Me Naiset
|
Aino Salonen
Miten olisi paistettu kananmuna paprikarenkaan sisällä? Kuva: Shutterstock
Miten olisi paistettu kananmuna paprikarenkaan sisällä? Kuva: Shutterstock

Keitetty muna, paistettu muna, kokkeli, munakas... Kaipaatko jotain muuta? Tässä nippu nerokkaita reseptejä.

Toisin kuin aikoinaan väitettiin, kananmunat ovat terveellisiä. Niissä on muun muassa hyvää rasvaa, B-ryhmän vitamiineja, D-vitamiinia ja A-vitamiinia. Suurin osa tärkeistä ravintoaineista on keltuaisessa.

Kananmunassa on myös proteiinia, jota olisi hyvä syödä aamupalalla. Eli kananmuna on kaikin puolin mainio aamiaisruoka!

Muna on nyt myös trendikäs, ja sosiaalisessa mediassa leviävät mitä mielikuvituksellisimmat tavat kokata niitä. Jos perinteinen keitetty kananmuna tai kokkeli (tämä munakokkeli syntyy muuten 20 sekunnissa) kyllästyttää, kokeile näitä reseptejä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Muna paprikarenkaassa

Leikkaa paprika noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannulla ja aseta paprikarengas pannulle. Riko kananmuna lasiin tai kuppiin ja kaada siitä paprikarenkaan sisälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja haluamillasi muilla mausteilla. Paista munaa, kunnes se on sopivan kypsä makuusi. Voit ripotella lopuksi päälle parmesaanijuustoa ja koristella annoksen tuoreilla yrteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paprikamunan voi nauttia sellaisenaan, lisukkeena tai paahtoleivän päällä.

2. Hittimunat New Yorkista

Newyorkilaisen Momofuku-ravintolan marinoitujen kananmunien resepti on nettihitti. Umaminen ja suolainen soijaliemi antaa kananmunille ohuen maukkaan pinnan. Koukuttavat munat maistuvat sellaisenaan tai esimerkiksi trendikkään japanilaisen ramen-nuudelikeiton päällä.

3. Täytetyt avokadot

Avokado nautitaan yleensä kylmänä, joten ajatus lämpimästä avokadosta voi tuntua hassulta. Kananmunilla täytetyt avokadot ovat kuitenkin täydellinen brunssiruoka. Tässä reseptissä kokonaisuuden raikastaa lime. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

 

What's better than an avocado? An avocado with a fried egg inside. (ohje >>eevakolu.fi)

Kuva, jonka Eeva Kolu (@eevakolu) julkaisi

4. Keitetyt sydänmunat

Suloiset sydämenmuotoiset keitetyt kananmunat syntyvät syömäpuikon avulla.

5. Paistetut sydänmunat

Ripaus romantiikkaa aamupalapöytään! Sydämenmuotoinen paistettu kananmuna syntyy esimerkiksi piparkakkumuotin avulla. Jos muotti on iso, siinä voi paistaa kaksikin kananmunaa.

Voitele muotin reunat rypsiöljyllä. Riko muna lasiin tai kuppiin. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille tilkka rypsiöljyä. Asettele muotti pannulle ja kaada muna varovasti sen sisään. Paista, kunnes kypsyys on sopiva makuusi. Poista muotti ja herkuttele!

 

Pausa. #heartshapedeggs #break #book #lunchtime

Kuva, jonka Margherita Gemma Cardinale (@marghcardinale) julkaisi

6. Lehtikaalikupit

Trendikäs lehtikaali sopii loistavasti munakkaaseen, mutta vielä kokeilunhaluisempi tarjoilee kananmunat rouskuvissa lehtikaalikupeissa. Ne ovat kuin jättimäisiä lehtikaalisipsejä.

7. Keltuaishiutaleet

Me Naisten ruokatoimittaja Riikka Väliahde vinkkaa Soppa365-sivustolla, että kovaksi keitetyistä keltuaisesta saa hienoja hiutaleita ruuan koristeeksi. Keltuaisen voi murskata tiheän siivilän läpi tai painaa puhtaan valkosipulinpuristimen läpi. Keltuaishiutaleet sopivat varsinkin kala- ja kasvisruokien koristeeksi. Kokeile niitä esimerkiksi paistetun kalan pinnalla tai kermaviilikastikkeessa.

8. Uppomuna

Ah, onko mitään herkullisempaa kuin upea valuva keltuainen? Se on myös maailman helpoin kastike. Elegantin uppomunan tekeminen on yllättävän helppoa, varsinkin näillä superhelpoilla vinkeillä. Kruunaa uppomunalla esimerkiksi salaatti, leipä, pasta tai risotto.

9. Shaksuka

Lähi-idästä kotoisin oleva tomaattinen shaksuka on brunssiruokien aatelia. Kokeile esimerkiksi kokki-ravintoloitsija Richard McCormickin versiota, johon tulee myös vuohenjuustoa tai tätä shaksukaa, johon tulee chorizomakkaraa. Myös feta sopii loistavasti shaksukaan.

10. Kananmunilla täytetyt lihapullat

Näiden jättilihapullien sisältä paljastuu yllätys eli keitetty kananmuna. Kaunista!

11. Uudenlainen paholaisen muna

Munia voi täyttää vaikka millä lempiherkuillaan. Klassikko eli paholaisen muna syntyy näin: Keitetty muna puolitetaan, keltuainen irrotetaan, murskataan ja sekoitetaan majoneesin ja dijonsinapin kanssa. Täyte laitetaan keltuaiskoloon ja komeus koristellaan paprikajauheella.

Majoneesin ja dijonin sijaan voit kokeilla esimerkiksi näitä yhdistelmiä:

  • Avokado, pieneksi silputtu punasipuli ja paprika. Jos kaipaat tulisuutta, lisää tuoretta chiliä.
  • Majoneesi, wasabi ja graavilohi. Jos olet todellinen sushifani, koristele pikkelöidyllä inkiväärillä.
  • Graavisiika, kermaviili ja tilli.
  • Tonnikala, majoneesi ja ruohosipuli.
  • Silli, kevätsipuli ja smetana.
  • Savustettu kalkkunaleike ja valkosipulimajoneesi.

12. Muna-parsahodari

Ylellinen vegehodari täytetään vihreällä tankoparsalla ja pinaattimunakokkelilla. Täydellistä lohturuokaa!

13. Kananmuna-lihapiirakka

Skottilainen kananmuna-lihapiirakka on todella tuhti ruoka, johon tulee kinkkua ja raakamakkaraa. Vain vannoutuneille lihansyöjille!

 

 

 

Aamuinenpäänsärky

Ei sillä oo merkitystä miten sen valmistaa... mä en vaa saa kananmunaa kurkusta alas ellei sitä oo sekotettu isoon taikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla