Joulupöydästä yli jäänyt possunliha on täydellinen täyte trendi- eli bahn mi -sämpylöihin (kuvassa vasemmalla). Oikealla possusta tehdyt pikkupitsat. Kuvat Sami Repo
Joulupöydästä yli jäänyt possunliha on täydellinen täyte trendi- eli bahn mi -sämpylöihin (kuvassa vasemmalla). Oikealla possusta tehdyt pikkupitsat. Kuvat Sami Repo

Joulupöydästä yli jääneet ruuat pääsevät näillä resepteillä uuteen suosioon.

1. Vietnamilaiset banh mi -sämpylät

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia
1 dl limetinmehua
(hedelmistä)
½–1 tuore chili
2 valkosipulinkynttä
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl tuoretta minttua
2 rkl tuoretta korianteria
3 rkl thai-kalakastiketta
1 rkl hunajaa
4 dl nyhtöpossua
1 pitkä pehmeä patonki
4 rkl majoneesia
porkkanat:
½ dl vettä
½ dl sokeria
½ dl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
1 porkkana
koristeeksi:
tuoretta korianteria ja minttua
kurkkua

1. Tee ensin etikkaporkkanat. Keitä vesi ja sekoita siihen sokeri, etikka ja suola. Nosta kattila liedeltä. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi ja laita ne maustumaan kattilaan etikka­liemeen vähintään leipien valmistumisen ajaksi.

2. Sekoita patonkien täyte. Purista limeteistä mehu. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Raasta valko­sipulinkynnet ja inkivääri hienoksi raasteeksi. Hienonna minttu ja korianteri ja sekoita ne mehun, chilin, valkosipulin, inkiväärin, thai-kalakastikkeen ja hunajan kanssa possun­lihaan.

3. Jaa patonki neljään palaan. Leikkaa viipaleisiin päältä melkein pohjaan ulottuvat viillot. Sivele ruoka­lusikallinen majoneesia kunkin patonkipätkän­ sisään. Täytä leivät possuseoksella, porkkanoilla ja yrteillä.­ Leikkaa kurkusta viipaleita koristeeksi.

Vinkki! Etikkaporkkanat säilyvät ainakin viikon.

2. Possupitsat

16 pientä pizzaa
Valmistusaika: 1 tunti
pohja:
2 dl kädenlämpöistä vettä
½ tl sokeria
½ pss kuivahiivaa
noin 5 dl durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
täyte:
1 punasipuli
2 ½ dl cheddarjuustoa
1 dl ­valmista bbq-kastiketta
2 ½ dl nyhtöpossua
rucolaa koristeeksi

1. Mittaa vesi, sokeri, hiiva ja 2 desiä jauhoja kulhoon. Sekoita aineksia monitoimikoneessa 5 minuuttia. Lisää­ suola, öljy ja loput jauhot ja anna koneen pyörittää seos sitkoi­saksi taikinasi. Voit sekoittaa taikinan myös käsin. Vaivaa sitä noin 10 minuuttia. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Voit myös antaa taikinan kohota jää­kaapissa yön yli.

2. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa se 16 osaan. Kauli osat jauhotetulla pöydällä ohuiksi, pyöreiksi pizzapohjiksi.

3. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto. Voitele pizzapohjat bbq-kastikkeella, lisää sipuli ja possu täytteeksi. Ripottele päälle juustoa. Paista lämmitetyn pizzakiven, ylösalaisin käännetyn valurautapannun tai paljaan uunipellin päällä 275-asteisessa uunissa noin 4–6 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja juusto sulanut. Koristele pizzat rucolalla ja tarjoa kuumina.

3. Kasvispihvit porkkanalaatikosta

Tämäkö porkkanalaatikkoa? Ei uskoisi. Kasvis­pihveissä maistuu kesäinen Kreikka.

12 pihviä
Valmistusaika: 30 minuuttia
½ prk (à 285/170 g) käyttö­valmiita vihreitä linssejä
8 isoa vihreää oliivia
200 g porkkanalaatikkoa
1 muna
1 ½ rkl perunajauhoja
1 ½ rkl sitruunan mehua
50 g fetajuustoa
2 dl panko- tai korppujauhoja
öljyä paistamiseen
kastike:
2 dl paksua jogurttia
2 rkl kapriksia
1 rkl sitruunan mehua
mustapippuria myllystä

1. Huuhdo linssit kylmällä vedellä lävikössä.­ Leikkaa oliivit pieniksi kuutioiksi. Sekoita linssit ja oliivit porkkanalaatikkoon. Lisää muna, perunajauhot ja sitruunamehu. Murusta­ feta joukkoon.

