Kikherneitä ja munakoisoa. Kokki Pasi Hassinen kehitti Me Naisille oikaistun ohjeen Street Gastron suosikkileivästä.
Kikherneitä ja munakoisoa. Kokki Pasi Hassinen kehitti Me Naisille oikaistun ohjeen Street Gastron suosikkileivästä.

Sandwich eli sänkkäri on kevyt mutta mehevä tuttavuus. Pikaherkku valmistuu, kun sujauttaa vegepihvin sämpylöiden väliin tai banh min patonkiin.

Vegeleipä

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 vegepihviä
4 jäävuorisalaatin lehteä
2 tomaattia
½ kurkkua
1 pieni punasipuli
4 vaaleaa sämpylää
½ ruukkua korianteria
2 rkl tulista chilikastiketta
kuminajogurtti:
2 dl bulgarian tai turkkilaista ­jogurttia
¼ tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl sitruunan mehua

1. Tee ensin pihvit (katso viereinen ohje). Voit korvata itse tehdyt pihvit valmiskasvispihveillä (esimerkiksi Apetit-kasvispihveillä).

2. Tee kuminajogurtti sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa.

3. Viipaloi salaatti, tomaatit, kurkku ja sipuli. Halkaise sämpylät melkein kokonaan. Täytä pihvillä, kasviksilla, korianterinlehdillä, chili­kastikkeella ja jogurtilla.

VINKKI: Voit tehdä pihvit etu­käteen pakastimeen valmiiksi.

Street Gastron vegepihvit

4–6 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

1 iso munakoiso
½ tl suolaa
1 tlk (400/265 g) kikherneitä
¾ dl paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl säilykemaissia
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
½ ruukkua korianteria
1 muna
½ sitruunan mehu
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
lisäksi:
1–2 dl rypsiöljyä

1. Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa muna­koiso ­pituussuunnassa kahtia. Tee leikkuupintaan ristiviillot läpi koko ­lihan kuoreen asti. Vuoraa uuni­pelti leivinpaperilla ja laita munakoiso pellille. Ripottele suola leikkuupinnalle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on täysin pehmennyt. Ota munakoisot uunista ja laske lämpö 160 asteeseen.

2. Munakoison kypsyessä huuhtele kikherneet. Laita herneet, aurinkokuivatut tomaatit ja maissi monitoimikoneeseen tai tekosekoittimeen. Monitoimikoneella saa ­mehevämmän rakenteen. Kuori ja hienonna valko­sipuli. Poista chilin siemenet ja hienonna se. Lisää valkosipuli ja chili kasvisten joukkoon ja soseuta karkeaksi massaksi.

3. Hienonna korianteri joukkoon. Lisää muna, sitruunamehu, leivinjauhe, suola ja pippuri. Kaavi munakoison vaalea osa teho­sekoittimeen. Sekoita nopeasti.

4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Taputtele pihvimassa kostutetuin ­käsin 4 paksuksi tai 6 pienemmäksi pihviksi. Peitä foliolla. Kypsennä pihvit 160-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 40 minuuttia. Poista ­folio kypsennyksen loppupuolella.

5. Pihvien rakenne on  mureneva, eli kääntele niitä varoen. Voit antaa pihvien jäähtyä, niin ne jähmettyvät. Pihvit voi tehdä tähän asti etukäteen valmiiksi.

6. Paista pihvejä pari minuuttia reilussa öljymäärässä juuri ennen tarjoamista, jotta ne saavat rapean pinnan ja kullanruskean värin.

Banh mi on supersuosittu sandwich Kaliforniassa. Kokeile patongin täytteeksi myös graavisiikaa.

Banh mi kanasta

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

½ kurkku
1 avokado
1 iso patonki
4 rkl majoneesia
1 ruukku korianteria
marinoitu porkkana:
2 pientä porkkanaa
nuoc mam gung -kastiketta
hunajakana:
2 broilerin rintafileetä
1 rkl kookos- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
2 rkl hunajaa

1. Laita ensin porkkanat marinoitumaan. Tee nuoc mam gung -kastike (katso ohje alla). Kuori porkkanat ja höylää ne juustohöylällä pitkiksi lastuiksi kastikkeeseen maustumaan vähintään 15 minuutiksi. Saat syvemmän maun, jos annat porkkanoiden marinoitua vaikka yön yli.

2. Valmista hunajakana. Paloittele fileet pitkiksi suikaleiksi poikkisyin. Paista broileria muutama minuutti öljyssä. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.

3. Leikkaa kurkku juustohöylällä pitkiksi lastuiksi. Viipaloi avokado.

4. Leikkaa patonki 4 palaan ja leikkaa palat auki. Voitele sisä­pinnat majoneesilla. Täytä patongit kurkulla, avokadolla, kanalla ja korianterilla. Nosta porkkanalastut marinadista leipiin ja pirskota hieman marinadia mausteeksi.

