Hävikkiviikko alkaa maanantaina 4. marraskuuta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan kaikesta syömäkelpoisesta ruuasta heitetään Suomessa pois vuosittain jopa 10–15 prosenttia. Tästä ruokajätteestä suurin osa syntyy kotitalouksissa: yksi suomalainen laittaa ruokaa roskapönttöön vuodessa 20–30 kiloa. Arvioiden mukaan 500 miljoonan euron edestä ruokaa roskiin vuosittain.

Kuluttajaliitto on masinoinut marraskuun alkuun, viikolle 45, hävikkiviikon, jonka aikana kotitalouksia tsempataan järkevöittämään ruuankulutustaan.

Tässä pikaohjeet ruokahävikin pienentämiseen:

1. Pysy kärryillä siitä, mitä sinulta löytyy kotoa.

2. Suunnittele ostoksesi ja ateriasi, jotta ostat oikean määrän ruokaa.

3. Säilytä ruokaa oikein.

4. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt, varmista haistelemalla, tunnustelemalla ja maistamalla, onko ruoka mennyt varmasti pilalle. (Viimeinen käyttöpäivä on eri asia kuin parasta ennen -päiväys. Evira ei suosittele ruokaa syötäväksi viimeisen käyttöpäivän jälkeen.)

5. Muista käyttää myös pakastimen anti.

Lisää neuvoja esimerkiksi  Saa Syödä! -tempauksen sivuilta ja reseptejä Arkiruuan tuunausoppaasta, jonka saat ladattua koneellesi täältä.

Lue myös:

Hyväosainen dyykkaa ruokansa roskiksista – miksi ihmeessä?

Ruokaa roskiin kilokaupalla

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.