Kikherneitä ja munakoisoa. Kokki Pasi Hassinen kehitti Me Naisille oikaistun ohjeen Street Gastron suosikkileivästä.
Kikherneitä ja munakoisoa. Kokki Pasi Hassinen kehitti Me Naisille oikaistun ohjeen Street Gastron suosikkileivästä.

Sandwich eli sänkkäri on kevyt mutta mehevä tuttavuus. Pikaherkku valmistuu, kun sujauttaa vegepihvin sämpylöiden väliin tai banh min patonkiin.

Vegeleipä

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 vegepihviä
4 jäävuorisalaatin lehteä
2 tomaattia
½ kurkkua
1 pieni punasipuli
4 vaaleaa sämpylää
½ ruukkua korianteria
2 rkl tulista chilikastiketta
kuminajogurtti:
2 dl bulgarian tai turkkilaista ­jogurttia
¼ tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl sitruunan mehua

1. Tee ensin pihvit (katso viereinen ohje). Voit korvata itse tehdyt pihvit valmiskasvispihveillä (esimerkiksi Apetit-kasvispihveillä).

2. Tee kuminajogurtti sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa.

3. Viipaloi salaatti, tomaatit, kurkku ja sipuli. Halkaise sämpylät melkein kokonaan. Täytä pihvillä, kasviksilla, korianterinlehdillä, chili­kastikkeella ja jogurtilla.

VINKKI: Voit tehdä pihvit etu­käteen pakastimeen valmiiksi.

Street Gastron vegepihvit

4–6 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

1 iso munakoiso
½ tl suolaa
1 tlk (400/265 g) kikherneitä
¾ dl paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl säilykemaissia
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
½ ruukkua korianteria
1 muna
½ sitruunan mehu
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
lisäksi:
1–2 dl rypsiöljyä

1. Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa muna­koiso ­pituussuunnassa kahtia. Tee leikkuupintaan ristiviillot läpi koko ­lihan kuoreen asti. Vuoraa uuni­pelti leivinpaperilla ja laita munakoiso pellille. Ripottele suola leikkuupinnalle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on täysin pehmennyt. Ota munakoisot uunista ja laske lämpö 160 asteeseen.

2. Munakoison kypsyessä huuhtele kikherneet. Laita herneet, aurinkokuivatut tomaatit ja maissi monitoimikoneeseen tai tekosekoittimeen. Monitoimikoneella saa ­mehevämmän rakenteen. Kuori ja hienonna valko­sipuli. Poista chilin siemenet ja hienonna se. Lisää valkosipuli ja chili kasvisten joukkoon ja soseuta karkeaksi massaksi.

3. Hienonna korianteri joukkoon. Lisää muna, sitruunamehu, leivinjauhe, suola ja pippuri. Kaavi munakoison vaalea osa teho­sekoittimeen. Sekoita nopeasti.

4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Taputtele pihvimassa kostutetuin ­käsin 4 paksuksi tai 6 pienemmäksi pihviksi. Peitä foliolla. Kypsennä pihvit 160-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 40 minuuttia. Poista ­folio kypsennyksen loppupuolella.

5. Pihvien rakenne on  mureneva, eli kääntele niitä varoen. Voit antaa pihvien jäähtyä, niin ne jähmettyvät. Pihvit voi tehdä tähän asti etukäteen valmiiksi.

6. Paista pihvejä pari minuuttia reilussa öljymäärässä juuri ennen tarjoamista, jotta ne saavat rapean pinnan ja kullanruskean värin.

Banh mi on supersuosittu sandwich Kaliforniassa. Kokeile patongin täytteeksi myös graavisiikaa.

Banh mi kanasta

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

½ kurkku
1 avokado
1 iso patonki
4 rkl majoneesia
1 ruukku korianteria
marinoitu porkkana:
2 pientä porkkanaa
nuoc mam gung -kastiketta
hunajakana:
2 broilerin rintafileetä
1 rkl kookos- tai rypsiöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
2 rkl hunajaa

1. Laita ensin porkkanat marinoitumaan. Tee nuoc mam gung -kastike (katso ohje alla). Kuori porkkanat ja höylää ne juustohöylällä pitkiksi lastuiksi kastikkeeseen maustumaan vähintään 15 minuutiksi. Saat syvemmän maun, jos annat porkkanoiden marinoitua vaikka yön yli.

