Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock
Karitsanfilee sopii myös grilliin. Kuva: Shutterstock

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, Suomessa nautitaan pääsiäispyhinä grillauskeleistä. Nappaa mukaan keittiömestari Sasu Laukkosen ja Henri Alenin ohjeet ennen kuin lähdet ruokakauppaan.

Sasu Laukkosen Chef & Sommelier -ravintola voitti juuri Michelin-tähden. "Juhlimme saavutusta henkilökunnan kanssa pääsiäisenä Köpiksessä", kokki kertoo.

Sasu: Karitsanfilettä ja uunijuureksia

Jos mahdollista, osta karitsa kauppahallista tai varmista ainakin, että se on suomalaista. Pyydä lihamestaria leikkaamaan paistilihat reisiluun ympäriltä valmiiksi. Laita karitsan potkaosa uunivuokaan, viipaloi joukkoon juureksia, ja peitä koko komeus vedellä. Hauduta 90-asteisessa uunissa useampi tunti tai jopa yön yli. Karitsan fileet voit paistaa grillissä. Käytä lihoja ensin kevyesti parilalla niin, että saat niihin hyvän värin. Pyöräytä lihat vasta sen jälkeen barbeque-marinadissa tai punaviini-valkosipuliseoksessa, ja paista ne uudelleen grillissä kypsäksi. Anna lihan vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Sasu: Valkosipuli-munakoisoja ja punasipulia

Osta kypsiä, suipon muotoisia munakoisoja. Tee niihin reikiä, joihin laitat valkosipulinkynsiä ja rosmariiniä. Sivele pintaan hiukan öljyä ja kääri munakoisot folioon. Grillaa 20 minuuttia, pyöräytä ympäri ja jatka grillaamista toiset 20 minuuttia. Kypsennä grillissä samalla punasipuleita kuorineen.

Ravintola Murun keittiömestari Henri Alen ei aio grillata pääsiäisenä. "Lähdemme vaimon kanssa sukuloimaan."

Henri: Härän entrecote

Kun ostat kaupasta härän entrecote -lihaa, kiinnitä huomiota lihan rakenteeseen. Steariinimainen, valkoinen rasva on hitaasti kasvatetun ja marmoroituneen lihan merkki. Brasilialainen karja kasvatetaan yleensä liian nopeasti, minkä takia se ei ole niin maukasta. Pyydä lihamestaria leikkaamaan entrecote-palasi lihan paksuimmasta päästä. Laadukasta lihaa ei tarvitse upottaa marinadeihin, vaan sen voi paistaa pannulla melkein sellaisenaan. Kolmen minuutin kypsennys per puoli.

Henri: Grillattuja parsoja ja varhaiskaalia

Osta italialaisia vihreitä parsoja ja sivele ne basilika-oliiviöljyseoksella. Älä kuori parsoja, sillä muuten niistä tulee helposti liian kuivia. Ruskista parsat grillissä kevyesti ja jatka vielä kypsentämistä kuvun alla noin viisi minuuttia. Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja sivele ne hunajalla ja öljyllä. Paista pinta rapeaksi ja ruskeaksi pannulla.

Lue myös:

Testissä pääsiäisen trendiherkku: mämmipirtelö

Tavis ei voi mennä Michelin-ravintolaan – Sasu Laukkonen vastaa neljään väitteeseen

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP5

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti