Miten olisi paistettu kananmuna paprikarenkaan sisällä? Kuva: Shutterstock
Miten olisi paistettu kananmuna paprikarenkaan sisällä? Kuva: Shutterstock

Keitetty muna, paistettu muna, kokkeli, munakas... Kaipaatko jotain muuta? Tässä nippu nerokkaita reseptejä.

Toisin kuin aikoinaan väitettiin, kananmunat ovat terveellisiä. Niissä on muun muassa hyvää rasvaa, B-ryhmän vitamiineja, D-vitamiinia ja A-vitamiinia. Suurin osa tärkeistä ravintoaineista on keltuaisessa.

Kananmunassa on myös proteiinia, jota olisi hyvä syödä aamupalalla. Eli kananmuna on kaikin puolin mainio aamiaisruoka!

Muna on nyt myös trendikäs, ja sosiaalisessa mediassa leviävät mitä mielikuvituksellisimmat tavat kokata niitä. Jos perinteinen keitetty kananmuna tai kokkeli (tämä munakokkeli syntyy muuten 20 sekunnissa) kyllästyttää, kokeile näitä reseptejä:

1. Muna paprikarenkaassa

Leikkaa paprika noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannulla ja aseta paprikarengas pannulle. Riko kananmuna lasiin tai kuppiin ja kaada siitä paprikarenkaan sisälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja haluamillasi muilla mausteilla. Paista munaa, kunnes se on sopivan kypsä makuusi. Voit ripotella lopuksi päälle parmesaanijuustoa ja koristella annoksen tuoreilla yrteillä.

Paprikamunan voi nauttia sellaisenaan, lisukkeena tai paahtoleivän päällä.

2. Hittimunat New Yorkista

Newyorkilaisen Momofuku-ravintolan marinoitujen kananmunien resepti on nettihitti. Umaminen ja suolainen soijaliemi antaa kananmunille ohuen maukkaan pinnan. Koukuttavat munat maistuvat sellaisenaan tai esimerkiksi trendikkään japanilaisen ramen-nuudelikeiton päällä.

3. Täytetyt avokadot

Avokado nautitaan yleensä kylmänä, joten ajatus lämpimästä avokadosta voi tuntua hassulta. Kananmunilla täytetyt avokadot ovat kuitenkin täydellinen brunssiruoka. Tässä reseptissä kokonaisuuden raikastaa lime. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

 

What's better than an avocado? An avocado with a fried egg inside. (ohje >>eevakolu.fi)

Kuva, jonka Eeva Kolu (@eevakolu) julkaisi

4. Keitetyt sydänmunat

Suloiset sydämenmuotoiset keitetyt kananmunat syntyvät syömäpuikon avulla.

5. Paistetut sydänmunat

Ripaus romantiikkaa aamupalapöytään! Sydämenmuotoinen paistettu kananmuna syntyy esimerkiksi piparkakkumuotin avulla. Jos muotti on iso, siinä voi paistaa kaksikin kananmunaa.

Voitele muotin reunat rypsiöljyllä. Riko muna lasiin tai kuppiin. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille tilkka rypsiöljyä. Asettele muotti pannulle ja kaada muna varovasti sen sisään. Paista, kunnes kypsyys on sopiva makuusi. Poista muotti ja herkuttele!

 

Pausa. #heartshapedeggs #break #book #lunchtime

Kuva, jonka Margherita Gemma Cardinale (@marghcardinale) julkaisi

6. Lehtikaalikupit

Trendikäs lehtikaali sopii loistavasti munakkaaseen, mutta vielä kokeilunhaluisempi tarjoilee kananmunat rouskuvissa lehtikaalikupeissa. Ne ovat kuin jättimäisiä lehtikaalisipsejä.

7. Keltuaishiutaleet

Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde vinkkaa Soppa365-sivustolla, että kovaksi keitetyistä keltuaisesta saa hienoja hiutaleita ruuan koristeeksi. Keltuaisen voi murskata tiheän siivilän läpi tai painaa puhtaan valkosipulinpuristimen läpi. Keltuaishiutaleet sopivat varsinkin kala- ja kasvisruokien koristeeksi. Kokeile niitä esimerkiksi paistetun kalan pinnalla tai kermaviilikastikkeessa.

8. Uppomuna

Ah, onko mitään herkullisempaa kuin upea valuva keltuainen? Se on myös maailman helpoin kastike. Elegantin uppomunan tekeminen on yllättävän helppoa, varsinkin näillä superhelpoilla vinkeillä. Kruunaa uppomunalla esimerkiksi salaatti, leipä, pasta tai risotto.

9. Shaksuka

Lähi-idästä kotoisin oleva tomaattinen shaksuka on brunssiruokien aatelia. Kokeile esimerkiksi kokki-ravintoloitsija Richard McCormickin versiota, johon tulee myös vuohenjuustoa tai tätä shaksukaa, johon tulee chorizomakkaraa. Myös feta sopii loistavasti shaksukaan.

