Pienellä vippakonstilla vähennät ruuan hävikkiä helposti, kirjoittaa Me Naisten toimittaja Anna Wilkman.

Ruuan pois heittäminen tuntuu minusta aina pahalta. Yritän optimoida ruokaostosten määrän niin, ettei mitään tarvitsisi heittää roskiin, mutta silloin tällöin löydän edelleen jääkaapista jotain parhaat päivänsä nähnyttä. Siksi otankin ilolla vastaan kaikki kikka kolmoset ja vinkki viitoset, joilla hävikin määrää voi vähentää.

Erityisen haastavia säilyvyyden kannalta ovat tuoreet kasvikset. Ne ovat herkullisimmillaan vastaostettuina, raikkaina ja rapeina, mutta menevät varsin pian ikävän nahkeiksi. Olin siis innoissani, kun hiljattain kuulin tuttavaltani niksistä, joka ei olisi ikimaailmassa juolahtanut minulle mieleen.

Tuttu oli laittanut jo nahistumaan päässeet porkkanat veteen lillumaan, ja – usko tai älä – ne olivat palautuneet oikein hyviksi! Hän oli käyttänyt kannellista pakasterasiaa ja laittanut porkkanat veteen kuorineen mutta valmiiksi pestyinä. Maussakaan ei kuulemma huomannut mitään kummallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä parasta, sama kikka toimii myös ainakin kurkulle ja salaatille, miksei siis muillekin vihanneksille. Aionkin ehdottomasti ottaa sen käyttöön seuraavalla kerralla, kun jokin kasvis kaapissani pääsee kehnompaan kuntoon.

Täysin kelvottomiksi tummuneisiin kasviksiin konsti tuskin enää tehoaa, mutta kunhan peliin ehtii puuttua riittävän varhaisessa vaiheessa, voi nahistuvan vihanneksen vielä palauttaa rapeaksi.

Kasviskikasta intoillessani kollegani jakoi myös toisen mahtavan vinkin: vesiastiaan upottaminen pitää porkkanat ihanan raikkaina ja rapeina myös valmiiksi kuorittuina. Kuorimalla porkkanat jo edellisenä päivänä ja laittamalla ne yöksi vesihauteeseen voi siis säästää aikaa aamusta!

Vierailija

Siis ymmärsinkö nyt oikein, että toimittaja oli ”kuullut kaveriltaan” tämän vinkin, ei ollut kokeillut, mutta päätti kirjoittaa vinkin siitä huolimatta lehteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla