Riikka Sukulan tomaattipastassa maistuu inkivääri, joka tuo ruokaan potkua. Kuva: Panu Pälviä
Riikka Sukulan tomaattipastassa maistuu inkivääri, joka tuo ruokaan potkua. Kuva: Panu Pälviä

Vege!-kirjan toinen tekijä, Italiassa asuva Riikka Sukula, on ollut 30 vuotta kasvissyöjä. Hänen neuvoillaan kuka tahansa onnistuu vähentämään lihansyöntiä.

Fossiiliset polttoaineet ovat suurin kasvihuonepäästöjen syntipukki.

Väärin meni! 51 prosenttia kasvihuonepäästöistä johtuu lihateollisuudesta. Sillä, mitä suuhusi panet, on aivan järisyttävät vaikutukset ympäristöllemme. Sen lisäksi, että lihateollisuus kuormittaa maapalloa, liha alkaa yksinkertaisesti loppua kesken. Nyt me, hyvinvoivat länsimaalaiset, saamme vielä herkutella, mutta tulevaisuudessa lihaa ei yksinkertaisesti ole.

Nyt on meneillään Docventures-miesten tuttu tempaus, lihaton lokakuu, ja moni onkin vähentänyt lihaa ruokavaliossaan merkittävästi viime vuosina.

– Olen ollut itse kasvissyöjä 30 vuotta, enkä ikinä ole mieltynyt lihankorvikkeisiin. Kun olimme kirjoittaneet (Alex Niemisen kanssa) Vege!-kirjan, huomasimme, että sen runsaasta 300 reseptistä yhdessäkään ei ole käytetty korviketta lihalle, Italiassa asuva viinitilallinen ja Gastronomisen yliopiston opiskelija Riikka Sukula sanoo.

Moni lihasta luopuva sortuu tähän ajatukseen: jotta lihan jättäminen onnistuisi, se pitää korvata jollakin. Se ajatus vie aivan metsään!

– Lihaa ei tarvitse korvata millään. Pitäisi vain syödä monipuolisesti ja tasapainoisesti ja tarpeeksi proteiineja, hiilihydraatteja ja valkuaisaineita, Sukula neuvoo.

Tofun ja muut soijaproteiinit voi hänen mukaan jättää omaan arvoonsa.

– Ja pyri pois siitä ajatuksesta, että kasvikset ovat vain lisukkeita. Tee niistä pääruokaa, siis sellaisia ruokia, jotka eivät ole höyrytettyjä kasviksia, vaan kunnon ruokalajeja. Esimerkiksi lasagne on hirveän helppo tehdä monella kymmenellä erilaisella täytteellä. Kastikkeen, joka on normaalisti valmistettu jauhelihasta, voi tehdä kurpitsasta, munakoisosta, kikherneestä, punajuuresta, sienistä, pinaatista...

Riikka Sukulan vinkit lihan jättämiseen

Kokkaa monipuolisesti. Ihan samalla tavalla kuin liharuokiakin! Ethän syö joka päivä pelkkää jauhelihaa, joten miksi söisit samaa kasvista päivästä toiseen? Älä jämähdä lemppareihisi, vaikka ne hyviä olisivatkin. Hyvä apu on Satokausikalenteri.

– Sen pitäisi olla jokaisen kaupan ovessa, jotta asiakkaat näkisivät, mikä on missäkin kuussa sesonkikasvis.

Älä tee liian tiukkaa kauppalistaa.

– Usein vegenä huomaan sen, että kauppalappua ei voi tehdä liian tarkasti ennakkoon. Vasta kaupassa tiedän, mikä näyttää parhaimmalta ja tuoreimmalta. Jos päätän tehdä makaronilaatikon, päätän vasta kaupassa, mitä kasvista käytän kastikkeessa. Joskus sienet näyttävät ihanan herkullisilta, toisena päivänä taas munakoiso.

Piristystä ravintolasta! Riikka Sukulan mukaan nykyään ravintoloiden kokit osaavat tehdä kasvisruokia, jotka hurmaavat asiakkaat.

