Miten olisi paistettu kananmuna paprikarenkaan sisällä? Kuva: Shutterstock
Miten olisi paistettu kananmuna paprikarenkaan sisällä? Kuva: Shutterstock

Keitetty muna, paistettu muna, kokkeli, munakas... Kaipaatko jotain muuta? Tässä nippu nerokkaita reseptejä.

Toisin kuin aikoinaan väitettiin, kananmunat ovat terveellisiä. Niissä on muun muassa hyvää rasvaa, B-ryhmän vitamiineja, D-vitamiinia ja A-vitamiinia. Suurin osa tärkeistä ravintoaineista on keltuaisessa.

Kananmunassa on myös proteiinia, jota olisi hyvä syödä aamupalalla. Eli kananmuna on kaikin puolin mainio aamiaisruoka!

Muna on nyt myös trendikäs, ja sosiaalisessa mediassa leviävät mitä mielikuvituksellisimmat tavat kokata niitä. Jos perinteinen keitetty kananmuna tai kokkeli (tämä munakokkeli syntyy muuten 20 sekunnissa) kyllästyttää, kokeile näitä reseptejä:

1. Muna paprikarenkaassa

Leikkaa paprika noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannulla ja aseta paprikarengas pannulle. Riko kananmuna lasiin tai kuppiin ja kaada siitä paprikarenkaan sisälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja haluamillasi muilla mausteilla. Paista munaa, kunnes se on sopivan kypsä makuusi. Voit ripotella lopuksi päälle parmesaanijuustoa ja koristella annoksen tuoreilla yrteillä.

Paprikamunan voi nauttia sellaisenaan, lisukkeena tai paahtoleivän päällä.

2. Hittimunat New Yorkista

Newyorkilaisen Momofuku-ravintolan marinoitujen kananmunien resepti on nettihitti. Umaminen ja suolainen soijaliemi antaa kananmunille ohuen maukkaan pinnan. Koukuttavat munat maistuvat sellaisenaan tai esimerkiksi trendikkään japanilaisen ramen-nuudelikeiton päällä.

3. Täytetyt avokadot

Avokado nautitaan yleensä kylmänä, joten ajatus lämpimästä avokadosta voi tuntua hassulta. Kananmunilla täytetyt avokadot ovat kuitenkin täydellinen brunssiruoka. Tässä reseptissä kokonaisuuden raikastaa lime. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

 

What's better than an avocado? An avocado with a fried egg inside. (ohje >>eevakolu.fi)

Kuva, jonka Eeva Kolu (@eevakolu) julkaisi

4. Keitetyt sydänmunat

Suloiset sydämenmuotoiset keitetyt kananmunat syntyvät syömäpuikon avulla.

5. Paistetut sydänmunat

Ripaus romantiikkaa aamupalapöytään! Sydämenmuotoinen paistettu kananmuna syntyy esimerkiksi piparkakkumuotin avulla. Jos muotti on iso, siinä voi paistaa kaksikin kananmunaa.

Voitele muotin reunat rypsiöljyllä. Riko muna lasiin tai kuppiin. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille tilkka rypsiöljyä. Asettele muotti pannulle ja kaada muna varovasti sen sisään. Paista, kunnes kypsyys on sopiva makuusi. Poista muotti ja herkuttele!

 

Pausa. #heartshapedeggs #break #book #lunchtime

Kuva, jonka Margherita Gemma Cardinale (@marghcardinale) julkaisi

6. Lehtikaalikupit

Trendikäs lehtikaali sopii loistavasti munakkaaseen, mutta vielä kokeilunhaluisempi tarjoilee kananmunat rouskuvissa lehtikaalikupeissa. Ne ovat kuin jättimäisiä lehtikaalisipsejä.

7. Keltuaishiutaleet

Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde vinkkaa Soppa365-sivustolla, että kovaksi keitetyistä keltuaisesta saa hienoja hiutaleita ruuan koristeeksi. Keltuaisen voi murskata tiheän siivilän läpi tai painaa puhtaan valkosipulinpuristimen läpi. Keltuaishiutaleet sopivat varsinkin kala- ja kasvisruokien koristeeksi. Kokeile niitä esimerkiksi paistetun kalan pinnalla tai kermaviilikastikkeessa.

8. Uppomuna

Ah, onko mitään herkullisempaa kuin upea valuva keltuainen? Se on myös maailman helpoin kastike. Elegantin uppomunan tekeminen on yllättävän helppoa, varsinkin näillä superhelpoilla vinkeillä. Kruunaa uppomunalla esimerkiksi salaatti, leipä, pasta tai risotto.

9. Shaksuka

Lähi-idästä kotoisin oleva tomaattinen shaksuka on brunssiruokien aatelia. Kokeile esimerkiksi kokki-ravintoloitsija Richard McCormickin versiota, johon tulee myös vuohenjuustoa tai tätä shaksukaa, johon tulee chorizomakkaraa. Myös feta sopii loistavasti shaksukaan.

10. Kananmunilla täytetyt lihapullat

Näiden jättilihapullien sisältä paljastuu yllätys eli keitetty kananmuna. Kaunista!

11. Uudenlainen paholaisen muna

Munia voi täyttää vaikka millä lempiherkuillaan. Klassikko eli paholaisen muna syntyy näin: Keitetty muna puolitetaan, keltuainen irrotetaan, murskataan ja sekoitetaan majoneesin ja dijonsinapin kanssa. Täyte laitetaan keltuaiskoloon ja komeus koristellaan paprikajauheella.

Majoneesin ja dijonin sijaan voit kokeilla esimerkiksi näitä yhdistelmiä:

  • Avokado, pieneksi silputtu punasipuli ja paprika. Jos kaipaat tulisuutta, lisää tuoretta chiliä.
  • Majoneesi, wasabi ja graavilohi. Jos olet todellinen sushifani, koristele pikkelöidyllä inkiväärillä.
  • Graavisiika, kermaviili ja tilli.
  • Tonnikala, majoneesi ja ruohosipuli.
  • Silli, kevätsipuli ja smetana.
  • Savustettu kalkkunaleike ja valkosipulimajoneesi.

12. Muna-parsahodari

Ylellinen vegehodari täytetään vihreällä tankoparsalla ja pinaattimunakokkelilla. Täydellistä lohturuokaa!

13. Kananmuna-lihapiirakka

Skottilainen kananmuna-lihapiirakka on todella tuhti ruoka, johon tulee kinkkua ja raakamakkaraa. Vain vannoutuneille lihansyöjille!

 

 

 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15