Sadonkorjuu- ja ruokatapahtumia riittää elokuusta alkaen joka viikolle. Listasimme niistä kiinnostavimmat.

Syksyn perinteisiä Silakkamarkkinoita odotellessa, voi ruokaintoilija kiertää sadonkorjuujuhlia ja erilaisia ruokamarkkinoita. Lähiruoka kuuluu jo muidenkin kuin hipstereiden sanavarastoon, joten suuria ja näyttäviä lähi- ja luomuruokatapahtumia järjestetäänkin tänä vuonna kiitettävästi ympäri maan.

Myös eksoottisempia ruokajuhlia etsivälle on tarjolla jos jonkinmoista festivaalia. Erityisesti tietyn teeman tai raaka-aineen ympärille rakennetut tapahtumat ovat kiinnostavia kokemuksia.

Kiinnostaako esimerkiksi chilinsyönnin tai tattienkeräämisen MM-titteli?

Se on varma, että makuasioista ei kiistellä, kun ruokasuomi juhlii.

Loppukesän 2013 ruokatapahtumia – löydä omasi!

3.8. Lapinlahden juusto- ja viinijuhlat
Lapinlahden jäähallissa kokoillan kattaus ohjelmaa ja juustotarjoilua 20-metrisestä seisovasta pöydästä.

10.8. Perinteiset Kurkkumarkkinat Askaisissa
Kukapa ei tahtoisi juhlistaa kunnolla kurkkua? Asikaisten keskustan tuntumassa pellolla 30. kertaa, joten luvassa on kaikkien aikojen monipuolisimmat markkinat, niin ohjelman kuin arpajaisvoittojenkin osalta.

16.–18.8. Chilifest Tamperella
Kolmepäiväinen kaupunkijuhla levittäytyy ympäri Tamperetta. Tänä vuonna teemana myös grillaus- ja barbeque. BBQ-kastikekilpailu, grillauskisa ja chilinsyönnin MM-kisat.

17.8. Valkosipulifestivaalit Keravalla
Keravan kävelykadulla kaikkea valkosipulista  oluesta jäätelöön. Ohjelmaa koko perheelle. Tapahtumassa valitaan myös vuoden kynsilaukkaaja.

22.–24.8. Herkkujen Suomi ja Syystober Helsingissä
Kolmipäiväinen tapahtuma Rautatientorilla. Lähi- ja luomuruokatuottajia useista eri maakunnista ympäri Suomen ja kymmenittäin kotimaisia pienpanimoiden oluita.

24.8. MM-tattikisat Joensuun Heinävaarassa
Tapahtuman keskipisteenä on Heinävaaran koulun alue. Ohjelmassa kahden tunnin kilpasienestys. Myös huomioitavaa Kokkaa ja käristä, MM-tatin suuri reseptikilpailu, johon voi osallistua 31.7.2013 saakka: info@mmtatti.fi tai mmtatti facebook-sivuilla. Satapäinen sienestysintoilijoiden joukko kerääntyy juhlistamaan tatteja.

24.–25.8. Maan maut -ruokatapahtuma Fiskarsissa
Paljon pientuottajien herkkuja: lihaa, kalaa, makkaroita, vihanneksia,viljaa, marjoja, hedelmiä, säilykkeitä ja hunajaa. Lisämausteena ruukinalueen pittoreskit puitteet.

30.8.–1.9. Kauhajoen ruokamessut
Lähiruokaa pohjoismaisin maustein Hämes-Havusen talonpoikaistalolla. Lauantaina 31.8. Lähiruokamatkalla meillä ja muualla -seminaari.

31.8. Syöminkien Yö Topeekalla
Koska Pohjanmaalta ei tule mitään pientä, voi messujen yhteydessä järjestettävissä Syöminkien Yössä hyvin vetää todelliset ruokaöverit. Ruokamessujen oheistapahtuma.

6.–8.9. Perinteiset Kalaryssäys kalamarkkinat Kuopiossa
Satamatorilla teemana tänä vuonna simpukat ja kalakukot. Perinteisesti myös kalaruokien valmistusnäytöksiä sekä muikunperkaus- ja kalastuskilpailuja.

14.9. Tyrnimarkkinat Parikkalassa
Marjatila Hallikaisen Tyrniturnajaiset ovat tänä vuonna kutistuneet markkinoiksi. Tarjolla tietoa tyrnimarjan käytöstä ja paljon erilaisia tyrnituotteita.

14.9. Suksi sieneen! -tapahtuma Teijon luontokeskuksessa
Ken on heistä kaikkein kaunein, hapero vai rousku? Kauneimman sienen tittelistä kisataan Sienten missikisoissa.

21.9. Omenakarnevaalit Lohjalla
Lohjan museon pihapiiriin pystytetystä myyntikojukylästä voi löytää yhdellä iskulla lähes kaiken tarvittavan omenasta.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.