Pihlajanmarjat kannattaa kerätä viimeistään nyt. Kuva: Shutterstock
Pihlajanmarjat kannattaa kerätä viimeistään nyt. Kuva: Shutterstock

Terveellisestä C-vitamiinipommista syntyy vaikka mitä! Martat auttavat.

Pihlajanmarjoja on nyt ennätyksellisen paljon, ja puiden punaisina notkuvat oksat kutsuvat poimimaan. Marttojen kehittämispäällikön Arja Hopsu-Neuvosen mukaan pihlajanmarja on monipuolinen herkku, joka kannattaa poimia talteen.

– Pihlajanmarjassa on yhtä paljon C-vitamiinia kuin lakassa. Ne myös sisältävät paljon terveyttä edistäviä antioksidantteja. Pihlajanmarjat tekevät hyvää esimerkiksi muistille, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Hilloksi, mehuksi tai kuivumaan

Pihlajanmarjat ovat monen mielestä melko voimakkaan makuisia. Hopsu-Neuvonen neuvookin yhdistämään marjoja esimerkiksi omenaan, kesäkurpitsaan tai aprikoosiin.

– Hyvää mehua tulee sekoittamalla puolet pihlajanmarjaa ja puolet omenaa. Hunaja puolestaan tuo kivan pehmeän vivahteen pihlajanmarjahilloon.

Pihlajanmarja sopii yllättäviinkin yhdistelmiin. Niistä syntyy vaikka chutney, tai marjoja voi hyvin kuivata.

– Itse survoin vähän marjoja ja lisäsin hieman sokeria. Laitoin sokeroidut marjat leivinpaperin päälle kasvikuivuriin ja kuivasin kymmenen tuntia. Kuivatut pihlajanmarjat yllättivät positiivisesti. Toin niitä maisteltavaksi töihinkin, ja hyvin tekivät kauppansa, Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Pihlajanmarjoista saa helposti kauniit helmet. Marjoja vain pujotellaan lankaan ja annetaan kuivua.

– Jotkut ovat tehneet samalla menetelmällä myös ikkunakoristeita tai pihlajanmarjahelmiverhoja.

Miten poimitaan?

Pihlajanmarjat kuuluvat jokamiehen oikeuksiin, joten niitä saa poimia vapaasti. Marjoja ei kuitenkaan kannata kerätä isojen teiden varsilta.

Marjat pitää poimia varovasti niin, että puun oksat eivät vaurioidu. Ne  kannattaa kerätä terttuina ja riipiä marjat irti vasta kotona. Huuhtele marjat ennen jatkokäsittelyä.

– Jos yöpakkasia ei ole ollut, marjat kannattaa laittaa yhdeksi yöksi pakastimeen. Siten tanniinien tuoma hapan maku pehmenee, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Pihlajanmarjachutney Marttojen tapaan

3 dl perattuja pihlajanmarjoja
100 g kuivattuja aprikooseja
1/2 tuoretta chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta, hienonnettua inkivääriä
1 rkl sinapinsiemeniä
1/2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl vettä

1. Huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Leikkaa aprikoosit suikaleiksi ja hienonna chili. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipulit.

2. Lado kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee, noin puoli tuntia.

3. Purkita chutney kuumana kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin.

4. Chutney sopii tarjottavaksi esimerkiksi itämaisten patojen kanssa.

Lue myös:

Jättikö lapsuuden pakkomarjastus traumoja? Näin asennoidut uudelleen

Marjastaja, tämä niksi helpottaa elämääsi

Poimi punaisten marjojen parhaat

5 vinkkiä: Lisää marjoja ruokavalioon

Kotimaiset marjat sopivat myös pizzaan

ättikö lapsuuden pakkomarjastus traumoja? Näin asennoidut uudelleen