Ruuan ja hyvinvoinnin ammattilaisten lounaslautaselta löytyy vain vähän lihaa ja paljon vihreää.

Lihaa vain punaviinin kanssa

– Syön todella usein, melko pieniä aterioita. Lounaan nautin lähes aina ravintolassa, sillä työni vie minua palavereihin ja tykkään jutella ruuan ääressä.

– Usein valitsen lautaselleni sushia tai kalaa jossain muussa muodossa. Kokkaan parhaillaan läpi Jonna Vormalan Jäävuoren huippu -salaattikirjaa, joka ilmestyy ensi keväänä. Kirjan salaatit ovat ruokaisia, mutta eivät aiheuta ähkyä – nerokkaat tahnat, leivät ja kastikkeet tekevät kirjasta ainutlaatuisen. 

– Lihaa en juurikaan syö lounaaksi. Sen jätän pariin kertaan viikossa illallisille, sillä liharuoat nautin aina punaviinin kera.

Hanna Gullichsen, ruokakirjailija ja kustantaja. Hannan ja hänen puolisonsa Joonas Laurilan 400 g – parhaat jauhelihareseptit ilmestyi tänä syksynä.

Ateria, jolla jaksaa iltaan asti

– Lounas on yleensä päivän tukevin ateria. Sen avulla jaksan iltaan asti, jolloin yleensä harrastan liikuntaa. Täydellinen lounas on tukeva ja antaa energiaa. Sellainen on vaikkapa iso ruokaisa salaatti, jossa on täysjyväriisiä, runsaasti kasviksia sekä oliiviöljyä, avokadoa, pähkinöitä tai siemeniä. Paistettu kala ja iso läjä vihanneksia toimii myös loistavasti.

Kira Åkerström-Kekkonen, keittokirjailija. Kiran kirja Max 30 min ilmestyi tänä syksynä. 

Sushi toimii aina

– Päivällä syön kevyesti, sillä täydellä vatsalla ei ole kiva tehdä töitä. Sushi toimii aina hyvin. Sillä lähtee nälkä eikä tule ähky olo. 

Maria Graevenitz-Välimäki, yrittäjä.

Nopea pelastaa arkipäivän

– Tykkään simppeleistä, nopeasti syntyvistä lounaista, joissa on reilusti kasviksia ja hyviä rasvoja avokadosta, kasviöljyistä ja siemenistä. Lempipikaruokani olen kerännyt joulukuun alussa ilmestyvään Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjaani, josta löytyy muutamista raaka-aineista alle puolessa tunnissa syntyviä arkiruokia.

Virpi Mikkonen, ruokakirjailija ja reseptisuunnittelija. Virpin Vanelja-blogi palkittiin ruokabloggaajien MM-kisoissa New Yorkissa Best designed food blog -kategoriassa kesäkuussa.

Hyviä rasvoja, kiitos!

– Täydellinen lounas riippuu päivästä ja työtehtävästä. Kotitoimistolla istun lähinnä koneella ja silloin kaipaan ruokaani rasvoja, jotka buustaavat aivojani, ja jonkin verran proteiinia sekä runsaasti vihreitä.

– Keikalla tai palavereissa ollessani lounas vaihtelee tilanteen ja ruokapaikan mukaan. Jos ravintolan annoksista ei tunnu löytyvän sopivaa, niihin voi yleensä pyytää jonkin muutoksen. Usein laukustani löytyy myös raakakaakaomassaa, joka piristää, jos päivän aikana alkaa väsyttää. 

Karita Tykkä, yrittäjä, SuperLemon-bloggari, juontaja, ruokakirjailija ja luennoitsija. Karitalta ilmestyi juuri kirja Lautasellinen kauneutta.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.