Vuoden cocktail-baarimikko Greta Grönholm laati viisi raikasta kuohuviinidrinkkiä, joissa voi jo aistia tulevan kesän.

Kuvat Pia Inberg

Green Spring

1 cl basilikasiirappia (Monin)
1 cl kurkkusiirappia (Monin)
2 cl tuorepuristettua limetinmehua
samppanjaa (esim. Mumm
Cordon Rouge)

Lisäksi:
2 basilikanlehteä
2 cm tuoretta kurkkua
koristeeksi tuoretta kurkkua ja karhunheinää

Murskaa basilika sekä tuore, kuorittu ja pilkottu kurkku lasin pohjalle. Sekoita murska siirappien ja tuorepuristetun limetinmehun kanssa juomaravistimessa. Valuta seos kahteen kertaan ohuen siivilän läpi lasiin ja lisää samppanja varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Strawberry Summer

2 mansikkaa
2 karhunvadelmaa
1 cl tuorepuristettua limetinmehua
2 cl mustaherukkasiirappia (Monin)
samppanjaa (esim. Mumm Cordon Rouge)
koristeeksi mansikkaa, karhunheinää ja limetinkuorta

Murskaa mansikat ja karhunvadelmat lasin pohjalle. Sekoita marjamurska tuorepuristetun limetinmehun ja siirapin kanssa ravistimessa. Valuta seos kahteen kertaan ohuen siivilän läpi lasiin ja lisää samppanja varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Wild Nature

2 tuoretta vadelmaa
3 pensasmustikkaa
1 cl vadelmasiirappia (Monin)
1 cl mustikkasiirappia (Monin)
1 cl tuorepuristettua sitruunamehua
2 cl vodkaa (esim. Absolut Wild Tea)
samppanjaa (esim. Mumm Rosé)
koristeeksi karhunheinää, sitruunankuorta ja pensasmustikoita

Murskaa vadelmat ja pensasmustikat lasin pohjalle. Sekoita marjamurska siirappien ja tuorepuristetun sitruunamehun ja vodkan kanssa ravistimessa. Valuta seos tuplasti ohuen siivilän läpi lasiin ja lisää samppanja varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Mimosa

6 cl appelsiinituoremehua
kuohuviiniä (esim. Carrington Vintage Brut)
koristeeksi appelsiininkuorta

Kaada appelsiininmehu lasin pohjalle ja lisää kuohuviini varovasti päälle. Koristele drinkki ja tarjoile.

Me & Mango

2 cl tuorepuristettua limetinmehua
1 cl vaniljasiirappia (Monin)
4 cl mangomehua
kuohuviiniä (esim. Thandi Sparkling Rosé Sec)
koristeeksi teräsheinää, karhunheinää, vadelmaa ja sitruunankuorta

Kaada lasin pohjalle keskenään sekoitetut limetinmehu, vaniljasiirappi ja mangomehu. Lisää viileä kuohuviini varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Kaada varoen!

Valuta viileä kuohuviini drinkkeihin varovasti teelusikan vartta pitkin niin, etteivät juomat sekoitu toisiinsa.

Gretan vinkit

Käytä juomiin tuoreita, ensiluokkaisia  raaka-aineita.
Jäähdytä juomat 4–5 asteeseen eli laita ne viileään jo edellisenä iltana.
Jäähdytä myös lasit.
Valitse juomaan siihen sopiva, laadukas kuohuva. Parhaaseen lopputulokseen pääset reseptien suosituksilla tai maultaan ja makeudeltaan saman oloisilla juomilla.

Tee-se-itse-ravistin

Jos et omista juomaravistinta eli shakeria, voit sekoittaa juoman kookkaassa olutlasissa, jonka sisään laitat pienemmän muovimukin suu alaspäin.

Lue lisää! Katso myös ohjeet kotitekoisiin makusiirappeihin. Tästä juttuun.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti