Tryffelien koristelussa on lupa käyttää mielikuvitusta!
Tryffelien koristelussa on lupa käyttää mielikuvitusta!

Usko tai älä, ihanat joulunamut syntyvät helposti ja nopeasti myös kotikeittiössä.

Kotitekoisten karkkien valmistaminen ei ole yhtään niin vaikeaa kuin kuvittelet. Makoisat tryffelit, valkosuklaanapit, suolatoffee ja fudge valmistuvat helposti myös kotikeittiössä. Anna makeisia lahjaksi tai rakenna jouluksi kokonainen karkkibuffet. Tai sitten vain syöt kaiken ihan itse...

Kookostryffelit

25 karkkia, valmistusaika 30 min + jäähdytys

1 prk (396 g) kondensoitua maitoa

3 rkl kookosjauhoja

1 rkl voita

Koristeluun kookoshiutaleita

1. Valuta kondensoitu maito kattilaan. Mittaa mukaan kookosjauho ja voi. Kuumenna keittolevy keskilämmölle, ja anna seoksen kiehua. Sekoita, kunnes karkkimassa alkaa selvästi paksuuntua. Tässä menee noin 10 minuuttia.

2. Kaada seos laakeaan astiaan, nosta jääkaappiin ja anna jäähtyä.

3. Kostuta kädet, ja pyöritä massasta palloja. Pyörittele lopuksi pallot kookoshiutaleissa.

Kaakaotryffelit

25 karkkia, valmistusaika 30 min + jäähdytys

1 prk (396 g) kondensoitua maitoa

3 rkl kaakaojauhetta

1 rkl voita

Koristeluun kaakaojauhetta

1. Valmista kuten kookostryffelit, mutta pyörittele lopuksi pallot kaakaojauheessa.

Vinkki: Heittäydy luovaksi tryffelien koristelussa! Kokeile nonparelleja, marjajauheita, pähkinärouhetta tai Marianne-murua.

Suolatoffeet

25 valmista karkkia, valmistusaika 20 min

2 dl kuohukermaa

1 ½ dl sokeria

½ dl tummaa siirappia

25 g voita

2 tl merisuolahiutaleita

1. Vuoraa vuoka (noin 15 x 15 cm) leivinpaperilla. Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen 20 minuuttia. Sekoita, jotta seos ei pala pohjaan.

2. Testaa toffeen rakenne tipauttamalla seosta hiukan kylmään veteen. Anna jäähtyä hetken. Jos tippa jähmettyy niin, että siitä voi muotoilla pallon, toffee on valmista. Jos ei, jatka keittämistä.

3. Kaada toffeeseos vuokaan. Ripottele pinnalle suolahiutaleet. Anna kovettua jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.

Vinkki: Jos rakastat salmiakkia, korvaa suola toffeessa Turkinpippuri-­rouheella.

5 minuutin pikafudge

10 fudgepatukkaa, valmistusaika 5 minuuttia

400 g tummaa suklaata

1 prk (396 g) kondensoitua maitoa

1 dl saksanpähkinöitä

1. Vuoraa vuoka (noin 15 x 15 cm) leivin­paperilla. Rouhi suklaa.

2. Valuta kondensoitu maito kulhoon, lisää suklaarouhe. Kuumenna seosta mikrossa ensin minuutti täydellä teholla. Sekoita. Kuumenna vielä toinen minuutti. Sekoita pähkinät suklaaseokseen, ja kaada seos vuokaan.

3. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. Pilko jähmettynyt fudge patukoiksi tai kuutioiksi.

Valkosuklaanapit

15 suklaanappia, valmistusaika 15 min

150 g valkosuklaata

½ tl kanelia

1 dl popcornia

20 suolaprezeliä

1. Vuoraa tarjotin tai leikkuulauta leivinpaperilla.

2. Pilko valkosuklaa mikronkestävään kulhoon. Sulata suklaa mikrossa muutamassa erässä, ja sekoita välillä. Sekoita sulan suklaan joukkoon kaneli.

3. Nostele suklaa pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 2 cm:n kasoiksi leivinpaperille. Painele popcornit ja prezelit kasoihin.

4. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

Vinkki: Valkosuklaan sijasta voit käyttää myös maito- tai tummaa suklaata.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.