Jamie Oliver. Kuva: Reuters
Jamie Oliver. Kuva: Reuters

Uppomuna on monelle keittiön suurin haaste.

Onnistutko aina munaamaan uppomunien keiton? Ei hätää. Kaikkien rakastama huippukokki Jamie Oliver paljastaa YouTube-kanavallaan vinkit, joiden avulla et enää koskaan epäonnistu.

1. Käytä vain tuoreita munia. Kaikista tuoreimmat yksilöt löydät kaupasta hyllyn takaosasta.

2. Ideana on hauduttaminen. Älä siis laita munaa kiehuvaan veteen. Kuumenna vesi kattilassa kiehumispisteeseen. Odota, että pinnalla ei näy enää lainkaan kuplia ja lisää muna vasta sen jälkeen.

3. Kupin kautta veteen. Riko muna ensin pieneen kulhoon ja pudota vasta siitä kattilaan. Tällä tavalla muna pysyy todennäköisimmin koossa.

4. Ei viinietikalle! Joidenkin mielestä etikka auttaa uppomunien tekemisessä. Oikeasti se ei tuo mukaan muuta kuin etikkaisen maun.

5. Anna munan olla vedessä kolme minuuttia. Sen jälkeen nosta muna vedestä varovaisesti. Täydellinen uppomuna tuntuu ja näyttää tuoreelta mozzarella-juustolta.

Vanhoja munia?

Jamie sanoo tuoreiden kananmunien olevan varmin tie onnistumiseen. Mutta mitä jos kaapista löytyy vain viikko sitten ostettu tiu? Tässä konsti, jolla vanhemmankin munan kanssa onnistuu:

Sekoita kattilassa olevaa lämmintä vettä nopeasti ympyränmuotoisin liikkein, jotta kattilaan muodostuu pyörre. Pudota muna kipon kautta kattilaan ja toivo parasta! Pyörre auttaa valkuaista kietoutumaan keltuaisen ympärille, jolloin sen ei pitäisi mennä rikki.

Yksinäisiin munahetkiin!

Tuntuu turhalta liata koko kattilaa, jos meinaa nauttia yhden uppomunan yksin. Yhden munan tekeminen onnistuu helposti seuraavalla tavalla:

Laita pieneen kippoon tuorekelmua sillä tavalla, että kelmun reunat jäävät reilusti kipon ulkopuolelle. Sivele kelmuun vähän öljyä. Lisää muna kippoon kelmun päälle. Kietaise ylimääräinen kelmu tiukasti munan ympärille. Munan pitäisi olla nyt kelmun sisällä ja sillä pitäisi olla kelmuhäntä. Tee kelmuun solmu lähelle kananmunaa ja laita veteen hautumaan kolmeksi minuutiksi.

Lue myös:

Oi, miten söpöä! Sydämenmalliset munat hurmaavat

Onko tämä Henri Alénin seuraavan hittireseptin pääraaka-aine?

Munan voi kuoria puhaltamalla – näin temppu onnistuu!

Hulvaton pullotemppu – näin erottelet kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.