Pohjanmaalla sijaitseva Aroma Bageri & Konditori on Suomen paras leipomo.

Suomen paras leipomo -tittelin voitti koivulahtelainen Aroma Bageri & Konditori. Maria Vestergårdin yritys ihastutti tuomareita, Hans Välimäkeä ja Jenni Höijeriä (kuvassa), taidokkailla ja innovatiivisilla leivonnaisillaan pitkin kisaa.

Tiistai-iltana JIM-kanavalla esitetyssä finaalissa Aroma Bageri & Konditori sai vastaansa hämeenlinnalaisen Laurellin. Leipomoiden tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa uuden ajan Suomi-kakku.

– Aika samankaltaisia lähestymistapoja molemmilla. Jos ajatellaan makumaailmaa näiden kahden kakun välillä, niin mitään suuria eroja ei todellakaan muodostunut, vaan ihan sellaisia pikkuriikkisiä nyansseja, Hans Välimäki perusteli illan jaksossa.

Tiistaina selvisi myös uusi MasterChef-voittaja. Lue juttu täältä.

Lue myös:

Näin Hans Välimäki kommentoi Michelin-tähden saaneita ravintoloita

Hans Välimäki ja Maria von Graevenitz-Välimäki: "Meillä ei vatvota riitoja"

Juhannus sujuu rennoissa tunnelmissa, kun pöytään kattaa helppoja herkkuja.

Alkukesän sato houkuttelee nauttimaan

värikästä kesäruokaa.

Seitsemän vihreän salaatti

4 annosta

valmistusaika

½ l herneenpalkoja

6 lehtikaalin lehteä

3 avomaan kurkkua

2 sipulinvartta

1 avokado

1 lime

1 tl wasabia

½ tl suolaa

1 rkl valkoviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

2 dl sinimailaisen ituja

1. Irrottele paloista herneet. Huuhtele lehtikaali, kurkut ja sipulinvarret. Irrota lehtikaaleista ruodit ja hienonna ne pieniksi suikaleiksi. Puolita kurkut ja siivuta puolikkaat ohueksi. Hienonna sipulinvarret.

2. Puolita avokado. Lusikoi se salaattikulhon pohjalle. Murskaa avokado haarukalla. Puolita lime ja purista sen mehu avokadon seuraksi. Mittaa kulhoon myös wasabi, etikka, oliiviöljy ja suola. Sekoita mausteet hyvin avokadon kanssa sekaisin.

3. Nostele kulhoon pilkotut vihannekset sekä idut. Sekoita hyvin.

Vihreän salaatin tylsä maine on mennyttä kokeiltuasi tätä versiota.

Ribsit ja raparperihilloke

4 annosta

valmistusaika 40 min + keittäminen 1 t

1 ½ kg possun tai naudan ribsejä

2 sipulia

4 laakerinlehteä

1 rkl mustapippureita

2 dl valkoviiniä

2 tl suolaa

vettä

Raparperihilloke

4 raparperinvartta

2 punasipulia

3 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviinietikkaa

2 dl sokeria

50 g tuoretta inkivääriä

1. Pyyhi ribsien pinta talouspaperilla. Kuori ja leikkaa sipuli karkeaksi. Kokoa kattilaan sipuli, laakerinlehdet, pippurit ja valkoviini. Nosta ribsit kattilaan. Puolita tarvittaessa. Lisää kattilaan vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä tunti.

2. Tee odotellessa hilloke. Leikkaa raparperi ohuiksi pätkiksi kuorineen. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri raastimen karkealla terällä. Mittaa kattilaan etikka ja sokeri. Lisää vihannekset. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 20 minuuttia.

3. Laita grilli kuumenemaan. Nosta lihat liemestä. Ripottele niiden pinnalle suola ja levitä raparperihilloketta lihan pintaan sudilla. Grillaa pinnat molemmin puolin tummiksi.

Ruskistetussa voissa paistetut perunat

4 annosta

valmistusaika 10 min+ paisto 15 min

600 g uusia perunoita

30 g voita

½ tl suolaa

1. Keitä perunat napakan kypsiksi eli älä anna niiden halkeilla. Valuta keitinvesi.

2. Sulata voi pannulla ja anna sen kuplia. Kun kuplat laskeutuvat, voi alkaa ruskistua. Lisää perunat, kun pannulla ei ole enää ollenkaan voivaahtoa. Anna niiden ruskistua pinnasta. Ripottele päälle suola.

Parmesaanimaissit

4 annosta

valmistusaika 20 min

4 tuoretta maissia

1 rkl suolaa

50 g parmesaanijuustoa

1 sitruuna

2 oksaa rosmariinia

½ dl hasselpähkinää

½ tl mustapippuria

100 g voita

1. Täytä iso kattila vedellä. Laita kiehumaan. Kuori maisseista lehdet ja ohuet haituvat.

2. Raasta parmesaani ja sitruunan kuori. Hienonna rosmariini ja hasselpähkinät. Sekoita juusto, sitruuna, yritit ja mustapippuri lautasella. Sulata voi.

3. Suolaa keitinvesi ja keitä maisseja 5 minuuttia. Voitele maissien pinnat pullasudilla ja kieritä tähkät mausteissa.

Keksi omia mausteseoksia maisseille. Kokeile esimerkiksi seesaminsiemeniä, chilihiutaleita ja limenkuorta.

Grilliporkkanat

4 annosta

valmistusaika 30 min

1 nippu (8-12 kpl) kesäporkkanoita

1 rkl suolaa

2 rkl öljyä

1. Pese porkkanat ja taita naatit pois. Kokoa porkkanat paistinpannuun ja peitä vedellä. Lisää suola. Nosta hellalle ja anna kiehahtaa. Valuta vesi.

2. Kuumenna grilli. Pyöräytä porkkanat kauttaaltaan öljyssä ja grillaa niihin kauniit grilliraidat.

Musta-aioli

valmistusaika 10 min

1 muna

1 dl öljyä

5 mustaa valkosipulinkynttä

1 tl dijon-sinappia

1 rkl valkoviinietikkaa

½ sitruuna

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kokoa sauvasekoittimen kulhoon muna, öljy, valkosipulinkynnet, sinappi, etikka, suola ja pippuri.

2. Paina sauvasekoitin kiinni astian pohjaan ja aloita soseuttaminen nostamalla samaan aikaan soseutinta hitaasti ylöspäin. Soseuta kunnes väri on tasainen.

Grillatut lohileivät

4 annosta

valmistusaika 20 min

½ maalaisleipä

2 rkl voita

4 retiisiä

2 kevätsipulia

4 siivua kylmäsavulohta

50 g pinaattia

100 g juustoraastetta

1. Laita grilli kuumenemaan. Siivuta leivästä 8 palaa. Voitele palat. Siivuta retiisit ja hienonna kevätsipulit varsineen. Huuhdo ja kuivaa tarvittaessa pinaatti.

2. Kokoa leivät. Laita voideltu puoli alustaa vasten ja kokoa leivälle retiisejä, pinaattia, kevätsipulia, lohisiivu ja juustoraastetta. Nosta toinen leipäsiivu kanneksi, taas voipuoli ulospäin. Paina leipä tiukasti kiinni.

3. Grillaa leivät molemmin puolin. Paina paistolastalla leipiä paiston aikana, näin ne pysyvät paremmin kasassa.

 

 

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.