Baarimestari Mikael Karttunen tietää, miten boolit ja drinkit onnistuvat.

1. Älä tee liian vahvaa

Yli 10 prosenttinen booli on liian tujua. Saat sopivaa juomaa,
kun sekoitat yhteen osaan väkevää  alkoholia (40 %) kolme osaa alkoholitonta juomaa. Älä koskaan lisää alkoholia käsivaralla, vaan mittaa se.

2. Suosi tuoretta
Maustettu likööri ei korvaa aitoa makua. Käytä marjoja, hedelmiä ja mehuja. Kokeile karpalo-, granaattiomena- ja mangomehua. Myös omenamehu toimii aina.

3. Unohda viini
Viini saa boolin maistumaan käyneeltä.

4. Älä pelkää makeutta
Mehut, limut ja mehu-kivennäisvedet tuovat boolin makua. Appelsiinilimu sopii marjojen kanssa, lime-verigreippi on kuin luotu booleihin. Lisää lopuksi tuoreen limetin tai sitruunan mehua, kunnes juoma ei maistu enää liian makealta. Likööreistä kannattaa suosia sour-versioita.

5. Vältä vetisyys
Tee jääpalat mehusta tai jäähdytä booli isolla jääpalalla.
Hitaasti sulava jää ei laimenna boolia liiaksi.

6. Koristele
Marjat, hedelmät, kukat ja yrtit peittävät boolissa kelluvan jättijään.


Mikael Karttunen

  • Valmentaa baarimestareita Altia akatemiassa.
  • Ollut kahdesti pääbaarimestarina Nobel-jatkoilla.
  • Juo työvuoron päätteeksi tuopin olutta.
  • Kieltäytyy asiakkaan tarjoamasta juomasta kohteliaasti lakiin
  • vedoten.
  • Unelmoi viimeisen päälle viilatuista Tokion drinkkibaareista, joissa yhtä drinkkiä saattaa tehdä monta ihmistä. Vastaavaa palvelua ei saa edes Lontoossa tai New Yorkissa, joka ovat kuuluja baarikulttuuristaan.
  • Lempidrinksu syntyy sitrusvodkasta, sour apple -likööristä, omenamehusta ja limevichystä.

Katso myös booli- ja drinkkiohjeet:

Tältä maistuu kesä – parhaat boolit ja drinkit

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.