Huippukokki Hans Välimäen mukaan loppuunpalaminen on ravintola-alalla yleistä, mutta silti tanskalaiskokin kuolemista stressiin on vaikea sulattaa.

Maailman parhaaksi valitun Noma-ravintolan entinen kokki Martin Sten Bentzen kuoli helmikuussa 32-vuotiaana. Bentzenin siskon mukaan tanskalainen huippukokki kuoli stressiin.

Suomalainen huippukokki ja entinen Michelin-ravintolayrittäjä Hans Välimäki kommentoi Bentzenin kuolemaa Radio Suomipopin haastattelussa. Välimäki myöntää oman alansa olevan stressaava ja loppuunpalamisen ravintola-alalla yleistä. Syitä ovat esimerkiksi epäsäännölliset työajat ja kehno palkkaus. Silti huippukokin kuolema kuulostaa hänestä uskomattomalta.

– Yleensä stressistä tulee muita oireita. Itselläni se on näkynyt niin, että olen sairastunut flunssaan ja on ollut pakko jäädä vuoteeseen makaamaan, Hans Välimäki kertoo radiohaastattelussa.

– Ihmiset stressaavat eri asioista. Jotkut ottavat paineita siitä, että on paljon asiakkaita ja on paljon töitä, eikä saa asioita tehtyä. On koko ajan paine päälle, eikä ehdi lepäämään. Kokkaaminen huipputasolla on aika raskasta, mutta onhan niin muillakin aloilla.

Hans Välimäki sulki oman Michelin-ravintolansa Chez Dominiquen vuonna 2013 osittain stressin takia.

– Taantuma vaikutti meihin, välillä oli ongelmia henkilökunnan kanssa. Tuli sellainen tietyn tyyppinen kyllästyminen. Olin muutamana vuotena kesäfestareilla tekemässä aivan toisenlaista ruokaa, ja se oli hauskaa. Festareilla pääsi rentoutumaan ja toteuttamaan itseään. Ei ollut samanlaisia paineita kuin fine diningia tehdessä. Se on tarkkaa ja kurinalaista ja koko ajan jännitetään, paljonko asiakkaita tulee.

Ravintonsa sulkemisen jälkeen Välimäki on oppinut pysähtymään.

– Muutaman viime vuoden aikana on ollut pakko pysähtyä, ottaa suunniteltuja pysähdyksiä vaikkapa pidennetyn viikonlopun muodossa. Minulla kului useampi vuosi niin, etten ehtinyt pitää kunnon lomaa. Olen sitä mieltä, että kukaan ei ole korvaamaton. Jos joku kuvittelee niin, se on erikoista ja koko ravintolan toiminta on heikoilla kantimilla. Työlle ei kannata uhrata koko elämää.

– Jos työnteko on maanista suorittamista, kannattaa miettiä, onko ala tai työpaikka oikea, Välimäki toteaa.

Kuuntele koko haastattelu videolta.

Lue myös:

Huippukokki ei enää kestänyt stressiä – kuoli vain 32-vuotiaana

Top Chef -kilpailijan rajut syytökset: ”Minut vietiin pakkohoitoon”

Hans Välimäki: "Maailman parhaaksi valittu Noma-ravintola ei ole ihan makuuni"

Pakkasesta ja eineshyllyltä löytyy vaikka mitä hyvää, kunhan osaa valikoida oikein.

Aina ei ehdi, jaksa, halua tai viitsi – tehdä ruokaa nimittäin. Koska nälkä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin hiipii mahaonteloon, jotain murua rinnan alle on saatava. Silloin moni meistä tarttuu valmisruokaan. Eikä siinä ole mitään hävettävää.

– Usein ajatellaan, että kaikki valmisruuat ovat huonoa ja laadutonta ruokaa. Se ei pidä paikkaansa, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi totesi Me Naisille taannoin.

Valmisruokahyllyltä voi löytää perin terveellisiäkin vaihtoehtoja, kunhan hieman tarkastelee ravintosisältöjä. Lue Marniemen vinkit terveellisen eineksen valintaan tästä:

Mikäli valmisruuan valinta on pelkästä mausta kiinni, suosittelemme lukemaan tämän listauksen. Toimituksemme valitsi maun perusteella valmisruokien kärkiyksilöt. Näihin tuotteisiin luotamme kauppareissusta toiseen.

Pakkasesta puolivalmista

1. Oolannin perunamuusi (400 g, 2,09 €) on sataprosenttisesti perunaa. Se toimii hyvin minkä tahansa lisukkeen kanssa.”

2. ”Pinaattikeitto kelpaa koko perheelle. Kananmunapuolikkaan ja leivän kanssa muistuttaa jo ateriaa. Apetitin pinaattikeitto (400 g, 2,49 €) on omien kokeilujeni perusteella paras.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

3. Dr. Oetkerin Tradizionale-kiviuunipitsoissa (395 g, 3,95 €) on todella hyvä pohja. Erityistä kiitosta tämä pizzasarja saa hyvistä kasvisvaihtoehdoista. Mozarella- ja pinaatti–ricotta-pizzat ovat loistavia.”

