Jamie Oliver. Kuva: Reuters
Jamie Oliver. Kuva: Reuters

Uppomuna on monelle keittiön suurin haaste.

Onnistutko aina munaamaan uppomunien keiton? Ei hätää. Kaikkien rakastama huippukokki Jamie Oliver paljastaa YouTube-kanavallaan vinkit, joiden avulla et enää koskaan epäonnistu.

1. Käytä vain tuoreita munia. Kaikista tuoreimmat yksilöt löydät kaupasta hyllyn takaosasta.

2. Ideana on hauduttaminen. Älä siis laita munaa kiehuvaan veteen. Kuumenna vesi kattilassa kiehumispisteeseen. Odota, että pinnalla ei näy enää lainkaan kuplia ja lisää muna vasta sen jälkeen.

3. Kupin kautta veteen. Riko muna ensin pieneen kulhoon ja pudota vasta siitä kattilaan. Tällä tavalla muna pysyy todennäköisimmin koossa.

4. Ei viinietikalle! Joidenkin mielestä etikka auttaa uppomunien tekemisessä. Oikeasti se ei tuo mukaan muuta kuin etikkaisen maun.

5. Anna munan olla vedessä kolme minuuttia. Sen jälkeen nosta muna vedestä varovaisesti. Täydellinen uppomuna tuntuu ja näyttää tuoreelta mozzarella-juustolta.

Vanhoja munia?

Jamie sanoo tuoreiden kananmunien olevan varmin tie onnistumiseen. Mutta mitä jos kaapista löytyy vain viikko sitten ostettu tiu? Tässä konsti, jolla vanhemmankin munan kanssa onnistuu:

Sekoita kattilassa olevaa lämmintä vettä nopeasti ympyränmuotoisin liikkein, jotta kattilaan muodostuu pyörre. Pudota muna kipon kautta kattilaan ja toivo parasta! Pyörre auttaa valkuaista kietoutumaan keltuaisen ympärille, jolloin sen ei pitäisi mennä rikki.

Yksinäisiin munahetkiin!

Tuntuu turhalta liata koko kattilaa, jos meinaa nauttia yhden uppomunan yksin. Yhden munan tekeminen onnistuu helposti seuraavalla tavalla:

Laita pieneen kippoon tuorekelmua sillä tavalla, että kelmun reunat jäävät reilusti kipon ulkopuolelle. Sivele kelmuun vähän öljyä. Lisää muna kippoon kelmun päälle. Kietaise ylimääräinen kelmu tiukasti munan ympärille. Munan pitäisi olla nyt kelmun sisällä ja sillä pitäisi olla kelmuhäntä. Tee kelmuun solmu lähelle kananmunaa ja laita veteen hautumaan kolmeksi minuutiksi.

Lue myös:

Oi, miten söpöä! Sydämenmalliset munat hurmaavat

Onko tämä Henri Alénin seuraavan hittireseptin pääraaka-aine?

Munan voi kuoria puhaltamalla – näin temppu onnistuu!

Hulvaton pullotemppu – näin erottelet kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.