Ravintoloitsija Hans Välimäki on innoissaan pohjoismaisen ruokavalion leviämisestä maailmalle: ”Suorastaan hilarious!” hän sanoo. Kuva: Janne Aaltonen / Sanoma-arkisto
Ravintoloitsija Hans Välimäki on innoissaan pohjoismaisen ruokavalion leviämisestä maailmalle: ”Suorastaan hilarious!” hän sanoo. Kuva: Janne Aaltonen / Sanoma-arkisto

Viikinkidieetti eli nordic diet on mainittu jo Vogue-lehden kannessakin. Hans Välimäki neuvoo niksit, miten hittiruokavaliota kannattaa noudattaa juuri nyt.

Maailmalla leviää trendiruokavalio nimeltä nordic diet, jota kutsutaan myös nimellä viikinkidieetti. Aiheesta on viime viikkoina kirjoittanut muun muassa Vogue, joka mainosti ruokavaliota isosti myös tammikuun numeron kannessaan. Suomessa ilmiöstä kertoi ensimmäisenä Nyt.fi.

Ruokavaliossa syödään runsaasti marjoja, täysjyväisiä viljatuotteita – esimerkiksi teräsleikkureilla leikattua kokojyväkauraa, kalaa ja pähkinöitä. Suositaan kauden vihanneksia ja hankitaan ruoka-aineet läheltä. Prosessoituja raaka-aineita, jalostettuja viljatuotteita ja sokeria tulisi välttää.

Nordic dietista ovat innostuneet ainakin näyttelijä Alexander Skarsgård ja malli Lara Stone.

Kyllä, sillä laihtuu

Dieetille on annettu kovia lupauksia. Terveyden pitäisi ruokavaliolla lähteä uuteen nousuun – sen noudattaminen muun muassa ehkäisee kroonisia sairauksia. Eikä tämä ole tietenkään ole pelkkä ruokavalio, vaan tällä myös laihtuu! Ja sekös kiinnostaa.

Voguen toimittaja Kate Christensen kertoo artikkelissaan, että kuihtui viikinkidieetillä lähes kaksi kiloa kahdessa viikossa. Testijakson aikana Christensen kokkasi suurimman osan aterioistaan kotona (lautasella oli muun muassa vapaana juossutta kanaa, pilkotuista kauranjyvistä valmistettua puuroa mustikoiden kanssa ja hirveä).

Myös Suomella on näppinsä pelissä ruokavalion suosiossa: nordic dietiä eli pohjoismaisia ruokasuosituksia on jo vuosia tutkinut ryhmä, jota vetää suomalaisprofessori Matti Uusitupa. Koko ilmiö liittyy laajemmin viime vuosina nousseeseen skandinaavisen ruuan trendiin, jota on nostattanut muun muassa kööpenhaminalainen huippuravintola Noma.Syötkö porkkanaa tai perunaa? Hyvä. Olet siis hirveän trendikäs ja noudatat uutta viikinkidieettiä. Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma-arkisto

Välimäki: ”Kun tuote on halvimmillaan, se on parhaimmillaan”

Yksi suomalaisista pohjoismaisen ruokakulttuurin kannattajista on ravintoloitsija Hans Välimäki – hän oli vuonna 2004 mukana allekirjoittamassa manifestia sen puolesta Kööpenhaminassa.

– Olen hämmentyneen riemastunut, Välimäki kommentoi viikinkidieetin leviämistä.

– Mikään ei ollut 10–15 vuotta sitten epämuodikkaampaa kuin pohjoismainen ruoka. Sympaattista ja samaan aikaan hauskaa, suorastaan riemastuttavaa, että meille arkisia ruokia, kuten puuroa, hehkutetaan. Perinneruuasta on tullut tavalliselle kansalle muodikasta.

Neljä ravintolaa omistava Välimäki pyrkii suosimaan pohjoismaista myös omissa paikoissaan, esimerkiksi ravintola Välimäessä.

– Olen pragmaatikko. Kun sesonki on parhaimmillaan, pyritään käyttämään niitä tuotteita, mikä heijastuu myös hintoihin. Kun tuotteen hinta on halvimmillaan, tuote on parhaimmillaan.

”Kannustan käyttämään tervettä järkeä”

Pohjolassa sesongit ovat lyhkäisiä. Siis säilö, jos aiot viikinkidieetille! Sieniäkin voi pikkelöitynä, pakastettuna tai suolattuna käyttää pitkin talvea.

– Täytyy myöntää, että pohjoismainen ruokavalio perustuu paljolti juuri säilömiseen eikä loppupeleissä ole hirveän monipuolista, Välimäki huomauttaa.

