Uunissa valmistettu camembert-juusto on varmasti selväpäisenkin mieleen. Kuva: Shutterstock
Uunissa valmistettu camembert-juusto on varmasti selväpäisenkin mieleen. Kuva: Shutterstock

Uusi ruokakirja on tarkoitettu päihtyneenä kokkaaville.

Rasvaa, sokeria, hiilihydraatteja. Mitä enemmän, sitä parempi! Näin ajattelee humalainen.

Jospa aina pienessä hiprakassa tai rehellisesti kännissä ei tarvitsisikaan suunnistaa nakkikioskille tai Mäkkäriin, vaan voisi ryhtyä itse tuumasta toimeen. Eikä nyt ole kyse siitä, että riisutaan ”ötke” pahvi- ja muovivaatteistaan, laitetaan se uuniin ja nautitaan vähän kärventyneestä lopputuloksesta.

Uusi Hiprakkaruokaa-kirja (Atena) tarjoaa kasan reseptejä, jotka hellivät humalaisia. Niiden valmistaminen on (kirjan lupausten mukaan) helpohkoa.

Kirjasta löytyy kaikenlaista gourmetia kananmaksasta lihapatoihin, mutta myös yksinkertaisia pikkuruokia. Esimerkiksi seuraavat reseptit saavat veden herahtamaan humalaisen kielelle ja löytyvät helppojen kokattavia kategoriasta. Ne eivät ehkä ole täyttäviä, mutta sitäkin herkullisempia.

Uunicamembert rosmariinilla ja timjamilla

kokonainen pyöreä 250 gramman camembert puurasiassa

6–8 pientä rosmariinin oksaa

runsas hyppysellinen tuoretta timjamia

mustapippuria (myllystä)

kokonainen ciabatta

2 rkl oliiviöljyä

kourallinen tuoretta ruohosipulia hienonnettuna

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Poista juuston ympäriltä kaikki muovi. Vuoraa puurasia leivinpaperilla ja pane juusto takaisin rasiaan.

2. Tee juuston päälle viiltoja terävällä veitsellä ja työnnä rosmariinin oksat niihin. Ripottele päälle timjami ja muutama pyöräytys mustapippuria myllystä. Aseta uunipellille.

3. Tee ciabatasta noin 2 senttimetrin paksuisia ”tikkuja”. Sudi leipäsuikaleet oliiviöljyllä ja asettele uunipellille. Paista leipää ja juustoa uunissa 10–15 minuuttia – tai kunnes juuston sisus on sulanut ja leivät ovat kullanruskeita ja rapeita.

4. Ripottele juuston päälle ruohosipulia ja tarjoa.

Pieni huomio. Tämä humalaruoka sisältää terävällä veitsellä leikkimistä ja uunin käyttämistä. Vaikka olisit kuinka kätevä käsistäsi, humalakokkauksessa kannattaa olla varovainen. Kirjasta löytyy ohjeita myös varovaiseen kännikokkaukseen. Tässä tiivistelmä: Varo kiehuvaa vettä, raastinta, kuumaa uunia, grilliä tai pannua ja teräviä veitsiä. Jos olet liian humalassa, hae suosiolla ruoka ravintolasta.

Big Lebowskin jäätelöannos

2 annosta

4 jääpalaa

⅔ dl Kahlua-kahvilikööriä

½ dl kylmää vodkaa

4 kauhallista vaniljajäätelöä

1 tölkki kondensoitua maitoa

1 rkl paahdettua hasselpähkinärouhetta

2 cocktailkirsikkaa

1. Laita kahteen jäätelömaljaan tai korkeaan, kapeaan lasiin jääpalat, Kahlua ja vodka. Laske kumpaankin lasiin yksi jäätelöpallo niin, ettei se vajoa pohjalle, vaan jää kellumaan jääpalojen päälle.

2. Kaada laseihin kondensoitua maitoa.

3. Lisää vielä toinen jäätelöpallo. Ripottele päälle paahdettua hasselpähkinärouhetta ja nosta päälle vielä cocktailkirsikka.

Huom! Yritä saada annokseen kerroksia. Jos sotket kaiken yhteen, saat dirty birdiksi kutsutun drinkin, et jäätelöannosta.

Lue myös:

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

Tämäkin tutkittiin: syy, miksi intialainen ruoka on niin herkullista

Liian kännissä? Kännykkä puhalluttaa ja soittaa taksinkin puolestasi

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.