Keväällä tekee taas mieli keventää. Salaatit, keitot ja wokit ovat helppoa hyvää.

Keveät salaatit

Laihduttaja rakastaa kasviksia. Sekaan mahtuu höysteeksi mehevää kalaa, lihaa tai juustoa.

Salaatin voi annostella vaihteeksi sämpylän päälle, kuten Papu-halloumi-salaatissa (kuvassa ylinnä). Kevytkin voi olla maukasta! Kokeile vaikka paahdettua fileetä salaatissa.

Papu-halloumi-salaatti ja sämpylä

1 annos,  290 kcal
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 dl vihreitä pakastepapuja
½ dl paahdettua säilykepaprikaa
1 rkl säilykepaprikan lientä
ripaus suolaa
1 kokojyväsämpylä
1 valkosipulinkynsi
60 g kevythalloumia
noin 8 lehteä rucolaa
kastike:
1 rkl kreikkalaista jogurttia
ripaus savupaprikajauhetta
ripaus sokeria

1. Keitä papuja 5 minuuttia. Lisää jäähtyneiden papujen joukkoon paahdettuja paprikoita ja paprikaliemi sekä ­ripaus suolaa.

2. Halkaise sämpylä ja paahda se kuivalla pannulla tai paahtimessa. Hiero leikkuupinta valkosipulin­kynnellä. Paista halloumia pannulla muutama minuutti kummaltakin puolelta. Sekoita kastike.

3. Asettele sämpylänpuolikkaalle rucolaa, papusalaattia ja halloumiviipale sekä nokare kastiketta.

Fenkoli-tomaattisalaatti ja paahdettu filee

1 annos,  265 kcal
Valmistusaika: 20 minuuttia

100 g naudan sisäfileetä
50 g salaattisekoitusta
pala (50 g) fenkolia
5 kirsikkatomaattia
2 tl öljyä
rouhittua mustapippuria
(sormi)suolaa
pari oksaa basilikaa
kastike (5 annosta):
1 tl fenkolinsiemeniä
1 ½ dl tomaattimehua
1 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

1. Ota liha huoneenlämpöön. Valmista kastike. Rouhi fenkolinsiemenet ja sekoita kaikki ainekset. Säilytä kastiketta jääkaapissa.

2. Huuhtele salaattisekoitus, leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja pese tomaatit.

3. Paista huoneenlämpöinen pihvi kuumalla pannulla 2–3 minuutti per puoli, jotta se jää sisältä roseeksi. Lisää pannulle fenkoli ja tomaatit kypsymään noin 5 minuutiksi. Nosta pihvi leikkuulaudalle ja anna ­vetäytyä muutama ­minuutti. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja mausta pippurilla ja suolalla.

4. Annostele salaattisekoitus lautaselle. Nosta päälle liha­viipaleita ja fenkoli-­tomaattisalaattia. Lisää ­lopuksi kastike ja basilika.

Kevyesti keitolla

Keitoissa tulee syötyä kasviksia kuin huomaamatta. Lihan ja jogurtin proteiinit pitävät nälkää.

Chili ja hunaja potkaisevat bataattikeittoon ytyä (kuvassa ylinnä). Tuttu gazpacho saa uuden säväyk­sen melonista.

Bataattikeitto ja harissajogurtti

4 annosta, yksi annos  175 kcal
Valmistusaika: 10 minuuttia + haudutusaika: 20 minuuttia

400 g bataattisosetta (Pirkka)
4 dl vettä
1 hapokas omena
pala inkivääriä (½ rkl raasteena)
¼ tl chililastuja (Santa Maria)
½ rkl hunajaa
(suolaa, valkoviinietikkaa)
lisäksi:
2 dl turkkilaista jogurttia
¼ tl harissaa

1. Kumoa bataattisose ja vesi kattilaan. Kuori ja raasta omena ja inkivääri. Lisää ne ja mausteet keittoon.

2. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Maista ja lisää tarvit­taessa suolaa ja tilkka etikkaa.

Tomaatti-melonigazpacho

2 annosta, yksi annos  105 kcal
Valmistusaika: 10 minuuttia

300 g cantaloupemelonia
½ punainen chili
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1–2 dl vettä
ripaus suolaa
pinnalle tuoretta kirveliä

1. Kuori ja paloittele meloni. Halkaise chili ja poista siemenet.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta keitto tasaiseksi.

2. Koristele annos kirvelinlehdillä.

3. Sekoita jogurtin joukkoon pieni nokare harissaa. Tarjoa keiton kanssa.

Kevyttä pannulta

Pakastealtaasta löydät helppoa kevyttä. Kokeile erilaisia pakaste­vihanneksia aterian run­kona.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Valmispihvit tuunautuvat ateriaksi höystön avulla (kuvassa ylinnä). Wokissa on ihana häivähdys Aasiaa.

Kasvispihvit ja punakaalihöystö

4 annosta, yksi annos (3 pihviä ja annos höystöä),  300 kcal
Valmistusaika: 15 minuuttia

2 pkt paistovalmiita kasvis­pihvejä (esimerkiksi Saarioinen)
höystö:
300 g parsakaalia
300 g punakaalia
½ rkl öljyä
90 g fetaa
rouhittua mustapippuria

1. Irrota parsakaalikukinnot ja keitä niitä vähässä vedessä 5 minuuttia. Leikkaa punakaali ohuiksi viipaleiksi.

2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää puna- ja parsakaali pannulle
5 minuutiksi. Murenna joukkoon feta ja viimeistele rouhitulla ­mustapippurilla. Tarjoa kasvis­pihvien höysteenä.

Kesäkurpitsawokki

4 annosta, yksi annos wokkia  163 kcal  ja 100 g keitettyä riisiä  137 kcal,
yhteensä  300 kcal
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 porkkanaa
1 (500 g) kesäkurpitsa
1 chili
pala tuoretta inkivääriä
250 g broilerin fileetä
½ dl cashewpähkinöitä
½ rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
ruukku korianteria

1. Kuori porkkanat. Leikkaa ne ja kesäkurpitsa tikuiksi. Viipaloi chili. Kuori ja hienonna inkivääri. Viipaloi fileet. Paahda pähkinöitä hetki pannulla.

2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää broileripalat ruskistumaan. Lisää chili ja inkivääri sekä kasvikset. Sekoittele muutama minuutti. Lisää kastikkeet ja silppua päälle korianteria.

Kevyet välipalat

Syö säännöllisesti! Hörppää aterioiden välissä proteiinipitoista piimää tai lusikoi purkillinen rahkaa.

Puolukka ja ruis, klassikkoyhdistelmä nyt vaaleanpunaisen juoman muodossa. Mangoisessa jälkkärissä on kesän makua.

Puolukkapiimä

1 annos,  170 kcal
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 dl piimää
¾ dl puolukoita
1 rkl ruisleseitä
½ rkl hunajaa

1. Mittaa ainekset teho­sekoittimeen ja soseuta ­tasaiseksi makupiimäksi.

Mangorahka

2 annosta, yksi annos 210 kcal
Valmistusaika: 5 minuuttia

1 tuore mango
250 g rahkaa
1 rkl hunajaa
(mustikoita)

1. Kuori ja kuutioi mango. Kokoa ainekset tehosekoittimeen ja soseuta juomaksi.

2. Koristele valmis juoma halutessasi mustikoilla.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.