Kannustaako Välimäki kaikkia suomalaisia viikinkidieetille?

– Kannustan käyttämään tervettä järkeä. Ruokavalion täytyy olla riittävän monipuolinen, jotta siitä saa tarpeeksi vitamiineja. Pohjoismainen ruoka ei perinteisesti talvisaikaan mitään hirvittävän vihreää ole.

Tähän vuoden aikaan Suomessa ei esimerkiksi ole kausivihanneksia, vaan pelkkiä juureksia. Niitä valmistaessa täytyy olla varovainen, etteivät vitamiinit haihdu taivaan tuuliin.

Katso esimerkiksi juuressipsien resepti täältä ja uunijuuresten ja punajuurihamppareiden reseptit täältä.

Vaikkei viikinkidieettiin ryhtyisikään, raaka-aineita kannattaa aina käyttää sesongin mukaan.

– Talvella se on hankalampaa, mutta voi haudutella rotevia ruokia. Pataruuat ja keitot ovat nyt kova juttu, Välimäki vinkkaa.

Hyviä pataruokareseptejä löydät täältä.

Mutta syrjäyttääkö viikinkidieetti viime vuonna suositun 5:2-dieetin, jossa sai mässäillä pari päivää ja vetää tiukkaa linjaa kilokaloreissa loput viikosta?

Jäämme myös odottamaan, milloin ulkomailla keksitään ”Suomalaisen miehen dieetti”, joka koostuisi enimmäkseen makkarankuoren sisään työnnetyistä valkoisista jauhoista.

Lue myös:

Näin isovanhempamme söivät terveellisemmin

Haluatko laihtua? Valitse pöytäsi ravintolassa näin

Seurapiirikaunotarten järkyttävä laihdutuskikka

Pakkasesta ja eineshyllyltä löytyy vaikka mitä hyvää, kunhan osaa valikoida oikein.

Aina ei ehdi, jaksa, halua tai viitsi – tehdä ruokaa nimittäin. Koska nälkä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin hiipii mahaonteloon, jotain murua rinnan alle on saatava. Silloin moni meistä tarttuu valmisruokaan. Eikä siinä ole mitään hävettävää.

– Usein ajatellaan, että kaikki valmisruuat ovat huonoa ja laadutonta ruokaa. Se ei pidä paikkaansa, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi totesi Me Naisille taannoin.

Valmisruokahyllyltä voi löytää perin terveellisiäkin vaihtoehtoja, kunhan hieman tarkastelee ravintosisältöjä. Lue Marniemen vinkit terveellisen eineksen valintaan tästä:

Mikäli valmisruuan valinta on pelkästä mausta kiinni, suosittelemme lukemaan tämän listauksen. Toimituksemme valitsi maun perusteella valmisruokien kärkiyksilöt. Näihin tuotteisiin luotamme kauppareissusta toiseen.

Pakkasesta puolivalmista

1. Oolannin perunamuusi (400 g, 2,09 €) on sataprosenttisesti perunaa. Se toimii hyvin minkä tahansa lisukkeen kanssa.”

2. ”Pinaattikeitto kelpaa koko perheelle. Kananmunapuolikkaan ja leivän kanssa muistuttaa jo ateriaa. Apetitin pinaattikeitto (400 g, 2,49 €) on omien kokeilujeni perusteella paras.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

3. Dr. Oetkerin Tradizionale-kiviuunipitsoissa (395 g, 3,95 €) on todella hyvä pohja. Erityistä kiitosta tämä pizzasarja saa hyvistä kasvisvaihtoehdoista. Mozarella- ja pinaatti–ricotta-pizzat ovat loistavia.”

4.Pyttipannu! Löytyy monelta eri valmistajalta ja on aina hyvä. Pirkan kilon pussista (3,99 €) riittää syötävää pitkäksi aikaa. Spydärin kanssa ei tarvitse kikkailla kummempia. Kunhan lorauttaa päälle ketsuppia, niin kiirepäivä on pelastettu.”

Keittämällä paras

5. Tortelliinit lienee perheemme yleisin ruoka. Erityisen hyviä ovat Pirkan (250 g, 1,99 €) ja Ranan (250 g, 4,65 €). Kun torteliinien kylkeen lisää kirsikkatomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa niin annos on aivan huippu.”

6. Maman katkarapunuudelit Tom Yum mausteella (55 g, 0,69 €) eivät ole mitään terveysruokaa, mutta maku on loistava. Jos sekaan rikkoo kananmunan ja pakastettua lehtikaalisilppua, niin sehän alkaa jo olla aivan kelvollista ravintoa.”

Pyöryköistä ja plätyistä pikanteimmat

7. Kivikylän Palvarin lihapyörykät (350 g, 2,99 €) ovat eineslihapullien parhaimmistoa. Reilu lihapitoisuus ja makukin jotain muuta kuin ihan perusmättöä. Koostumus ei muistuta harmaata aivoainetta, kuten monissa muissa vastaavissa tuotteissa.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen

8. Kokkikartanon lihapullat (300 g, 5,49 €). Katoavat nopeasti jääkaapista. Muistuttavat itse tehtyjä.”

9.Kruunu Herkun pinaattiohukaiset (350 g, 4,99 €) ovat todella maukkaita. Aika kalliita toki, mutta jos arvostaa luomua ja syö näitä harvakseltaan, niin kyllähän tuo vielä menee.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen

10. HK:n Samirin falafelpyörykät (200 g, 1,99 €) ovat parhaita valmiskasvispyöryköitä koko maailmankaikkeudessa. Suosittelen kokeilemaan sinapin kera!”

Ansiokkaimmat annosateriat

11.Felixin pakasteateriat Coconut Bean Curry (380 g, 3,79 €) ja Halloumi Hotpot (370 g, 3,79 €) ovat tosi hyviä. Niissä on sopiva annoskoko ja oivallinen maku. Maustamiseen on käytetty vähän mielikuvitusta, mutta ruuat eivät ole liian tulisia. Ovat toki vähän kalliita, mutta muuten todella hyvä kasvisvaihtoehto thaikuutioille.”

12. ”Ostan aina Saarioisten spagettilihavuoan (350 g, 2,85 €). Maistuu hyvältä sellaisenaan ja riittää juuri sopivasti kahteen ruokailuun. Kovalla nälällä menee kokonaan.”

13. Atrian eat & go papu-couscoussalaatti (250 g, 3,29 €) on näppärä ja oikeasti maukas valinta silloin, kun ei ole aikaa lämmitellä ruokaansa.”

Loistokkaat laatikot

14. ”Monet Kokkikartanon laatikot ovat tosi hyviä. Erityisesti kyseisen merkin lohikiusaus (700 g, 6,99 €) on kodissamme kestosuosikki, kun kaksi kertaa viikossa kalaa -paineet nakuttavat takaraivossa, mutta ei ole aikaa nyppiä taaperon lautaselta ruotoja.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

15. Saarioisen lihaperunasoselaatikko (350 g, 2,95 €) toimii aina. Kaipaa rinnalleen porkkanaraasteen ja raejuuston, koska opiskeluaikana asuntolanaapurini Antti söi usein tällaisen setin ja luotin hänen makuunsa.”

16. Kokkikartanon lihakaalilaatikko (300 g, 3,09 €). Parempaa kuin itse tehty. Varsinkin jos paistaa eli lämmittää pannulla.”

Keittojen (ja yhden puuron) viemää

17. Jalostajan perinteinen hernekeitto (520 g, 1,39 €) on tietty klassikko. Viidessä minuutissa helppo ja herkullinen. Käytössä meillä vähintään kerran kuussa. Satunnaisesti ostetaan muitakin merkkejä, mutta yleensä tuo tarttuu kaupasta käteen. On sopivan paksua.”

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

18.Atrian samettinen punajuuri-vuohenjuustokeitto (300 g, 1,85 €). Ei maistu ollenkaan einekselle. Plussaa siitä, että tuote on tehty suomalaisista kasviksista ja juustosta. Saman sarjan tomaatti-leipäjuustokeitto ei yllä samalle tasolle.”

19. Valion tomaatti-vuohenjuustokeitto (5 dl, 4,09 €) on uusin valmisruokalöytöni. Kätevästi annosteltava tölkkipakkaus. Sekaan laitan vähän raejuustoa, niin pitää nälän pitkään poissa. Suorastaan maukas!”

20. Kokkikartanon lohikeitto (400 g, 4,55 €). Paras lohikeitto, mitä on.”

21.HoviRuuan Vege-riisipuuro (300 g, 1,55 €) on herkkua, kun siihen lisää vaikka kanelia tai mehukeittoa. Ei tarvitse itse keittää, ja saa täsmäannoksen suoraan kaupasta.”

Tuotteiden hinnat saattavat vaihdella. Tässä jutussa mainitut hinnat ovat peräisin K-Ruoka-sivustolta, kun valintana oli Espoon Ison Omenan K-Citymarket.

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen