Ehkä suklaanhimo johtuukin ihan jostain muusta kuin halusta mässäillä. Kuva: Shutterstock
Ehkä suklaanhimo johtuukin ihan jostain muusta kuin halusta mässäillä. Kuva: Shutterstock

Oletko ikinä miettinyt, että ruokahimosi voisikin johtua puutostilasta?

Ehkä suklaanhimo johtuukin tärkeän ravintoaineen puutteesta, ja hiilihydraatteja taas ahmii aminohappoja kaivatessa, Daily Mail ehdottaa. Voisiko syy kuuteen yleiseen ruokahimoon siis löytyä aivan muualta kuin kuvittelisi?

Suklaa

Syy: Magnesiuminpuute. Tummasta suklaasta saa ravintoaineiden monitoimijaa, magnesiumia. Erityisesti kuukautisia edeltävien PMS-oireiden aikana magnesiumia on elimistössä vähemmän.

Lue myös: Tarvitsetko lisää magnesiumia?

Jääpalat

Syy: Anemia. Yksi anemian eli alhaisen hemoglobiinin oireita on suukipu, jota jääpalojen imeskely saattaa helpottaa.

Lue myös: Rauta estää anemian

Karkki

Syy: Krominpuute. Kromi tasapainottaa verensokeria. Kun verensokeri pysyy tasaisena, ei makeanhimokaan pääse yllättämään.

Liha

Syy: Sinkinpuute. Kun eläinkunnan tuotteiden syöminen on vähentynyt, myös sinkinpuute on yleistynyt. Se näkyy muun muassa vastustuskyvyn alentumisena. Lihanhimo voi johtua myös raudanpuutteesta.

Juusto

Syy: Kalsiuminpuute. Maidot, jugurtti, tofu, soija, palkokasvit, siemenet, pähkinät, kaali, kalsiumjuomat... Kalsiumia saa muualtakin kuin juustoista.

Lue myös: Kärsitkö kalsiumin puutteesta?

Hiilihydraatit

Syy: Tryptofaani-aminohapon puutos. Hiilihydraattipitoiset ruuat eivät sisällä tryptofaania, mutta nostavat verensokeria, joka taas vilkastuttaa aminohapon kulkeutumista aivoihin. Tryptofaanista muodostuva serotoniini pitää mielen virkeänä ja masennuksen poissa.

Lue myös: Syö aivosi virkeiksi

Lue myös:

Sokerihiiri, iltaherkuttelija vai tunnesyöppö? Näin päihität ruokahimot

Parhaat kivennäisainelähteet

Kun yksi ei riitä – miksi hapankorppu himottaa?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.