Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock
Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, Suomessa nautitaan pääsiäispyhinä grillauskeleistä. Nappaa mukaan keittiömestari Sasu Laukkosen ja Henri Alenin ohjeet ennen kuin lähdet ruokakauppaan.

Sasu Laukkosen Chef & Sommelier -ravintola voitti juuri Michelin-tähden. "Juhlimme saavutusta henkilökunnan kanssa pääsiäisenä Köpiksessä", kokki kertoo.

Sasu: Karitsanfilettä ja uunijuureksia

Jos mahdollista, osta karitsa kauppahallista tai varmista ainakin, että se on suomalaista. Pyydä lihamestaria leikkaamaan paistilihat reisiluun ympäriltä valmiiksi. Laita karitsan potkaosa uunivuokaan, viipaloi joukkoon juureksia, ja peitä koko komeus vedellä. Hauduta 90-asteisessa uunissa useampi tunti tai jopa yön yli. Karitsan fileet voit paistaa grillissä. Käytä lihoja ensin kevyesti parilalla niin, että saat niihin hyvän värin. Pyöräytä lihat vasta sen jälkeen barbeque-marinadissa tai punaviini-valkosipuliseoksessa, ja paista ne uudelleen grillissä kypsäksi. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Sasu: Valkosipuli-munakoisoja ja punasipulia

Osta kypsiä, suipon muotoisia munakoisoja. Tee niihin reikiä, joihin laitat valkosipulinkynsiä ja rosmariiniä. Sivele pintaan hiukan öljyä ja kääri munakoisot folioon. Grillaa 20 minuuttia, pyöräytä ympäri ja jatka grillaamista toiset 20 minuuttia. Kypsennä grillissä samalla punasipuleita kuorineen.

Ravintola Murun keittiömestari Henri Alen ei aio grillata pääsiäisenä. "Lähdemme vaimon kanssa sukuloimaan."

Henri: Härän entrecote

Kun ostat kaupasta härän entrecote -lihaa, kiinnitä huomiota lihan rakenteeseen. Steariinimainen, valkoinen rasva on hitaasti kasvatetun ja marmoroituneen lihan merkki. Brasilialainen karja kasvatetaan yleensä liian nopeasti, minkä takia se ei ole niin maukasta. Pyydä lihamestaria leikkaamaan entrecote-palasi lihan paksuimmasta päästä. Laadukasta lihaa ei tarvitse upottaa marinadeihin, vaan sen voi paistaa pannulla melkein sellaisenaan. Kolmen minuutin kypsennys per puoli.

Henri: Grillattuja parsoja ja varhaiskaalia

Osta italialaisia vihreitä parsoja ja sivele ne basilika-oliiviöljyseoksella. Älä kuori parsoja, sillä muuten niistä tulee helposti liian kuivia. Ruskista parsat grillissä kevyesti ja jatka vielä kypsentämistä kuvun alla noin viisi minuuttia. Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja sivele ne hunajalla ja öljyllä. Paista pinta rapeaksi ja ruskeaksi pannulla.

Lue myös:

Testissä pääsiäisen trendiherkku: mämmipirtelö

Tavis ei voi mennä Michelin-ravintolaan – Sasu Laukkonen vastaa neljään väitteeseen

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP5

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.