– Kun aloimme treffailla Jyrkin (Sukulan) kanssa, hän halusi viedä minut hienosti syömään. Pöytään saattoi tulla neljä ruokalajia, joissa kaikissa oli tomaattia. Sellaista ei enää satu.

Varasta lihareseptit ja kotiruokaklassikot kasviksille. Kun törmäät reseptiin, jossa on käytetty lihaa, mieti, miten se toimisi kasviksilla.

– Tein juuri shepherd's piesta (brittien liha-perunalaatikko) kasvisversion eli gardener's pien, jossa vain korvasin jauhelihakastikkeen kasviksilla. Viime viikonloppuna kokeilin tehdä netissä suosittua reseptiä eli oluttölkkikanaa, mutta kasviksella. Koversin kurpitsasta siemenet pois, laitoin sisään samppanjatötterön ja kypsensin kurpitsan niin. Päälle muskottia, suolaa ja pippuria. Siitä tuli yksinkertaista ja tajuttoman hyvää.

Kypsennä kuin lihaa. Moni kasvisruokakeltanokka voi sortua pieneen helmasyntiin: kasvisten ylikypsentämiseen. Se on helposti korjattavissa.

– Ota huomioon kasviksen ominaispiirteet. Älä valmista kaikkea samalla tavalla. Ajattele, että käsittelet sitä samalla tavalla kuin lihaa, Riikka Sukula neuvoo.

Sukula kertoi meille alkuvuodesta lempipastansa reseptin. Sen pääkasvista löytyy Riikan kotoa sesonkiaikaan kolmea eri laatua tuoreena. Ja sehän on tomaatti! Sisilialaistyylinen tomaattipasta maustuu inkiväärillä ja sahramilla. Nam! Sen reseptin löydät alta.

Sisilian pasta

4 annosta
Valmistusaika 30 min.

Tarvitset:
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
5 luumutomaattia
½ ruukkua tuoretta meiramia
2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
½ dl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
½ g (1 pussi) sahramia
300 g fusilli- tai pennepastaa
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
100 g ricotta salata tai pecorino romano -juustoa
½ sitruunan mehu

1. Kuori valkosipulinkynnet. Laita pastavesi kiehumaan ja tipauta veteen kuoritut valkosipulit.

2. Hienonna sipuli. Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista siemenet ja kuutioi pieneksi. Hienonna meirami. Kuori ja raasta inkivääri. Kun vesi kiehuu, kalasta valkosipulit pois ja suolaa vesi. Hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuumenna oliiviöljy pannulla. Paahda paprikajauhetta ja sahramia noin minuutin ajan. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Älä ruskista. Lisää seuraavaksi tomaattikuutiot ja kypsennä noin viisi minuuttia.

4. Laita pasta kiehumaan. Kun makaronit ovat kypsynee al denteksi, ota puoli desiä vettä säästöön ja kaada loput pois.

5. Sekoittele hienonnettu meirami ja inkivääri tomaattikastikkeeseen. Kaada pasta kastikkeen joukkoon. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää keitinvesi. Mausta pippurilla ja suolalla. Raasta päälle runsaasti juustoa ja viimeistele sitruunamehulla.

Riikka Sukulan ja Alex Niemisen Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -kirja ilmestyi alkuvuodesta. Se on täynnä Riikan ja Alexin ja heidän lähipiirinsä herkkureseptejä.

Lisää kasvisreseptejä

Koko ateria. Sahramilla maustettu kukkakaalikeitto, papusalaatti, kaali-porkkanasalaatti ja paahdetut valkosipulijuurekset. Ohjeet täällä.

Jotain vähän kevyempää, vaikka lounas? Paahdettu kasvis-vuohenjuustosalaatti – ohje.

Isoon nälkään! Ruokaisa linssi-kurpitsapata. Ohje.

Supersuositun Street Gastro -ravintolan kasvispihvit vaikka hampurilaisten väliin. Resepti täällä.

Aloita aamusi hyvin: kasvis-juustomunakas ei kaipaa lihaa. Ohje.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15