2. Valmista hunajakana. Paloittele fileet pitkiksi suikaleiksi poikkisyin. Paista broileria muutama minuutti öljyssä. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.

3. Leikkaa kurkku juustohöylällä pitkiksi lastuiksi. Viipaloi avokado.

4. Leikkaa patonki 4 palaan ja leikkaa palat auki. Voitele sisä­pinnat majoneesilla. Täytä patongit kurkulla, avokadolla, kanalla ja korianterilla. Nosta porkkanalastut marinadista leipiin ja pirskota hieman marinadia mausteeksi.

Nuoc mam gung -kastike

Valmistusaika: 5 minuuttia

3 cm:n pala inkivääriä
1 iso valkosipulinkynsi
1 tuore punainen chili
1 limetti
1 ½ rkl sokeria
2 ½ rkl kalakastiketta
¾ dl vettä

1. Kuori ja raasta inkivääri kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli joukkoon, hienonna ­sekaan myös chili. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu kulhoon.

2. Lisää loput ainekset ja ­sekoita, kunnes sokeri liukenee.

Italialaisen mamman lihapullanykerö on vapun kätevin piknikruoka! Täytteet eivät taatusti leviä korin pohjalle, kun leivot ne sämpylän sisään.

Italialaisen mamman lihapullanykeröt

8–10 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + kohotus: 30 minuuttia + paistoaika: 15 minuuttia

taikina:
1 pss kuivahiivaa
3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
6–7 dl vehnäjauhoja
täyte:
600 g lihapullia tai pakaste­falafeleja (esim. Hälsans kök)
200 g pinaattia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 dl punaista pestoa
50 g kapriksia
(1 iso pallo mozzarellaa)
suolaa ja pippuria
voiteluun: 1 muna

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan samalla vaivaten, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

2. Valmista täytteet. Voit käyttää valmiita lihapullia tai sulatettuja pakastefalafeleja. Voit myös tehdä lihapullat itse. Tee tällöin vain 8–10 isoa pullaa, paista ne pannussa ja jätä sisältä raaoiksi.

3. Huuhtele pinaatti ja kuori ja hienonna valkosipuli. Paista niitä pannussa öljyssä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle, pyöritä pötköksi ja jaa 8–10 palaan. Pyöritä palat palloksi ja kauli letuiksi (halkaisija noin 15 cm).

5. Leivitä pesto letuille niin, että reunoihin jää pari senttiä taikinaa. Laita lihapullat tai falafelit, pinaatti ja kaprikset päälle ja lisää halutessasi palat mozzarellaa. Rouhaise vielä suolaa ja pippuria pinnalle. Kerää letun reunat täytteen päälle ja nipistä tiiviisti yhteen.

6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta nykeröt pellille sauma alaspäin. Voitele nykeröt munalla ja ripottele halutessasi jauhoja päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä.

VINKKI: Voit korvata 1–2 dl vehnäjauhoista ruis-, speltti- tai grahamjauhoilla.

(Ylinnä kuvassa) Herkuttelikohan rockin kuningaskin aamulla köyhien ritarien jenkki­versiolla?  Myös B.L.T. (alimmaisena kuvassa) on jenkkiklassikko, grillatut juustoleivät (keskellä) taas laiskan aamun herkku.

Elvis Presley -sandwich

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

4 viipaletta maalaisleipää
6 rkl maapähkinävoita
4 pientä banaania
2 rkl voita
150 g ranskankerma
(2 rkl juoksevaa hunaja)

1. Voitele leivät reilusti maapähkinävoilla. Halkaise ­banaanit pitkittäin.

2. Kuumenna voi suuressa paistinpannussa. Paista leipiä ja banaaneja pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeat.

3. Nosta banaanit leiville ja leikkaa leivät puoliksi. Tarjoa heti ranskankerma­nokareen ja halutessasi ­hunajan kanssa.

Grilled cheese sandwich

4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

8 viipaletta maalaisleipää
3 rkl voita
150 g cheddaria tai muuta ­täysrasvaista juustoa
1 punasipuli

1. Voitele leivät ja käännä ne leikkuulaudalle voipuoli alaspäin. Viipaloi reilusti juustoa 4 leivälle. Viipaloi sipuli hyvin ohueksi juuston päälle. Nosta toiset leivät kansiksi.

