Me Naiset
|
Katja Nordlund
Saapasmaan ruokakulttuuriin voi tutustua myös suomalaismarketissa.
Saapasmaan ruokakulttuuriin voi tutustua myös suomalaismarketissa.

Italialaista ruokaa rakastaa koko maailma. Parhaat saapasmaan herkut syntyvät jo muutamasta raaka-aineesta.

Balsamietikka. Perinteinen balsamietikka keitetään rypälemehusta ja sen annetaan kypsyä pitkään puutynnyreissä. Vanha täyteläisen makuinen balsamietikka on hyvin kallista, mutta onneksi kaupoista löytyy arkisempiakin versioita. Pirskota salaattiin!

Tomaattisäilykkeet. Aiemmin jokainen italialaisperhe säilöi talvea varten ison kasan tomaatteja. Nyt homman hoitaa teollisuus. Kehutut Mutti-säilykkeet kuuluvat Italian ikoneihin.

Oliiviöljy.
Vaikka puusta poimittu oliivi maistuu kammottavan karvaalle, siitä puristettu öljy voi olla hyvin pehmeää ja lempeää. Etelä-Italiassa mitään ruokaa ei tehdä ilman oliiviöljyä, sisilialaiset laittavat sitä jopa jäätelöön.

Nutella.
Piemontelaisen Ferreron suklaatehtaan tunnetuin tuote on hasselpähkinöistä ja suklaasta valmistettu Nutella-levite. Se kuuluu italialaiseen aamiaispöytään yhtä tiukasti kuin Kallen mätitahna ruotsalaisen näkkileivälle.

Viinit. Viinivalikoima ulottuu kevyistä valkkareista vahvoihin amaroneihin. Himotuimpiin kuuluvat Piero Antinorin kehittämät supertoscanalaiset punaviinit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pasta. Pastako vain pastaa? Muotoja ja lajikkeita löytyy satoja, erilaisille kastikkeille omansa. Barilla ja De Cecco ovat laadukkaita markettimerkkejä, jotka kestävät keittämisen ryhdikkäinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Espresso. Pieninä annoksina nautittava vahva kahvi on tummapaahtoista espressoa. Kansainvälisesti tunnetuimman kahvimerkin, Illyn, pakkaukset ovat komeaa italialaista muotoilua.

Pestokastike. Alle 20 vuotta sitten pesto oli Suomessa jännittävä uutuus, nyt se on miltei kansalliskastiketta. Tuttu basilikatahna on saanut rinnalleen uusia makuja, kuten munakoisopeston.

Pastakastikkeet. Tomaattikastikkeen kerrotaan syntyneen Napolissa. Kastike on helpo tehdä, mutta valmiskastikkeella pääsee vielä helpommalla.

Legendaariset juustot.
1. Parmesaani on juustojen kuningas. Raasteena ja lastuina pastaan, risottoon ja pestoon, mutta myös sellaisenaan. Osta palana ja raasta itse. Pitkään kypsytetty parmesaani on arvotavaraa – arkisin kelpaa Grana Padano.
2. Mozzarella on aidoimmillaan vesipuhvelin maidosta valmistettu pehmeä herkku, ikävimmillään kumimainen ja mauton möykky.
3. Pecorino on Etelä-Italiassa suosittu lampaanjuusto. Käytä parmesaanin tapaan.

Limoncello. Sitruunoista valmistettu likööri maistuu erityisesti naisille. Laadukkaimmat, makeutensa ja raikkautensa kanssa tasapainoiset limoncellot tehdään sitruunoistaan kuuluisalla Amalfin rannikolla. Tarjoa jääkylmänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla