Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock
Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, Suomessa nautitaan pääsiäispyhinä grillauskeleistä. Nappaa mukaan keittiömestari Sasu Laukkosen ja Henri Alenin ohjeet ennen kuin lähdet ruokakauppaan.

Sasu Laukkosen Chef & Sommelier -ravintola voitti juuri Michelin-tähden. "Juhlimme saavutusta henkilökunnan kanssa pääsiäisenä Köpiksessä", kokki kertoo.

Sasu: Karitsanfilettä ja uunijuureksia

Jos mahdollista, osta karitsa kauppahallista tai varmista ainakin, että se on suomalaista. Pyydä lihamestaria leikkaamaan paistilihat reisiluun ympäriltä valmiiksi. Laita karitsan potkaosa uunivuokaan, viipaloi joukkoon juureksia, ja peitä koko komeus vedellä. Hauduta 90-asteisessa uunissa useampi tunti tai jopa yön yli. Karitsan fileet voit paistaa grillissä. Käytä lihoja ensin kevyesti parilalla niin, että saat niihin hyvän värin. Pyöräytä lihat vasta sen jälkeen barbeque-marinadissa tai punaviini-valkosipuliseoksessa, ja paista ne uudelleen grillissä kypsäksi. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Sasu: Valkosipuli-munakoisoja ja punasipulia

Osta kypsiä, suipon muotoisia munakoisoja. Tee niihin reikiä, joihin laitat valkosipulinkynsiä ja rosmariiniä. Sivele pintaan hiukan öljyä ja kääri munakoisot folioon. Grillaa 20 minuuttia, pyöräytä ympäri ja jatka grillaamista toiset 20 minuuttia. Kypsennä grillissä samalla punasipuleita kuorineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ravintola Murun keittiömestari Henri Alen ei aio grillata pääsiäisenä. "Lähdemme vaimon kanssa sukuloimaan."

Henri: Härän entrecote

Kun ostat kaupasta härän entrecote -lihaa, kiinnitä huomiota lihan rakenteeseen. Steariinimainen, valkoinen rasva on hitaasti kasvatetun ja marmoroituneen lihan merkki. Brasilialainen karja kasvatetaan yleensä liian nopeasti, minkä takia se ei ole niin maukasta. Pyydä lihamestaria leikkaamaan entrecote-palasi lihan paksuimmasta päästä. Laadukasta lihaa ei tarvitse upottaa marinadeihin, vaan sen voi paistaa pannulla melkein sellaisenaan. Kolmen minuutin kypsennys per puoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Henri: Grillattuja parsoja ja varhaiskaalia

Osta italialaisia vihreitä parsoja ja sivele ne basilika-oliiviöljyseoksella. Älä kuori parsoja, sillä muuten niistä tulee helposti liian kuivia. Ruskista parsat grillissä kevyesti ja jatka vielä kypsentämistä kuvun alla noin viisi minuuttia. Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja sivele ne hunajalla ja öljyllä. Paista pinta rapeaksi ja ruskeaksi pannulla.

Lue myös:

Testissä pääsiäisen trendiherkku: mämmipirtelö

Tavis ei voi mennä Michelin-ravintolaan – Sasu Laukkonen vastaa neljään väitteeseen

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP5

Sisältö jatkuu mainoksen alla