Vuoden cocktail-baarimikko Greta Grönholm laati viisi raikasta kuohuviinidrinkkiä, joissa voi jo aistia tulevan kesän.

Kuvat Pia Inberg

Green Spring

1 cl basilikasiirappia (Monin)
1 cl kurkkusiirappia (Monin)
2 cl tuorepuristettua limetinmehua
samppanjaa (esim. Mumm
Cordon Rouge)

Lisäksi:
2 basilikanlehteä
2 cm tuoretta kurkkua
koristeeksi tuoretta kurkkua ja karhunheinää

Murskaa basilika sekä tuore, kuorittu ja pilkottu kurkku lasin pohjalle. Sekoita murska siirappien ja tuorepuristetun limetinmehun kanssa juomaravistimessa. Valuta seos kahteen kertaan ohuen siivilän läpi lasiin ja lisää samppanja varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Strawberry Summer

2 mansikkaa
2 karhunvadelmaa
1 cl tuorepuristettua limetinmehua
2 cl mustaherukkasiirappia (Monin)
samppanjaa (esim. Mumm Cordon Rouge)
koristeeksi mansikkaa, karhunheinää ja limetinkuorta

Murskaa mansikat ja karhunvadelmat lasin pohjalle. Sekoita marjamurska tuorepuristetun limetinmehun ja siirapin kanssa ravistimessa. Valuta seos kahteen kertaan ohuen siivilän läpi lasiin ja lisää samppanja varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Wild Nature

2 tuoretta vadelmaa
3 pensasmustikkaa
1 cl vadelmasiirappia (Monin)
1 cl mustikkasiirappia (Monin)
1 cl tuorepuristettua sitruunamehua
2 cl vodkaa (esim. Absolut Wild Tea)
samppanjaa (esim. Mumm Rosé)
koristeeksi karhunheinää, sitruunankuorta ja pensasmustikoita

Murskaa vadelmat ja pensasmustikat lasin pohjalle. Sekoita marjamurska siirappien ja tuorepuristetun sitruunamehun ja vodkan kanssa ravistimessa. Valuta seos tuplasti ohuen siivilän läpi lasiin ja lisää samppanja varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Mimosa

6 cl appelsiinituoremehua
kuohuviiniä (esim. Carrington Vintage Brut)
koristeeksi appelsiininkuorta

Kaada appelsiininmehu lasin pohjalle ja lisää kuohuviini varovasti päälle. Koristele drinkki ja tarjoile.

Me & Mango

2 cl tuorepuristettua limetinmehua
1 cl vaniljasiirappia (Monin)
4 cl mangomehua
kuohuviiniä (esim. Thandi Sparkling Rosé Sec)
koristeeksi teräsheinää, karhunheinää, vadelmaa ja sitruunankuorta

Kaada lasin pohjalle keskenään sekoitetut limetinmehu, vaniljasiirappi ja mangomehu. Lisää viileä kuohuviini varovasti päälle. Koristele ja tarjoile.

Kaada varoen!

Valuta viileä kuohuviini drinkkeihin varovasti teelusikan vartta pitkin niin, etteivät juomat sekoitu toisiinsa.

Gretan vinkit

Käytä juomiin tuoreita, ensiluokkaisia  raaka-aineita.
Jäähdytä juomat 4–5 asteeseen eli laita ne viileään jo edellisenä iltana.
Jäähdytä myös lasit.
Valitse juomaan siihen sopiva, laadukas kuohuva. Parhaaseen lopputulokseen pääset reseptien suosituksilla tai maultaan ja makeudeltaan saman oloisilla juomilla.

Tee-se-itse-ravistin

Jos et omista juomaravistinta eli shakeria, voit sekoittaa juoman kookkaassa olutlasissa, jonka sisään laitat pienemmän muovimukin suu alaspäin.

Lue lisää! Katso myös ohjeet kotitekoisiin makusiirappeihin. Tästä juttuun.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.