Ja mitäköhän tämäkin ruoka joskus oli? Kuva: Shutterstock
Ja mitäköhän tämäkin ruoka joskus oli? Kuva: Shutterstock

Jääkaappin silmäys on kuin peiliin katsominen: Omatuntoa kouraisee, kun huomaa jättäneensä taas kerran salaatit ja hedelmät mädäntymään. Sen sijaan herkkujuustot ja -rahkat hupenevat jo päivässä.

Jääkaappiin kurkkiminen on kiva aarteenetsintäharrastus. Joskus lokerot pullistelevat ihania juustoja ja tonneittain kevytrahkaa, kun taas toisinaan kaapin perukoilta löytyy vain ruskeita salaatinlehtiä ja puolukkahilloa vuodelta 1999.

Samsung Electronic Nordicsin teettämän kyselyn mukaan yli puolet jääkaappiretkeilijöistä löytää kaappinsa uumenista pilaantunutta ruokaa. Tätä selitetään sillä, että ihmiset kätkevät vihannekset ja muut terveelliset ruuat kaapin alimpiin lokeroihin, jonne ne sitten unohtuvat.

Ravintoterapeutti Jaakko Halmetoja vinkkaa Samsungin tiedotteessa, miten terveellisetkin ruuat tulee syötyä kaapista.

Terveellinenkin ruoka on herkku, eikä sitä tarvitse piilottaa itseltään. Terveellisiä ruoka-aineita kannattaa nostaa esille omassa jääkaapissaan.

Melkein puolet tutkimukseen vastanneista piti jääkaapille menoa paheena. Liekö syynä pistävästi katsovat perunan idut ja rusehtavat salaatinlehdet?

Naiset paljastavat, mikä jääkaapissa säilyy ja mikä ei:

Nämä katoavat ensin:

"Ekana menevät rahkat, olen hulluna niihin. Ostan aina purkkeja noin viikon tarpeiksi ja syön ne samana iltana."

"Tietenkin kaikki herkut tulee syötyä. Myös maito, jogurtti ja rahka kuluu ja kaikki, minkä voi panna saman tien suuhun"

"Ensimmäisenä kuluu maito, jota mies juo 1,5 l päivässä ja vichy, jota itse juon vähintään saman verran. Niitä ei ole ikinä silloin, kun pitäisi."

"Ekana kuluvat salaattiainekset (salaattiruukuissa on ihan liian vähän salaattia) ja juustot."

 Nämä jäävät löytöretkeilijän iloksi:

"Jos panen salaatin salaattilokeroon, niin sinne se jää."

"Erikoiskastike, jota on tarvittu kerran tiettyyn ruokaan, muttei enää ikinä sen jälkeen."

"Viimeiset kiivit, persikat ja luumut. En saa ikinä syötyä koko paketillista."

"Juustonkannikat, jotka muka menisivät teeleipätaikinaan, mutta en koskaan ehdi leipoa."

"Perunat on aina ihan täynnä ituja!"

"Eksoottiset marmeladit ja öljyt."

Lue lisää:

Nämä ruuat eivät kuulu jääkaappiin

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.