10. Kananmunilla täytetyt lihapullat

Näiden jättilihapullien sisältä paljastuu yllätys eli keitetty kananmuna. Kaunista!

11. Uudenlainen paholaisen muna

Munia voi täyttää vaikka millä lempiherkuillaan. Klassikko eli paholaisen muna syntyy näin: Keitetty muna puolitetaan, keltuainen irrotetaan, murskataan ja sekoitetaan majoneesin ja dijonsinapin kanssa. Täyte laitetaan keltuaiskoloon ja komeus koristellaan paprikajauheella.

Majoneesin ja dijonin sijaan voit kokeilla esimerkiksi näitä yhdistelmiä:

  • Avokado, pieneksi silputtu punasipuli ja paprika. Jos kaipaat tulisuutta, lisää tuoretta chiliä.
  • Majoneesi, wasabi ja graavilohi. Jos olet todellinen sushifani, koristele pikkelöidyllä inkiväärillä.
  • Graavisiika, kermaviili ja tilli.
  • Tonnikala, majoneesi ja ruohosipuli.
  • Silli, kevätsipuli ja smetana.
  • Savustettu kalkkunaleike ja valkosipulimajoneesi.

12. Muna-parsahodari

Ylellinen vegehodari täytetään vihreällä tankoparsalla ja pinaattimunakokkelilla. Täydellistä lohturuokaa!

13. Kananmuna-lihapiirakka

Skottilainen kananmuna-lihapiirakka on todella tuhti ruoka, johon tulee kinkkua ja raakamakkaraa. Vain vannoutuneille lihansyöjille!

 

 

 

Parhaiten pärjäsi sipsi, joka muistutti eniten perinteistä perunalastua.

– Terveellisyys ei saa maistua silloin, kun tekee mieli napostella sipsejä. 

Taas on viikonloppu alkamassa ja jotain tekisi mieli mässytellä illalla telkkarin edessä.  Uskaltaisiko perusperunalastut vaihtaa puolisen vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyneisiin linssisipseihin vai meneekö ilta pilalle?

Kyllä uskaltaa. 

Me Naisten testiryhmä maisteli kuutta eri uutuussipsiä ja yllättyi positiivisesti. 

Linssisipseissä on 40% vähemmän rasvaa kuin perinteisissä perunalastuissa, mikä kuulostaa samaan aikaan uhalta ja lupaukselta.  

– En yleensä hirveästi tykkää sipseistä, mutta näitä ostaisin. Ja kun perheen teini vetää helposti pussillisen perunalastuja, voisin yrittää ujuttaa hänelle linssiversioita. Saisipa ainakin vähän vähemmän suolaa, kommentoi yksi testaajista.  

”Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin.”

– Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin. En enää osta normisipsejä ollenkaan. Kun lähdin mökille, ostin näitä Helsingistä mukaan, kun en ollut varma saako uutuuksia mökkikuntani kaupasta, toinen kommentoi Estrellan linssisipsejä, jotka pärjäsivätkin testissä hyvin. 

”Tulee mieleen rapujuhlat ”

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli

– Tykkään paljon. Tästä ei tule pahvista jälkimakua, Estrellan sipsiä kehuttiin. 

Linssilastun voimakas tillin maku herätti ihastusta ja toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tästä ei tule pahvista jälkimakua.”

– Jos tykkää tillistä, niin tämä on loistava naksu. Tuo mieleen rapujuhlat, toinen kuvaili.  

Kaiken kaikkiaan sipsiin ihastuttiin, koska se muistutti niin paljon perunalastuja. Samasta syystä sen maku oli myös jollekin liian suolainen.  

SIJOITUS: 2.SIJA

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 
Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tämä on kuin vauvojen maissinaksu”

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt

Tässä sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa maun, mutta huonolla tavalla.

– Näyttää ankealta. Ja tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi, testiryhmä arvioi. 

– Ei maistu miltään, tai jos joltain, niin pikkulasten maissinaksulta, kuvailtiin brittiläisen valmistajan linssisipsiä, jossa mausteena oli käytetty merisuolaa. 

”Tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi.”

– Tähän on pistetty norjalaisen kalatehtaan jämät, eräs testaaja luonnehti. 

Jonkun mieleen valjuhko sipsi toi Raffel-perunakierteet. Myötämielisin testaaja arveli, että naksu voisi toimia vahvan dipin kanssa.

SIJOITUS: VIIMEINEN SIJA

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt  -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.
Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.

”Maistuu liian terveelliseltä”

Eat Realin Quinoa Chips - Sour Cream & Chives

Kvinoa-jauhoista valmistettu ja ruohosipulilla ja hapankermalla maistettu sipsi herätti testiryhmäläisissä ristiriitaisia kommentteja. Selvää on, että se on testin erikoisin tuote. 

