reunat jäävät reilusti kipon ulkopuolelle. Sivele kelmuun vähän öljyä. Lisää muna kippoon kelmun päälle. Kietaise ylimääräinen kelmu tiukasti munan ympärille. Munan pitäisi olla nyt kelmun sisällä ja sillä pitäisi olla kelmuhäntä. Tee kelmuun solmu lähelle kananmunaa ja laita veteen hautumaan kolmeksi minuutiksi.

Lue myös:

Oi, miten söpöä! Sydämenmalliset munat hurmaavat

Onko tämä Henri Alénin seuraavan hittireseptin pääraaka-aine?

Munan voi kuoria puhaltamalla – näin temppu onnistuu!

Hulvaton pullotemppu – näin erottelet kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti