Kauniit ja menestyneet naiset kirjoittavat elämäntapaoppaita. Ilmiö on rantautumassa myös Suomeen.

Gwyneth Paltrown aloitti kaksi vuotta sitten buumin. Hän julkaisi kirjan, jossa hän paljasti luottoreseptinsä ja kertoi millaisella ravinnolla hän jaksaa tehdä uraa, hoitaa perheen ja pitää itsensä kunnossa. Sittemmin näyttelijä julkaisi toisen edellistäkin terveellisempään ruokavalioon ohjaavan It’s All Good  -kirjan. Sen ruuat eivät sisällä maitoa, munia, sokeria, vehnää tai soijaa, lihasta, kahvista ja alkoholista puhumattakaan.

Laulaja Cheryl Crow seurasi Gwynethin perässä keräämällä kansien väliin 100 parasta ruokaohjettaan, jotka hän oli kehittänyt yhdessä yksityiskokkinsa kanssa. Rintasyövän sairastanut Cheryl hehkuttaa terveellisen lähiruuan puolesta, mutta If It Makes You Healthy -kirjasta löytyy syntiseltäkin kuulostavia ruokia, kuten resepti mojitossa haudutettuun possuun.

Tänä vuonna Jessica Alba liittyi elintapojen paljastajien joukkoon julkaisemalla ekoäideille suunnatun oppaan. Kirjassa näyttelijä kertoo, kuinka perhe-elämä ja kiireinen ura yhdistetään vihreällä tavalla. Jessican keittiössä syödään luomua sekä vältellään lisäaineita ja ympäristömyrkkyjä.
 
Tuorein elämäntapaohjeiden paljastaja on näyttelijä Cameron Diaz, jolta ilmestyy terveyteen ja hyvinvointiin ohjaava kirja ensi vuoden alussa. Uutukaiselle voi veikata Paltrown teoksen menestystä, sillä nelikymppinen Cameron tunnetaan kadehdittavan treenatusta kropasta.

Cameron on kertonut valitsevansa tarkkaan, mitä suuhunsa laittaa. Oprahin tv-ohjelmassa hän paljasti aloittavansa päivän kanaliemeen keitetyllä kaurapuurolla, johon on lisätty lehtikaalia, purjoa, sipulia ja vihreitä vihanneksia. Puuron lisukkeena näyttelijä syö valkuaisista valmistettua munakokkelia.

Kauniiden ja menestyneiden naisten elämäntapaoppaat eivät ole tuntematon ilmiö Suomessakaan. Rakel Lignellin hurjasta laihtumisesta ja kuntokuurista kertova kirja nousi viime vuonna myyntimenestykseksi, ja tämä syksy toi kauppoihin triathlon-treenauksesta innostuneen toimittaja Baba Lybeckin kirjan.
Varsinaista kirjatulvaa aihepiiristä ei vielä ole, joten kysyntää saattaisi olla monen muunkin suomalaisnaisen ruoka- ja treeniohjeisiin.

Piparikupit sopii täyttää esimerkiksi luumumoussella.

Joulutortut ovat varastaneet huomion perinteisiltä piparkakuilta. Ensin tulivat vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut, sitten kaikki mahdolliset muut tortuntäytteet

Nyt on kuitenkin löytynyt piparkakkuniksi, jolla piparit pääsevät joulun kahvipöydän keskipisteeseen.

Saammeko esitellä: piparikupit. Tämän hauskanmuotoisen herkun resepti on ollut olemassa useamman vuoden ajan – netistä on löydettävissä esimerkiksi Maku-lehden ohje vuodelta 2015 ja Päiväunien aikaan tapahtunutta -blogin ohje vuodelta 2013 – mutta toistaiseksi piparikupit eivät ole nousseet suureen suosioon.

Piparien paistaminen kupeiksi saattaa kuitenkin hyvinkin olla tämän joulun hitti. Anne Hyttinen sai hyvin innokkaan vastaanoton kysellessään Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä, millä kupit voisi täyttää. 

Muffinssivuoka avuksi

Piparikupit syntyvät helposti kotitekoisesta taikinasta tai kaupan valmiista piparitaikinasta. Piparkakut leikataan tavallisesti piparimuotilla ja asetellaan nurin päin käännetyn muffinssivuoan päälle. 

Hyttinen kertoo kokeilleensa piparien täytteeksi vanilja- ja luumumousseja piparimuruilla. Pipari kävisi varmasti hyvin makupariksi monelle muullekin täytteelle, joten vaihtoehdot eivät rajoitu mousseihin. 

Nettiresepteissä täytteeksi on ehdotettu muun muassa kinuskimarjoja, luumurahkaa, mascarponea, aprikoosirahkaa ja omenaa sinihomejuustovaahdon kera.


Seuraavaksi joululeivosfuusio

Eikä tässäkään vielä kaikki: Anne Hyttinen kertoo suunnittelevansa seuraavaksi pipari- ja joulutorttukuppien yhdistämistä.

Jos torttutaikinaa paistaisi muffinssivuoan oikealla puolella ja piparitaikinaa nurjalla puolella, kupit ja sopivan täytteen voisi yhdistää kaikkien aikojen joululeivosfuusioksi. 

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.