Jep. Aamukahvinsakin voi juoda väärään aikaan.

Tiedetään, päivä ei käynnisty ennen isoa kupillista kahvia.

Tuoreen tiedon mukaan aamukohmelosta ei kuitenkaan saisi hankkiutua eroon kofeiinin avulla – ainakaan heti herättyään.

AsapSciencen tuoreella Youtube-videolla selitetään , että elimistön normaaliin vuorokausirytmiin kuuluu, että stressihormoni kortisolin määrä kohoaa aamukahdeksan ja -yhdeksän välillä. Silloin keho yleensä heräilee itsestään uuteen päivään.

Tutkijat ovat huomanneet, että jos aamukahvinsa nauttii samaan syssyyn, kortisoli heikentää kofeiinin piristävää vaikutusta huomattavasti. Samalla myös kofeiinin sietokyky kasvaa, eli kahvia tarvitsee aina vain enemmän päästäkseen hereille.

Hyvä aika kahvitauolle on siis vasta kello yhdeksän jälkeen.

Kortisoli vaikuttaa vireystilaan myös muulloin päivän aikana. Sen määrä lisääntyy keskipäivällä kello 12:n ja yhden välillä sekä alkuillasta puoli kuuden ja puoli seitsemän aikana. Nämäkään eivät ole parhaita kahvitteluaikoja.

Lisäksi tutkijat ovat saaneet selville, että kortisolin määrä elimistössä lisääntyy noin 50 prosentilla aina heräämisen jälkeen – riippumatta kellonajasta. Kahvi kannattaa siis hörpätä vasta tunti heräämisen jälkeen, jotta siitä saa parhaat tehot irti.

Lue myös:

Koukussa aamukahviin? 8 vaihtoehtoista tapaa herätä

Näin mones kuppi kahvia on liikaa – suklaallakin yllättävä haittavaikutus

Voita kahviin ja kilot lähtevät – onko tämä paras uusi keino pudottaa painoa?

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.