Huippukokki Hans Välimäki on paitsi kokannut maailman parhaaksi valitussa ravintolassa myös syönyt siellä muurahaisia.

Kööpenhaminassa sijaitseva Noma on jälleen valittu maailman parhaaksi ravintolaksi.

Brittiläisen Restaurant-lehden raati listaa vuosittain maailman 50 parasta ravintolaa. Noma on onnistunut nappaamaan kisan kärkisijan peräti neljä kertaa.

Mikä tekee Nomasta maailman parhaan ravintolan?

– Niin, onko Noma maailman paras, kyseisessä ravintolassa useita kertoja vieraillut ja siellä kokannutkin huippukokki Hans Välimäki kysyy.

– Ehkä se ei ole makuuni ihan niin paljon. Mutta onhan Noma erikoinen. Jos lautasella on muurahaisia, se on tietoista muistijäljen jättämistä.

Viimeksi ravintola jätti muistijäljen Hansiin viime tammikuussa. Silloin hänen eteensä katettiin muun muassa kuhan päätä tikussa, muurahaishappoa, päärynää ja poltettua sipulia sekä vanhaan lanttuun painetusta reiästä tarjoiltua sienilientä, joka juotiin pillillä.

Missä suomalaiset?

Hans suhtautuu ravintolalistauksiin lähinnä hupina. Hänen mielestään on mahdotonta määritellä, mikä ravintola olisi maailman paras, koska ravintolakokemus on aina sidoksissa paikkaan ja fiilikseen.

– Tässäkin kyseisessä listauksessa on enemmän kyse maailman muodikkaimmista ravintoloista eikä niinkään parhaista. Maailmassa on huippumestoja, joita ei ole edes mainittu tuolla listalla. Vastaavasti olen ollut monissa niin sanotuissa huippupaikoissa, joista olen poistunut raivokkaana ulos. Tällaisiin listauksiin ei kannata suhtautua kovin vakavasti – paitsi tietysti siinä vaiheessa, jos minä voitan, Hans nauraa.

Suomalaisia ravintoloita ei top-listalta tänä vuonna löytynyt. Hans uskoo sen johtuvan siitä, että äänestys on tietyn sisäpiirin käsissä.

– Ehkä Sasu Laukkonen on se suomalainen, joka tulee vielä tekemään näyttävän entreen noihin kuvioihin. Tällaiselle listalle pääseminen vaatii melko paljon PR-työtä. Sasu on positiivinen ja puhuu samaa kieltä näiden piirien kanssa. Hän sopii sinne paremmin kuin kuuma veitsi voihin.

Sasun Chef & Sommelier -ravintola sai vastikään arvostetun Michelin-tähden.

Lue lisää:

Hans Välimäki kadehtii oppipoikaansa Tomi Björckiä

Näin Hans Välimäki kommentoi Michelin-tähden saaneita ravintoloita

Michelin-ravintoloitsija Sasu Laukkonen: "Pahinta on, jos asiakkaamme rupeavat hienostelemaan"

Maailman ravintoloiden top-10

1. Noma, Kööpenhamina, Tanska

2. El Celler De Can Roca, Girona, Espanja

3. Osteria Fancescana, Modena, Italia

4. Eleven Madison Park, New York, Yhdysvallat

5. Dinner by Heston Blumenthal, Lontoo, Englanti

6. Mugaritz, San Sebastian, Espanja

7. D.O.M., Sao Paulo, Brasilia

8. Arzak, San Sebastian, Espanja

9. Alinea, Chicago, Yhdysvallat

10. The Ledbury, Lontoo, Englanti

Lähde: The Worlds 50 Best

Hans Välimäen suosikkeja maailmalla

1. Geranium. "Kööpenhaminassa Geranium on Noman haastaja. Mielestäni Geranium on näistä kahdesta ruuallisesti parempi."

2. The French Loundry. "Olin ystäväni kanssa New Yorkissa, mutta halusin niin kovasti käydä syömässä Kaliforniassa sijaitsevassa French Loundryssä, että lensimme kuusi tuntia länsirannikolle, vuokrasimme auton, ajoimme ravintolalle ja söimme 22 ruokalajin illallisen. Se oli sekopääreissu ja aivan mahtavaa!"

3. Chef's Table at Brooklyn Fare. "Tämä Brooklynistä löytyvä ravintola on yksi viime vuosien suosikeistani."

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.