Kronitsista on tehty lukemattomia versioita ympäri maailmaa. Tässä kanadalainen crois-nut. Kuva: MVPhotos.
Kronitsista on tehty lukemattomia versioita ympäri maailmaa. Tässä kanadalainen crois-nut. Kuva: MVPhotos.

Saadaanko pääkaupunkiseudulla aikaan kronitsihysteria?

Amerikan mantereella villinnyt tavaramerkin saanut leivonnainen Cronut™ saapuu vihdoin Suomeen. Kakku & Leipä Keisari alkaa myydä suomalaisittain kronitsiksi taipuvaa donitsin ja croissantin yhdistelmää keskiviikkona 5. maaliskuuta. Suomalainen versio on vadelmainen ja pohjautuu siihen aitoon ja alkuperäiseen.

Me Naiset hehkutti aitoa kronitsia jo kesällä 2013. Kerroimme tuolloin, että herkun kehitti New Yorkissa leipomoa pitävä ranskalainen Dominique Ansel. Leivonnainen oli jossain vaiheessa niin suosittu, että sitä jonotettiin aamuvarhain korttelien matkan verran, eikä jokainen sokerisuu saanut silti omaansa. Ansel valmisti kronitsejaan vain 200 päivässä.

Ovatko innokkaimmat kronitsifanit raapimassa huomenna Kakku & Leipä Keisarin myymälöiden ovella? Saadaanko pääkaupunkiseudulla aikaan kronitsihysteria?

Ei Time-lehti turhaan nimennyt satojen kilokalorien herkkua yhdeksi vuoden 2013 parhaimmista keksinnöistä.

Jos tämä herkku saa veden kielelle, miten sitten munksantti? Paikallisesta herkusta voit lukea täältä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.