Pihlajanmarjat kannattaa kerätä viimeistään nyt. Kuva: Shutterstock
Pihlajanmarjat kannattaa kerätä viimeistään nyt. Kuva: Shutterstock

Terveellisestä C-vitamiinipommista syntyy vaikka mitä! Martat auttavat.

Pihlajanmarjoja on nyt ennätyksellisen paljon, ja puiden punaisina notkuvat oksat kutsuvat poimimaan. Marttojen kehittämispäällikön Arja Hopsu-Neuvosen mukaan pihlajanmarja on monipuolinen herkku, joka kannattaa poimia talteen.

– Pihlajanmarjassa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin lakassa. Ne myös sisältävät paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja. Pihlajanmarjat tekevät hyvää esimerkiksi muistille, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Hilloksi, mehuksi tai kuivumaan

Pihlajanmarjat ovat monen mielestä melko voimakkaan makuisia. Hopsu-Neuvonen neuvookin yhdistämään marjoja esimerkiksi omenaan, kesäkurpitsaan tai aprikoosiin.

– Hyvää mehua tulee sekoittamalla puolet pihlajanmarjaa ja puolet omenaa. Hunaja puolestaan tuo kivan pehmeän vivahteen pihlajanmarjahilloon.

Pihlajanmarja sopii yllättäviinkin yhdistelmiin. Niistä syntyy vaikka chutney, tai marjoja voi hyvin kuivata.

– Itse survoin vähän marjoja ja lisäsin hieman sokeria. Laitoin sokeroidut marjat leivinpaperin päälle kasvikuivuriin ja kuivasin kymmenen tuntia. Kuivatut pihlajanmarjat yllättivät positiivisesti. Toin niitä maisteltavaksi töihinkin, ja hyvin tekivät kauppansa, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Pihlajanmarjoista saa helposti kauniit helmet. Marjoja vain pujotellaan lankaan ja annetaan kuivua.

– Jotkut ovat tehneet samalla menetelmällä myös ikkunakoristeita tai pihlajanmarjahelmiverhoja.

Miten poimitaan?

Pihlajanmarjat kuuluvat jokamiehen oikeuksiin, joten niitä saa poimia vapaasti. Marjoja ei kuitenkaan kannata kerätä isojen teiden varsilta.

Marjat pitää poimia varovasti niin, että puun oksat eivät vaurioidu. Ne  kannattaa kerätä terttuina ja riipiä marjat irti vasta kotona. Huuhtele marjat ennen jatkokäsittelyä.

– Jos yöpakkasia ei ole ollut, marjat kannattaa laittaa yhdeksi yöksi pakastimeen. Siten tanniinien tuoma hapan maku pehmenee, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Pihlajanmarjachutney Marttojen tapaan

3 dl perattuja pihlajanmarjoja
100 g kuivattuja aprikooseja
1/2 tuoretta chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta, hienonnettua inkivääriä
1 rkl sinapinsiemeniä
1/2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl vettä

1. Huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Leikkaa aprikoosit suikaleiksi ja hienonna chili. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipulit.

2. Lado kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee, noin puoli tuntia.

3. Purkita chutney kuumana kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin.

4. Chutney sopii tarjottavaksi esimerkiksi itämaisten patojen kanssa.

Lue myös:

Jättikö lapsuuden pakkomarjastus traumoja? Näin asennoidut uudelleen

Marjastaja, tämä niksi helpottaa elämääsi

Poimi punaisten marjojen parhaat

5 vinkkiä: Lisää marjoja ruokavalioon

Kotimaiset marjat sopivat myös pizzaan

ättikö lapsuuden pakkomarjastus traumoja? Näin asennoidut uudelleen

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.