Nuoc mam gung -kastike

Valmistusaika: 5 minuuttia

3 cm:n pala inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi
1 tuore punainen chili
1 limetti
1 ½ rkl sokeria
2 ½ rkl kalakastiketta
¾ dl vettä

1. Kuori ja raasta inkivääri kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon, hienonna ­sekaan myös chili. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu kulhoon.

2. Lisää loput ainekset ja ­sekoita, kunnes sokeri liukenee.

Italialaisen mamman lihapullanykerö on vapun kätevin piknikruoka! Täytteet eivät taatusti leviä korin pohjalle, kun leivot ne sämpylän sisään.

Italialaisen mamman lihapullanykeröt

8–10 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + kohotus: 30 minuuttia + paistoaika: 15 minuuttia

taikina:
1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
6–7 dl vehnäjauhoja
täyte:
600 g lihapullia tai pakaste­falafeleja (esim. Hälsans kök)
200 g pinaattia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 dl punaista pestoa
50 g kapriksia
(1 iso pallo mozzarellaa)
suolaa ja pippuria
voiteluun: 1 muna

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan samalla vaivaten, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

2. Valmista täytteet. Voit käyttää valmiita lihapullia tai sulatettuja pakastefalafeleja. Voit myös tehdä lihapullat itse. Tee tällöin vain 8–10 isoa pullaa, paista ne pannussa ja jätä sisältä raaoiksi.

3. Huuhtele pinaatti ja kuori ja hienonna valkosipuli. Paista niitä pannussa öljyssä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle, pyöritä pötköksi ja jaa 8–10 palaan. Pyöritä palat palloksi ja kauli letuiksi (halkaisija noin 15 cm).

5. Leivitä pesto letuille niin, että reunoihin jää pari senttiä taikinaa. Laita lihapullat tai falafelit, pinaatti ja kaprikset päälle ja lisää halutessasi palat mozzarellaa. Rouhaise vielä suolaa ja pippuria pinnalle. Kerää letun reunat täytteen päälle ja nipistä tiiviisti yhteen.

6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta nykeröt pellille sauma alaspäin. Voitele nykeröt munalla ja ripottele halutessasi jauhoja päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.

VINKKI: Voit korvata 1–2 dl vehnäjauhoista ruis-, speltti- tai grahamjauhoilla.

(Ylinnä kuvassa) Herkuttelikohan rockin kuningaskin aamulla köyhien ritarien jenkki­versiolla?  Myös B.L.T. (alimmaisena kuvassa) on jenkkiklassikko, grillatut juustoleivät (keskellä) taas laiskan aamun herkku.

Elvis Presley -sandwich

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 viipaletta maalaisleipää
6 rkl maapähkinävoita
4 pientä banaania
2 rkl voita
150 g ranskankerma
(2 rkl juoksevaa hunaja)

1. Voitele leivät reilusti maapähkinävoilla. Halkaise ­banaanit pitkittäin.

2. Kuumenna voi suuressa paistinpannussa. Paista leipiä ja banaaneja pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeat.

3. Nosta banaanit leiville ja leikkaa leivät puoliksi. Tarjoa heti ranskankerma­nokareen ja halutessasi ­hunajan kanssa.

Grilled cheese sandwich

4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

8 viipaletta maalaisleipää
3 rkl voita
150 g cheddaria tai muuta ­täysrasvaista juustoa
1 punasipuli

1. Voitele leivät ja käännä ne leikkuulaudalle voipuoli alaspäin. Viipaloi reilusti juustoa 4 leivälle. Viipaloi sipuli hyvin ohueksi juuston päälle. Nosta toiset leivät kansiksi.

2. Paista leipiä grillissä, parila- tai paistinpannussa pari ­minuuttia molemmin puolin, kunnes juusto on sulanut. Puolita leivät ja tarjoa heti.

B.L.T.-sandwich

4 isoa tai 8 pientä ­annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

8 viipaletta maalaisleipää
3 rkl voita
170 g pekonia
3 rkl majoneesia (esimerkiksi Hellmann’s)
4 jäävuorisalaatin lehteä
2 isoa tomaattia
¼ tl mustapippuria myllystä

1. Voitele leivät ja paista niitä voipuoli alaspäin parilapannussa tai paistin­pannussa pari minuuttia, kunnes pinta on kauniin paahtunut. Nosta leivät leikkuulaudalle paahtopinta alaspäin.

2. Paista pekoni pannussa rapeaksi.

3. Pekonin kypsyessä voitele leivät majoneesilla. Lisää salaatinlehdet 4 leivälle. Viipaloi tomaatit päälle ja mausta pippurilla. Nosta pekoni päälle ja toiset leivät kansiksi. Leikkaa leivät puoliksi ja tarjoa heti.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.