2. Muotoile taikinasta yksi pihvi kerrallaan ja pyörittele se panko- tai korppujauhoissa. Jos taikina on liian löysää, lisää siihen ruokalusikallinen perunajauhoja. Paista pihvit kuumalla pannulla rapeiksi.

3. Sekoita kastikkeen ainekset ­yhteen. Tarjoa pihvit kastikkeen kanssa.

4. Quesadillat joulupossusta

Joulupossun jämät pääsevät uuteen suosioon, kun ne saavat seurakseen chiliä, limettiä, korianteria ja muita tymäköitä mausteita.

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia
4 isoa tortillaa
täyte:
1 prk (285/170g) käyttövalmiita mustapapuja
1 dl valmista salsa-kastiketta (chunky)
1 tl juustokuminaa
3 rkl tuoretta korianteria
2 dl nyhtöpossua ­
rucolaa
1 dl juustoraastetta
(esimerkiksi pizzaraastetta)
koristeeksi korianteria ja
limetinlohkoja

1. Tee täyte. Valuta pavut ja huuhdo ne kylmällä vedellä lävikössä. Sekoita pavut, salsa, juustokumina ja korianteri possun joukkoon.

2. Kuumenna yksi tortilla pinnoitetulla pannulla keskilämmöllä. Levitä neljäsosa täytteestä tortillalle niin, että se peittää siitä puolet. Nosta päälle rucolaa ja juustoraastetta. Käännä tyhjä puoli täytteen päälle ja paina sitä lastalla pannua vasten, jotta juusto sulaa ja liimaa tortillan puolet yhteen.

3. Käännä tortilla ja pidä sitä kuumassa vielä 1–2 minuuttia. Liu’uta quesadilla pannulta, leikkaa se kahtia ja koristele korianterilla ja limetinlohkoilla.

5. Juureslokeron puhdistus

Maapähkinä­kastike uudistaa­ kaali-­juuressalaatin.

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia
200 g punakaalia
200 g valkokaalia
1 porkkana
70 g saksanpähkinöitä
kastike:
2 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2 tl Dijon-sinappia
1 ½ rkl maapähkinävoita (peanut
butter)
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

1. Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi tai tikuiksi. Sekoita ne pähkinöiden kanssa yhteen.

2. Yhdistä kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

6. Hedelmäkori tyhjäksi

Syömättä jääneet hedelmät heräävät eloon pannulla. Nyt niissä maistuvat voi, hunaja ja glögi.

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia
1 omena
2 luumua
1 päärynä
1 appelsiini
2 rkl voita
1 rkl hunajaa
½ dl glögitiivistettä
päälle:
1 dl paksua jogurttia
2 tl vaniljasokeria
4 piparkakkua

1. Leikkaa hedelmät viipaleiksi. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannulla. Lisää omena-, luumu- ja päärynäviipaleet ja paista niitä hetki, kunnes ne saavat hiukan väriä ja pehmenevät. Lisää appelsiini ja glögitiiviste ja kuumenna 3–5 minuuttia.

2. Mausta jogurtti vanilja­sokerilla. Jaa kuumat hedelmät annoskulhoihin ja lusikoi päälle jogurttia. Murusta piparkakut­ koristeeksi.

7. Hyödynnä jouluiset mausteet kakkuun

Piparkakusta tutut mausteet soivat kauniisti yhteen myös kakussa.

20 viipaletta
Valmistusaika: 20 minuuttia + tunti uunissa
2 dl siirappia
100 g voita tai margariinia
3 tl kanelia
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
3 dl piimää tai jogurttia
2 munaa
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
kuorrutus:
50 g pehmeää voita
100 g tuorejuustoa (esimerkiksi
Viola)
4 dl tomusokeria
koristeeksi kanelia

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka
(tilavuus 1,5 l) tai käytä pieniä annosvuokia.

2. Kuumenna siirappi, rasva ja mausteet kattilassa. Sekoita joukkoon piimä.

3. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää munavaahdon joukkoon siirappi-piimäseos ja jauhoseos. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin tunti.

4. Tee kuorrute. Sekoita voi ja huoneenlämpöinen tuorejuusto tasaiseksi seokseksi. Lisää tomusokeri ja sekoita.

5. Levitä kuorrute jäähtyneelle kakulle. Ripottele päälle kanelia koristeeksi.

8. Sinihomejuusto-piparit

Sinihomejuustoa ja piparia – vanha mutta ei väljähtynyt kaksikko.

Piparkakkuja
Aura pehmeä -sinihomejuustoa

1. Tuunaa jouluna yli jääneet piparit sivelemällä aurajuustoa piparkakkujen väliin.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.