Saapasmaan ruokakulttuuriin voi tutustua myös suomalaismarketissa.
Saapasmaan ruokakulttuuriin voi tutustua myös suomalaismarketissa.

Italialaista ruokaa rakastaa koko maailma. Parhaat saapasmaan herkut syntyvät jo muutamasta raaka-aineesta.

Balsamietikka. Perinteinen balsamietikka keitetään rypälemehusta ja sen annetaan kypsyä pitkään puutynnyreissä. Vanha täyteläisen makuinen balsamietikka on hyvin kallista, mutta onneksi kaupoista löytyy arkisempiakin versioita. Pirskota salaattiin!

Tomaattisäilykkeet. Aiemmin jokainen italialaisperhe säilöi talvea varten ison kasan tomaatteja. Nyt homman hoitaa teollisuus. Kehutut Mutti-säilykkeet kuuluvat Italian ikoneihin.

Oliiviöljy.
Vaikka puusta poimittu oliivi maistuu kammottavan karvaalle, siitä puristettu öljy voi olla hyvin pehmeää ja lempeää. Etelä-Italiassa mitään ruokaa ei tehdä ilman oliiviöljyä, sisilialaiset laittavat sitä jopa jäätelöön.

Nutella.
Piemontelaisen Ferreron suklaatehtaan tunnetuin tuote on hasselpähkinöistä ja suklaasta valmistettu Nutella-levite. Se kuuluu italialaiseen aamiaispöytään yhtä tiukasti kuin Kallen mätitahna ruotsalaisen näkkileivälle.

Viinit. Viinivalikoima ulottuu kevyistä valkkareista vahvoihin amaroneihin. Himotuimpiin kuuluvat Piero Antinorin kehittämät supertoscanalaiset punaviinit.

Pasta. Pastako vain pastaa? Muotoja ja lajikkeita löytyy satoja, erilaisille kastikkeille omansa. Barilla ja De Cecco ovat laadukkaita markettimerkkejä, jotka kestävät keittämisen ryhdikkäinä.

Espresso. Pieninä annoksina nautittava vahva kahvi on tummapaahtoista espressoa. Kansainvälisesti tunnetuimman kahvimerkin, Illyn, pakkaukset ovat komeaa italialaista muotoilua.

Pestokastike. Alle 20 vuotta sitten pesto oli Suomessa jännittävä uutuus, nyt se on miltei kansalliskastiketta. Tuttu basilikatahna on saanut rinnalleen uusia makuja, kuten munakoisopeston.

Pastakastikkeet. Tomaattikastikkeen kerrotaan syntyneen Napolissa. Kastike on helpo tehdä, mutta valmiskastikkeella pääsee vielä helpommalla.

Legendaariset juustot.
1. Parmesaani on juustojen kuningas. Raasteena ja lastuina pastaan, risottoon ja pestoon, mutta myös sellaisenaan. Osta palana ja raasta itse. Pitkään kypsytetty parmesaani on arvotavaraa – arkisin kelpaa Grana Padano.
2. Mozzarella on aidoimmillaan vesipuhvelin maidosta valmistettu pehmeä herkku, ikävimmillään kumimainen ja mauton möykky.
3. Pecorino on Etelä-Italiassa suosittu lampaanjuusto. Käytä parmesaanin tapaan.

Limoncello. Sitruunoista valmistettu likööri maistuu erityisesti naisille. Laadukkaimmat, makeutensa ja raikkautensa kanssa tasapainoiset limoncellot tehdään sitruunoistaan kuuluisalla Amalfin rannikolla. Tarjoa jääkylmänä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.