Pihlajanmarjat kannattaa kerätä viimeistään nyt. Kuva: Shutterstock
Pihlajanmarjat kannattaa kerätä viimeistään nyt. Kuva: Shutterstock

Terveellisestä C-vitamiinipommista syntyy vaikka mitä! Martat auttavat.

Pihlajanmarjoja on nyt ennätyksellisen paljon, ja puiden punaisina notkuvat oksat kutsuvat poimimaan. Marttojen kehittämispäällikön Arja Hopsu-Neuvosen mukaan pihlajanmarja on monipuolinen herkku, joka kannattaa poimia talteen.

– Pihlajanmarjassa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin lakassa. Ne myös sisältävät paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja. Pihlajanmarjat tekevät hyvää esimerkiksi muistille, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Hilloksi, mehuksi tai kuivumaan

Pihlajanmarjat ovat monen mielestä melko voimakkaan makuisia. Hopsu-Neuvonen neuvookin yhdistämään marjoja esimerkiksi omenaan, kesäkurpitsaan tai aprikoosiin.

– Hyvää mehua tulee sekoittamalla puolet pihlajanmarjaa ja puolet omenaa. Hunaja puolestaan tuo kivan pehmeän vivahteen pihlajanmarjahilloon.

Pihlajanmarja sopii yllättäviinkin yhdistelmiin. Niistä syntyy vaikka chutney, tai marjoja voi hyvin kuivata.

– Itse survoin vähän marjoja ja lisäsin hieman sokeria. Laitoin sokeroidut marjat leivinpaperin päälle kasvikuivuriin ja kuivasin kymmenen tuntia. Kuivatut pihlajanmarjat yllättivät positiivisesti. Toin niitä maisteltavaksi töihinkin, ja hyvin tekivät kauppansa, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Pihlajanmarjoista saa helposti kauniit helmet. Marjoja vain pujotellaan lankaan ja annetaan kuivua.

– Jotkut ovat tehneet samalla menetelmällä myös ikkunakoristeita tai pihlajanmarjahelmiverhoja.

Miten poimitaan?

Pihlajanmarjat kuuluvat jokamiehen oikeuksiin, joten niitä saa poimia vapaasti. Marjoja ei kuitenkaan kannata kerätä isojen teiden varsilta.

Marjat pitää poimia varovasti niin, että puun oksat eivät vaurioidu. Ne  kannattaa kerätä terttuina ja riipiä marjat irti vasta kotona. Huuhtele marjat ennen jatkokäsittelyä.

– Jos yöpakkasia ei ole ollut, marjat kannattaa laittaa yhdeksi yöksi pakastimeen. Siten tanniinien tuoma hapan maku pehmenee, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Pihlajanmarjachutney Marttojen tapaan

3 dl perattuja pihlajanmarjoja
100 g kuivattuja aprikooseja
1/2 tuoretta chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta, hienonnettua inkivääriä
1 rkl sinapinsiemeniä
1/2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl vettä

1. Huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Leikkaa aprikoosit suikaleiksi ja hienonna chili. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipulit.

2. Lado kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee, noin puoli tuntia.

3. Purkita chutney kuumana kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin.

4. Chutney sopii tarjottavaksi esimerkiksi itämaisten patojen kanssa.

Lue myös:

Jättikö lapsuuden pakkomarjastus traumoja? Näin asennoidut uudelleen

Marjastaja, tämä niksi helpottaa elämääsi

Poimi punaisten marjojen parhaat

5 vinkkiä: Lisää marjoja ruokavalioon

Kotimaiset marjat sopivat myös pizzaan

ättikö lapsuuden pakkomarjastus traumoja? Näin asennoidut uudelleen

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.