Vegaaninen lohileipä ilman lohta oli joulun hittiherkku. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Vegaaninen lohileipä ilman lohta oli joulun hittiherkku. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Vegaaninen tammikuu on täällä taas. Selvitimme, onko vegaaniruuan kokkaaminen salatiedettä.

Vegaaniliitto ja Oikeutta eläimille -järjestö kannustavat jälleen kokeilemaan vegaanista tammikuuta. Haaste starttaa 1.1. ja mukana on pitkä liuta julkkiksia Jari Sarasvuosta Maija Vilkkumaahan.

Vaikka vegaaniruokavalion terveellisyydestä kiistellään säännöllisin väliajoin, ilmastoteko se takuulla on. Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan vegaaniruokavalioon siirtyminen vähentäisi ruuantuotannon kasvihuonekaasupäästöjä 70 prosentilla. Saman tutkimuksen mukaan terveyshyötyjäkin on: maailmassa vältyttäisiin 8,1 miljoonalta kuolemalta, jos kaikki siirtyisivät noudattamaan vegaanista ruokavaliota vuoteen 2050 mennessä, kertoi esimerkiksi Yle maaliskuussa.

Mutta miten pääsisi alkuun?

Valokuvaaja ja ruokaharrastaja Maarit Kytöharju tuskaili saman asian kanssa vuosi sitten tammikuussa. Tytär oli haastanut äidin mukaan vegaaniseen tammikuuhun, mutta mielessä jyskytti vain yksi ajatus: apua, en osaa.

Nyt, vuotta myöhemmin, haasteen oivalluksista on syntynyt Vegaanihaaste-niminen keittokirja.

Maarit Kytöharju, miten neuvoisit niitä, joista vegaanihaasteeseen ryhtyminen tuntuu työläältä?

Olin itsekin kauhusta jäykkänä jo silloin, kun tyttäreni pohti täysvegaaniksi ryhtymistä. Mietin, että apua, sitten en osaa laittaa sinulle ruokaa. Teenkö kaksi eri ruokaa? Vai laitatko itse oman ruokasi? Ajattelin, että vegaaniruuan tekeminen on jotain salatiedettä.

Perheessä on helposti 10–20 vakioreseptiä, joita pyöritetään. Vegaanihaaste pysäytti ajattelemaan, mitä syö ja mikä on turhaa sekä ottamaan selvää raaka-aineista ja esimerkiksi siitä, saako tarpeeksi proteiinia.

Kannattaa aloittaa ottamalla aikaa. Itse menin isoon markettiin, kävin hyllyt läpi ja katsoin, mitä tuotteita siellä on. Olin tottunut kulkemaan töiden jälkeen kaupassa tutun radan, jolta noukin ne tietyt asiat. Löysin nyt paljon tuotteita, joiden olemassaolosta en edes tiennyt. Tavallisissa marketeissa on valtavat määrät etnisten keittiöiden herkkuja, ja mausteiden perässä voi hyvin mennä vaikka kauppahalliin tai etniseen ruokakauppaan.

”Löysin paljon tuotteita, joiden olemassaolosta en edes tiennyt.”

Miksi vegaanihaasteeseen kannattaa tarttua?

Yhä suuremman määrän ihmisiä pitäisi vähentää lihansyöntiä, jotta kasvihuonekaasupäästöt saataisiin alas ja ravinto riittäisi kaikille. Suomalaisten kuluttama lihamäärä on pöyristyttävän suuri.

Nykyään yhä harvempi tekee fyysisesti raskasta työtä ja energiaa kuluu vähemmän. Vegaaniruokavalio ei ole laihdutusruokavalio, mutta se takaa sen, ettei energiamäärä kasva tolkuttoman suureksi. Vegaaniruokavaliolla voitaisiin vähentää suomalaisten kansantautien, kuten sydän- ja verisuonitautien, riskiä.

Mikä ruokavaliossasi muuttui haasteen jälkeen?

En löytänyt paljon käyttöä lihan tai juuston korvikkeille, kuten seitanille ja Quorn-sieniproteiinille, mutta käytin paljon tofua, Härkistä, nyhtökauraa, palkokasveja ja siemeniä. Tavallisista resepteistä, kuten kaalilaatikosta ja spagetti bolognesesta, ei ollut vaikeaa tehdä vegaanista versiota.

Kaurapohjaiset maitovalmisteet olivat niin hyviä, että siirryin käyttämään vain niitä. Myös viitseliäisyys nousi. Jaksan nyt liottaa ja keittää pavut itse. Teen ison määrän kerralla ja pakastan loput pieniin rasioihin. Niin säilyketölkkejä ei tarvitse roudata kotiin loputtomasti.

En usko, että kaikista tulee täysvegaaneja. Syön itsekin edelleen juustoja ja kalaa, mutta lihansyönti on vähentynyt haasteen jälkeen dramaattisesti. Kasvipohjaisilla tuotteilla voi vähentää lihansyöntiä, vaikka söisikin lihaa: saatan korvata esimerkiksi puolet jauhelihasta Härkiksellä tai soijarouheella.

”Suurin pelkoni oli, että joudun syömään pahaa ruokaa.”

Kun lähdin haasteeseen, suurin pelkoni oli, että joudun syömään pahaa ruokaa. Lopputulos oli se, että ruoka oli koko ajan hyvää. Kirja on myös lahjani hermoromahduksen partaalla oleville äideille, joiden lapset ovat ryhtyneet vegaaneiksi ja jotka eivät tiedä, mitä ruokaa heille laittaisivat.

Mitä haaste opetti?

Se vahvisti sitä, mitä ajattelen syömisestä ylipäänsä. Kaikkein tärkeintä on, että ruoka maistuu hyvältä. Syöminen ei ole vain ravinnon tankkausta vaan suunnaton ilo ihmisen elämässä. Ruokavalio voi olla mikä tahansa, jos ruoka on hyvää ja sitä on ilo syödä ja tarjota ystäville. Eettisiä valintoja voi tehdä, kun osaa laittaa sellaista kasvisruokaa, ettei kukaan sano heti yök.

Inspiraatio hukassa? Katso mallia vaikka näistä uutuuskirjoista:

Maarit Kytöharju: Vegaanihaaste – 31 päivää herkutellen (Gummerus)

Sami Tallberg: Villi jouluvegaani (Into)

Mea Salo: Hellattoman kokin elävä raakaravinto (Otava)

Kaisa Nieminen: Nyhtökauraa! (Moreeni)

Maija Itkonen ja Reetta Kivelä: Nyhtökaura – vegepäivän reseptikirja (Siltala)

Kati Jaakonen: Vegeruokaa – nyhtökauraa & härkistä (Readme.fi)

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.