– Nyt on niin omaperäinen maku, että tästä joko tykkää tai sitten ei.

”Tuo mieleen maakellarin.”

– Vähän tunkkainen fiilis. Tuo mieleen maakellarin, kuului tylyin tuomio. 

– Tämä maistuu liian terveelliseltä, mikä ei ole hyvä juttu, jos haluaa syödä sipsejä, arvioitiin naksua myös.

Mutta sai se myös kannattajia. Yksi testaaja jäi heti koukkuun ja sanoi olevansa varma, että voisi kauhoa sipsejä kitaansa loputtomiin.

SIJOITUS: VIIDES ELI TOISEKSI VIIMEINEN

”Rapsakka rakenne, mieto maku”

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill

Kikherne ei ohittanut linssiä makutestissä eikä kikhernejauhoista valmistettu naksu saanut kiihkeitä puolustajia tai vastustajia. Kaiken kaikkiaan sitä pidettiin toimivana keskivertosipsinä. 

– Kiva rapsakka rakenne, maku ehkä vähän mieto, sipsiä luonnehdittiin. 

– Hyvä dippi voisi tuoda jälkimakua, joku ehdotti. 

SIJOITUS: KOLMONEN

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.
Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.

”Ihanan koukuttavia!”

Estrellan Linssisipsi Kermaviili&Sipuli

Tässäpä sipsi, joka kerää pelkästään kehuja ja kiitosta.

– Nämä menevät täydestä! En huomaa mitään eroa perunalastuihin, mutta näiden jälkeen ei ole samalla lailla paha olla.

”En huomaa mitään eroa perunalastuihin.”

–  Eiväthän nämä varmaan terveellisiä ole, mutta haluan uskoa niin.

– Ihanan koukuttavia ja tuntuvat suolaisilta ja epäterveellisiltä, niin kuin sipsien kuuluukin.

SIJOITUS: SELVÄ YKKÖNEN!

Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.
Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.

”Nyt on makua”

Eat Realin Quinoa Chips - Sundried Tomato & Roasted Garlic 

Kun kvinoa-jauhot maustetaan valkosipulilla ja tomaatilla, syntyy kivan erilainen sipsi.

– Nyt on makua, testiryhmä kiittää.

Suutuntuma sen sijaan on vähemmän mairitteleva.

– Tulee sellainen olo, että syön koiran raksuja.

SIJOITUS: KESKIKASTIA, NELJÄS SIJA

Apua, salaatti ehti nahistua ja jogurttipurkin pohjalle jäi kasa sattumia! Ei hätää, niistäkin saa vielä loistavia eväitä pienellä tuunauksella.

Suomessa joka kymmenes leipäpala, vihannes tai banaani heitetään roskiin. Suomalaiset kotitaloudet nakkaavat roskiin vuosittain arviolta 160 miljoonaa kiloa ruokaa, kertoo Luonnonvarakeskus. Se tarkoittaa, että jokainen suomalainen heittää roskiin 20–25 kiloa ruokaa vuosittain.

Onneksi hävikkiä vastaan taistellaan aktiivisesti. Ylijäämäruokaa jaetaan muun muassa Facebookin ruokahävikkiringeissä. Helsingin Kallioon avautui äskettäin jopa kaupunkilaisten yhteinen jääkaappi, johon voi lahjoittaa ruokaa.  

Kenenkään ei tarvitse olla kotona tehomartta tai huippukokki Jyrki Sukula pienentääkseen ruokahävikkiä. ”Tavalliset naiset” eli Me Naisten toimitus paljastaa nyt luottovinkkinsä järkevämpään ruuan kulutukseen.

  1. ”Grillasitko päivällä ruokaa? Grillieväistä syntyy kätevästi espanjalaistyyppinen munakas, johon voi upottaa perunat, kesäkurpitsat, paprikat ja mitä nyt sattuu olemaan tarjolla. Kaiken muunkin mahdollisen voi upottaa munakkaaseen: ruokakerman rippeet, kastikkeen jämät, tänään vanhenevat voileipäkinkut…”
  2. ”Keitetyt perunat ovat kamalia uudelleen lämmitettyinä, mutta pannulla paistettuna niistä tulee ihan ok. Jämämakaronikin saa pannulla uuden elämän.”
     
  3. ”Juustonkannikat voi raastaa ja pakastaa ja käyttää myöhemmin pastoissa, pitsoissa tai gratiineissa.”
     
  4. ”Syötkö sinäkin usein lohta? Totuus on, että uudelleenlämmitetty kala ei ole kauhean hyvää. Lohen tähteet kannattaakin käyttää kylmänä ruisleivän päällä ja saa terveellisen väli- tai iltapalan. Silloin ei tule myöskään ostettua niin paljon muita leikkeleitä.”
     