4.Pyttipannu! Löytyy monelta eri valmistajalta ja on aina hyvä. Pirkan kilon pussista (3,99 €) riittää syötävää pitkäksi aikaa. Spydärin kanssa ei tarvitse kikkailla kummempia. Kunhan lorauttaa päälle ketsuppia, niin kiirepäivä on pelastettu.”

Keittämällä paras

5. Tortelliinit lienee perheemme yleisin ruoka. Erityisen hyviä ovat Pirkan (250 g, 1,99 €) ja Ranan (250 g, 4,65 €). Kun torteliinien kylkeen lisää kirsikkatomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa niin annos on aivan huippu.”

6. Maman katkarapunuudelit Tom Yum mausteella (55 g, 0,69 €) eivät ole mitään terveysruokaa, mutta maku on loistava. Jos sekaan rikkoo kananmunan ja pakastettua lehtikaalisilppua, niin sehän alkaa jo olla aivan kelvollista ravintoa.”

Pyöryköistä ja plätyistä pikanteimmat

7. Kivikylän Palvarin lihapyörykät (350 g, 2,99 €) ovat eineslihapullien parhaimmistoa. Reilu lihapitoisuus ja makukin jotain muuta kuin ihan perusmättöä. Koostumus ei muistuta harmaata aivoainetta, kuten monissa muissa vastaavissa tuotteissa.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen

8. Kokkikartanon lihapullat (300 g, 5,49 €). Katoavat nopeasti jääkaapista. Muistuttavat itse tehtyjä.”

9.Kruunu Herkun pinaattiohukaiset (350 g, 4,99 €) ovat todella maukkaita. Aika kalliita toki, mutta jos arvostaa luomua ja syö näitä harvakseltaan, niin kyllähän tuo vielä menee.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen

10. HK:n Samirin falafelpyörykät (200 g, 1,99 €) ovat parhaita valmiskasvispyöryköitä koko maailmankaikkeudessa. Suosittelen kokeilemaan sinapin kera!”

Ansiokkaimmat annosateriat

11.Felixin pakasteateriat Coconut Bean Curry (380 g, 3,79 €) ja Halloumi Hotpot (370 g, 3,79 €) ovat tosi hyviä. Niissä on sopiva annoskoko ja oivallinen maku. Maustamiseen on käytetty vähän mielikuvitusta, mutta ruuat eivät ole liian tulisia. Ovat toki vähän kalliita, mutta muuten todella hyvä kasvisvaihtoehto thaikuutioille.”

12. ”Ostan aina Saarioisten spagettilihavuoan (350 g, 2,85 €). Maistuu hyvältä sellaisenaan ja riittää juuri sopivasti kahteen ruokailuun. Kovalla nälällä menee kokonaan.”

13. Atrian eat & go papu-couscoussalaatti (250 g, 3,29 €) on näppärä ja oikeasti maukas valinta silloin, kun ei ole aikaa lämmitellä ruokaansa.”

Loistokkaat laatikot

14. ”Monet Kokkikartanon laatikot ovat tosi hyviä. Erityisesti kyseisen merkin lohikiusaus (700 g, 6,99 €) on kodissamme kestosuosikki, kun kaksi kertaa viikossa kalaa -paineet nakuttavat takaraivossa, mutta ei ole aikaa nyppiä taaperon lautaselta ruotoja.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

15. Saarioisen lihaperunasoselaatikko (350 g, 2,95 €) toimii aina. Kaipaa rinnalleen porkkanaraasteen ja raejuuston, koska opiskeluaikana asuntolanaapurini Antti söi usein tällaisen setin ja luotin hänen makuunsa.”

16. Kokkikartanon lihakaalilaatikko (300 g, 3,09 €). Parempaa kuin itse tehty. Varsinkin jos paistaa eli lämmittää pannulla.”

Keittojen (ja yhden puuron) viemää

17. Jalostajan perinteinen hernekeitto (520 g, 1,39 €) on tietty klassikko. Viidessä minuutissa helppo ja herkullinen. Käytössä meillä vähintään kerran kuussa. Satunnaisesti ostetaan muitakin merkkejä, mutta yleensä tuo tarttuu kaupasta käteen. On sopivan paksua.”

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

18.Atrian samettinen punajuuri-vuohenjuustokeitto (300 g, 1,85 €). Ei maistu ollenkaan einekselle. Plussaa siitä, että tuote on tehty suomalaisista kasviksista ja juustosta. Saman sarjan tomaatti-leipäjuustokeitto ei yllä samalle tasolle.”

19. Valion tomaatti-vuohenjuustokeitto (5 dl, 4,09 €) on uusin valmisruokalöytöni. Kätevästi annosteltava tölkkipakkaus. Sekaan laitan vähän raejuustoa, niin pitää nälän pitkään poissa. Suorastaan maukas!”

20. Kokkikartanon lohikeitto (400 g, 4,55 €). Paras lohikeitto, mitä on.”

21.HoviRuuan Vege-riisipuuro (300 g, 1,55 €) on herkkua, kun siihen lisää vaikka kanelia tai mehukeittoa. Ei tarvitse itse keittää, ja saa täsmäannoksen suoraan kaupasta.”

Tuotteiden hinnat saattavat vaihdella. Tässä jutussa mainitut hinnat ovat peräisin K-Ruoka-sivustolta, kun valintana oli Espoon Ison Omenan K-Citymarket.

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen