Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock
Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, Suomessa nautitaan pääsiäispyhinä grillauskeleistä. Nappaa mukaan keittiömestari Sasu Laukkosen ja Henri Alenin ohjeet ennen kuin lähdet ruokakauppaan.

Sasu Laukkosen Chef & Sommelier -ravintola voitti juuri Michelin-tähden. "Juhlimme saavutusta henkilökunnan kanssa pääsiäisenä Köpiksessä", kokki kertoo.

Sasu: Karitsanfilettä ja uunijuureksia

Jos mahdollista, osta karitsa kauppahallista tai varmista ainakin, että se on suomalaista. Pyydä lihamestaria leikkaamaan paistilihat reisiluun ympäriltä valmiiksi. Laita karitsan potkaosa uunivuokaan, viipaloi joukkoon juureksia, ja peitä koko komeus vedellä. Hauduta 90-asteisessa uunissa useampi tunti tai jopa yön yli. Karitsan fileet voit paistaa grillissä. Käytä lihoja ensin kevyesti parilalla niin, että saat niihin hyvän värin. Pyöräytä lihat vasta sen jälkeen barbeque-marinadissa tai punaviini-valkosipuliseoksessa, ja paista ne uudelleen grillissä kypsäksi. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Sasu: Valkosipuli-munakoisoja ja punasipulia

Osta kypsiä, suipon muotoisia munakoisoja. Tee niihin reikiä, joihin laitat valkosipulinkynsiä ja rosmariiniä. Sivele pintaan hiukan öljyä ja kääri munakoisot folioon. Grillaa 20 minuuttia, pyöräytä ympäri ja jatka grillaamista toiset 20 minuuttia. Kypsennä grillissä samalla punasipuleita kuorineen.

Ravintola Murun keittiömestari Henri Alen ei aio grillata pääsiäisenä. "Lähdemme vaimon kanssa sukuloimaan."

Henri: Härän entrecote

Kun ostat kaupasta härän entrecote -lihaa, kiinnitä huomiota lihan rakenteeseen. Steariinimainen, valkoinen rasva on hitaasti kasvatetun ja marmoroituneen lihan merkki. Brasilialainen karja kasvatetaan yleensä liian nopeasti, minkä takia se ei ole niin maukasta. Pyydä lihamestaria leikkaamaan entrecote-palasi lihan paksuimmasta päästä. Laadukasta lihaa ei tarvitse upottaa marinadeihin, vaan sen voi paistaa pannulla melkein sellaisenaan. Kolmen minuutin kypsennys per puoli.

Henri: Grillattuja parsoja ja varhaiskaalia

Osta italialaisia vihreitä parsoja ja sivele ne basilika-oliiviöljyseoksella. Älä kuori parsoja, sillä muuten niistä tulee helposti liian kuivia. Ruskista parsat grillissä kevyesti ja jatka vielä kypsentämistä kuvun alla noin viisi minuuttia. Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja sivele ne hunajalla ja öljyllä. Paista pinta rapeaksi ja ruskeaksi pannulla.

Lue myös:

Testissä pääsiäisen trendiherkku: mämmipirtelö

Tavis ei voi mennä Michelin-ravintolaan – Sasu Laukkonen vastaa neljään väitteeseen

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP5

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Mökkikaudella viini ostetaan tonkissa, ja palan painikkeeksi valitaan moniottelijoita.

1. Kanalle ja kasvisvartaille

Rieslingin ystävä valitsee tämän tonkan. Viini sopii hyvin sekä kasvisgrillattavien että miedon makuisten lintujen seuraksi. Sopivan hapokas valkkari on myös hyvä seurustelujuoma.

Cono Sur Bicicleta Riesling 2017 32,99 e / 3,0 l

2. Pihville ja lampaalle

Yrttimarinoidut pihvit ja lampaankyljykset saavat mahtavan palan painikkeen Portugalista. Kokeile myös grillipizzoille! Keskitanniininen punkku on kesäinen valinta.

Smart Dog Syrah Trincadeira 2016 33,58 e / 3,0 l

3. Grillipossulle

Pakkauksestaan huolimatta keskitäyteläinen punaviini on oiva valinta vaalealle lihalle, jopa kanalle. Marjainen ja hilloinen viini maistuu myös seurusteluviininä.

Le Grand Noir Cabernet Syrah 31,90 e / 3,0 l

4. Grillikalan kaveriksi

Uusiseelantilainen Matua on pakattu astetta pienempään tonkkaan ja on kokonsa puolesta kätevä pienemmälle porukalle. Maussa on sitrusta ja paljon vivahteita.

Matua Sauvignon Blanc 2016 23,75 e / 2,0 l

5. Tuliselle

Chilin poltteen seuraksi sopii makean puolelle menevä valkoviini. Sen maussa on hedelmää ja happoja. Muista viilentää viini kunnolla ennen tarjoilua.

Black Tower Rivaner 2017 31,65 / 3,0 l