Sanokaa hyvästit kinkulle ja juustolle: täältä tulevat uudet leivänpäälliset. Kuva: Shutterstock
Sanokaa hyvästit kinkulle ja juustolle: täältä tulevat uudet leivänpäälliset. Kuva: Shutterstock

Instagram-aikakaudella yksisarvisista ja merenneidoista on tullut tapoja voidella leipä. 

Vanha juttu: sosiaalinen media ja Instagram korostavat ihmisten ulkonäköä ja ulkoisia ominaisuuksia. Liikunnan ilon lisäksi joogatunnista tai juoksulenkistä pitää saada kuva Instagramiin. 

Sama mentaliteetti koskee myös ruokaa. Jotkut Instagramissa tykkäyksiä keräävät ruokavillitykset, kuten avokadoleipä, maistuvat erittäin hyvältä. Sitten on Insta-ruokaa, jonka ainoa tarkoitus on näyttää hätkähdyttävän ihanalta – monet upein yksityiskohdin koristellut kakut menevät tähän kategoriaan. 

Näiden kahden ääripään välissä on eräs Instagram-aikakauden kuva: merenneitoleipä. 

Merenneitoleivän kehittäjä Adeline Waugh julkaisi Instagram-tilillään kuvan ”merestä inspiraationsa saaneesta leivästä”.

Leipä kuin taideteos

Merenneitoleipä on tavallinen paahtoleipä, joka on voideltu tuorejuustolla, johon on sotkettu elintarvikevärejä. Komeuden päälle on ilmeisesti vielä siroteltu syötäviä kultahippuja. Lopputuloksena on ihastuttavan kaunis taideteos, joka maistuu maustamattomalla tuorejuustolla voidellulta paahtoleivältä. 

Tämä leipien prinsessa on Miamissa asuvan ruokastylisti, valokuvaaja Adeline Waughin taideteos. Jos on sisällä erityisen kauniiden leipien maailmassa, tietää Waughin nimen jo etukäteen. Merenneitoleivän edeltäjä yksisarvisleipä nimittäin on myös Waughin käsialaa. 

 

It's my birthday and I'll have all the rainbow/unicorn toast my heart desires 🌈🎉🦄 #aquariusseason

Henkilön Adeline Waugh (@vibrantandpure) jakama julkaisu

Syntymäpäivän kunniaksi muutama sateenkaari/yksisarvisleipä, Adeline Waugh kertoo Instagramissa.

Turhuutta – vai ei sittenkään

Merenneito- ja yksisarvisleivät herättävät muutamia kysymyksiä. Onko tämä söpöin leipä, jonka olen koskaan nähnyt? Kyllä. Onko paahtoleipien voiteleminen elintarvikeväreillä turhinta ikinä? Ei välttämättä. 

Waugh kertoo Instagram-tilillään, että kauniit leivät herättävät paitsi ihastusta, myös ihmettelyä ja suoranaista vihaa. 

– Minä vain pidän hauskaa! Olen ruokastylisti ja tykkään luoda kauniita asioita ruuasta, Waugh kertoo erään merenneitoleipäkuvan kuvauksessa.

– En tiedä teistä, mutta ottaen huomioon kaiken, mitä maailmassa tapahtuu, joskus vain haluan katsella värikkäitä ruokia.

Siltä varalta, että jokunen muukin on värikkäiden ruokakuvien tarpeessa, tässä muutama ihanuus Waughin Instagram-tililtä:

Instagramia ja muuta sosiaalista mediaa syytetään usein siitä, että nykyään kauneus ei kiinnosta ketään, jos siitä ei saa kuvaa Instagramiin. Mutta voi asian ajatella toisinkin: Instagramiin kuvaamisen mahdollisuus tekee leivän voitelusta esteettisen juhlahetken, jotakin muistamisen arvoista. 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15