2. Paista leipiä grillissä, parila- tai paistinpannussa pari ­minuuttia molemmin puolin, kunnes juusto on sulanut. Puolita leivät ja tarjoa heti.

B.L.T.-sandwich

4 isoa tai 8 pientä ­annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

8 viipaletta maalaisleipää
3 rkl voita
170 g pekonia
3 rkl majoneesia (esimerkiksi Hellmann’s)
4 jäävuorisalaatin lehteä
2 isoa tomaattia
¼ tl mustapippuria myllystä

1. Voitele leivät ja paista niitä voipuoli alaspäin parilapannussa tai paistin­pannussa pari minuuttia, kunnes pinta on kauniin paahtunut. Nosta leivät leikkuulaudalle paahtopinta alaspäin.

2. Paista pekoni pannussa rapeaksi.

3. Pekonin kypsyessä voitele leivät majoneesilla. Lisää salaatinlehdet 4 leivälle. Viipaloi tomaatit päälle ja mausta pippurilla. Nosta pekoni päälle ja toiset leivät kansiksi. Leikkaa leivät puoliksi ja tarjoa heti.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Sienten paistaminen mikrossa – ehdottomasti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Näin sienestyskaudella saa kuulla villejä tarinoista kavereiden kavereista, jotka katoavat päiväkausiksi metsiin ja saapuvat sitten sieltä kotiin vain pakastaakseen tatteja kokonaisina.

Periaatteessa sekin säilöntäkeino on mahdollinen, mutta kokonaiset sienet vievät runsaasti tilaa eivätkä välttämättä jäädy kotipakastimessa tarpeeksi nopeasti verrattuna viipaleina pakastettuihin tai pannulla kokoon paistettuihin sieniin.

Netin keskustelupalstat paljastavat, että sienten säilömiseen on olemassa kätevämpikin keino: mikroaaltouuni.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan sienten ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun ne valmistaa nimenomaan grillissä tai mikroaaltouunissa.

Myös Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo, että sienet voi paistaa kokoon yhtä lailla mikrossa kuin paistinpannullakin, kunhan kyse on sienistä, jotka soveltuvat sellaisenaan paistettaviksi.

– Sienissä on paljon vettä, ja mikro laittaa vesimolekyylit liikkeelle. Kun sienet kuumentaa ilman kupua, neste pääsee haihtumaan.

Sieniruuan voisi tehdä mikrossa vaikka alusta loppuun, mutta käytännössä se voi olla hankalaa. Testasimme, kuinka nopeasti kantarellit saa esivalmisteltua mikroaaltouunissa.

1. Puhdistus ja paloittelu

Arja Hopsu-Neuvonen ei ollut itse vielä ehtinyt testata sienten paistamista mikrossa, mutta kehotti pilkkomaan sienet ja käsittelemään pieniä määriä kerrallaan. Tältä testisienet näyttivät ennen mikroon päätymistään.

2. Kuumentaminen

Kuumensimme sieniä täydellä teholla (900 W) 30 sekuntia kerrallaan. Alle minuutissa sienistä alkoi kuulua sihinää, ja minuutissa ne olivat kuumentuneet jo selvästi.

3. Kasaan paistaminen

Seuraavien puoliminuuttisten aikana sienistä alkoi irrota nestettä ja ne alkoivat mennä hieman kasaan. Sekoitimme sieniä varmuuden vuoksi pariin otteeseen lusikalla, jotta ne kuumentuvat tasaisesti.

4. Valmis satsi

Kahden ja puolen minuutin kuumennuksen jälkeen sienet olivat menettäneet kokoaan selvästi ja vaikuttivat valmiilta joko pakastettaviksi tai ruuanlaittoon. Lautasen pohjalle ei jäänyt juurikaan nestettä, mutta jos olisi jäänyt, se kannattaisi ottaa talteen ja käyttää.

Lopputulos

Toimii kuin junan vessa! Mikrossa sienet paistuivat nopeasti ja rakennekin vaikutti pysyvän hyvänä – ne eivät esimerkiksi muuttuneet sitkeiksi. Sienet olivat hetkessä valmiita pakastettaviksi. Ne eivät menneet ehkä ihan niin paljon kasaan kuin pitkään pannulla paistaessa, mikä on ehkä hyväkin juttu. Pannulla sieniä saattaa tulla käristettyä vahingossa liiankin pitkään, vaikka riittäisi, että suurin osa nesteestä haihtuu.