  5. ”Kuivasta leivästä voi tehdä krutonkeja. Paloittele leivät ja laita kulhoon. Heitä päälle 1–2 ruokalusikkaa öljyä ja haluamiasi mausteita, esimerkiksi oreganoa, basilikaa, valkosipulia ja pippuria. Sekoita. Levitä leipäpalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 225 asteessa 5–10 minuuttia, kunnes palat ovat kullanruskeita ja rapeita. Myös ruisleipä toimii yllättävän hyvin krutonkeina tai terveellisinä snäkseinä!”
     
  6. ”Kuivahtaneen leivän voi ajaa myös korppujauhoiksi ja käyttää sitä esimerkiksi lihapullien tai murekkeiden jatkeena.”
     
  7. ”Jääkö tölkkien ja purkkien pohjalle ärsyttäviä jämiä? Esimerkiksi tomaattimurskan sattumia, jogurttipurkin jämiä tai pähkinävoin kerrostumia? Heitä joukkoon lämmintä vettä ja ravista. Saat hetkessä kastikkeen, jonka voit pakastaa vaikkapa jääpalamuotissa myöhempää käyttöä varten tai käyttää suoraan mausteena.”
     
  8. ”Litran jugurttipurkista saa jämät ulos, kun kaataa joukkoon tilkan appelsiinimehua ja ravistaa. Kaada loppu lasiin ja pikasmoothie on valmis!”
     
  9. ”Nuupahtaneet yrttipuskat voi hienontaa ja pakastaa öljyn kanssa jääpalamuoteissa makukuutioiksi, joita voi käyttää keitoissa ja kastikkeissa. Aromit säilyttävät pakkasessa hyvin.”
     
  10. ”Vähän nahistuneista kasviksista ja juureksista voi tehdä sosekeittoa. Tai ne voi pyöräyttää öljyssä ja mausteissa sekä paahtaa uunissa. Niitä voi myös piilottaa erilaisiin uunipastoihin yhdessä edellisen päivän pastanjämien kanssa.”
     
  11. ”Riisinjämät kannattaa paistaa aasialaishenkiseksi herkuksi pannulla öljyn, currytahnan ja pakastevihannesten kanssa. Joukkoon voi rikkoa halutessaan kanamunan tai pari, mikä tuo kermaisempaa makua.”
     
  12. ”Ylijäänyt perunamuusi sopii helppoihin rieskoihin tai sämpylöihin.”
     
  13. ”Älä jätä salaatteja nahistumaan jääkaappiin! Salaattien loput kannattaa kipata tehosekoittimeen ja suristaa vihersmoothieiksi.”
  14. ”Pannukakkuja voi tehdä sekä suolaisia että makeita, riippuen siitä, mitä jämäruokaa kaapissa on. Hedelmälohkot toimivat täytteenä siinä missä kasvikset, juustot ja leikkeleet.”
     
  15. ”Kuivuneesta pullasta ja vaaleasta leivästä kannattaa ehdottomasti tehdä köyhiä ritareita. Jos ei ole kermaa ja hilloa kaapissa, niin aivan hyvää herkkua tulee, kun heittää päälle kanelia ja sokeria.”
     
  16. ”Helpoin hävikkiruokaniksi on yksinkertaisesti pakastaa ruuasta kerta-annoksia. Esimerkiksi kasvissosekeitot ja monet padat eivät mene pakastettaessa miksikään, ja niistä saa kätevän ruuan vaikkapa lounaaksi.”
     
  17. ”Jos en saa syötyä hedelmiä, lohkon niitä paloiksi ja laitan pakkaseen. Jäiset banaaniviipaleet ja viinirypäleet toimivat täydellisinä naposteltavina.”
     
  18. ”Tehokkain hävikkivinkkini on puoliso, joka vihaa ruuan heittämistä roskiin vielä itseänikin enemmän. Hän syö aina esimerkiksi lasten lautaset tyhjiksi.”
     
  19. ”Myös kaikkiruokainen koira on tehokas apuri. Ei jää ruokaa yli, kun koira syö lautasten ja kaappien tähteet.”
     
  20. ”Syön melkein kaikki ateriani ulkona. Se tulee sinkkutaloudessa todistetusti halvemmaksi, varsinkin kun käytän ResQ-palvelua, josta saa ylijäämäruokaa jopa yli puolet halvemmalla kotiin. Ruoka pilaantuu niin nopeasti enkä ehdi käydä joka päivä kaupassa hakemassa tuoretta. Yksineläjä maksaa pienemmistä ostoksistaan myös enemmän kuin useamman henkilön taloudet.”

Puuttuuko listalta sinun suosikkivinkkisi ruokahävikin pienentämiseen? Kerro siitä tämän jutun kommenteissa.