Ei taitaisi tämä hampurilainen läpäistä ruokatieteilijän tiukkaa seulaa. Kuva: Shutterstock
Ei taitaisi tämä hampurilainen läpäistä ruokatieteilijän tiukkaa seulaa. Kuva: Shutterstock

Täydellisessä hampurilaisessa on yhdeksän kerrosta.

Luksushampurilaiset ovat jo hyvän tovin olleet ruokahifistelijöiden suosiossa. Niitä syödään niin huippukokkien ravintoloissa kuin tusataan huolella kotikeittiöissäkin.

Jos tekemäsi hampurilaiset eivät näytä samoilta kuin gourmet-kokkien luomukset, voit olla huoleti. Kokki ja ruokatieteilijä Charles Michel väittää, että tärkeimpiä ominaisuuksia ovat maku ja tuntuma.

Gastrofysiikan ekspertti väittää The Telegraphille, että täydellinen hampurilainen on seitsemän senttimetriä korkea, viisi senttiä leveä ja siinä on yhdeksän kerrosta kansileivästä salaattiin, suolakurkkuun, pihviin ja sämpylän pohjapuoliskoon.

Oxfordin yliopistossa työskentelevä kokki kuvailee lehdelle, että hampurilaisen syöminen on multisensorinen – siis monia aisteja vaativa – kokemus. Siksi hampurilaista ei saisi ikinä tarjota lautasella haarukalla ja veitsellä syötäväksi, vaan parhaan kokemuksen saa, kun purilaiseen tarttuu käsin.

30 prosenttia ruuan viehätyksestä tulee tuoksusta, 25 prosenttia siitä, miltä se tuntuu ja 15 prosenttia ulkonäöstä ja äänestä, joka syödessä kuuluu. Maun osuudeksi jää vain 15 prosenttia. Myös hampurilaisen nimellä ja syömispaikan tunnelmalla, esimerkiksi taustamusiikilla, on merkitystä nautinnon kannalta.

Täydellisen burgerin osaset ovat:

1. Kansileipä, joka on lämmitetty ja maustettu seesaminsiemenöljyllä.

2. Ensimmäinen kastike. Charles Michel suosii tulista chipotlekastiketta

3. Rapea salaatinlehti ja suolakurkkuviipaleita. Salaatti on tärkeä äänimaailman kannalta!

4. Tomaattiviipale. Mieluiten kypsä ja sentin paksuinen.

5. Rapea kerros. Kaksi viipaletta ilmakuivattua Serrano-kinkua ja uppopaistettuja ohuita sipulirenkaita.

6. Kaksi viipaletta Camembert-juustoa. Lämpimänä ja lihan päälle sulatettuna.

7. Liha. Myös Charles Michel on huippulaadukkaan japanilaisen Wagyu-lihan lumoissa. Se maustetaan BBQ-kastikkeella, suolalla, pippurilla ja hienonnetulla sipulilla.

8. Toinen kastike, eli tasainen kerros ketsuppia.

9. Pohjaleipä, joka on maustettu kahdella lorauksella soijakastiketta.

Kysely

Kuulostaako Charles Michelin kuvailema hampurilainen mielestäsi herkulliselta?

Kyllä
Kyllä
62.1%
Ei
Ei
37.8%
Ääniä yhteensä: 103
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15