Ravintolan pimeimmässä nurkassa mussutetaan eniten herkkuja. Kukaan ei näe! Kuva: Reuters
Ravintolan pimeimmässä nurkassa mussutetaan eniten herkkuja. Kukaan ei näe! Kuva: Reuters

Uutuuskirja Slim By Design paljastaa, mikä paikka ravintolassa kannattaa valita, jos haluaa pysyä solakkana.

Ulkona syöminen on todellinen dieetissä pysymisen miinakenttä. Uutuuskirja Slim By Design paljastaa, miten ravintolareissusta selviää kunnialla.

Usko tai älä, mutta paikkavalinnalla on merkitystä, jos haluaa pysyä linjoissaan. Cornellin yliopiston professori Brian Wansink tiimeineen tutki paikkavalinnan merkitystä ja ruokavalintoja 27 ravintolassa ympäri Yhdysvaltoja. Terveellisempiin valintoihin kannustivat esimerkiksi korkeat pöydät ja paikat, joissa ruokailija on helposti muiden tarkkailtavissa.

Good Housekeeping kokosi vinkit pöytävalintaan. Ne kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran syö dieetin aikana ulkona.

1. Istu ikkunan viereen

Sen lisäksi, että muut näkevät, mitä syöt, aurinko, ihmiset ja luonto ulkopuolella tekevät tietoiseksi siitä, miltä näytät. Sellainen ilmeisesti kannustaa pysymään salaattilistan tarjonnassa.

2. Vältä liian mukavaa pöytää

Professorien teorian mukaan herkuttelu tapahtuu, kun olo pääsee vähän liian mukavaksi. Korkeiden pöytien äärellä seisoessa on helpompi valita salaatti ja skipata jälkiruoka. Jäiköhän jälkiruoka sen takia väliin, etteivät asiakkaat jaksaneet seistä pidempään?

3. Älä tuijota telkkaria

Wansinkin tiimi huomasi myös, että tv:tä tuijottavat valitsivat useammin friteerattuja ruokia. Ettei tämä nyt vain johtuisi siitä, että tv:t sijaitsevat usein sporttibaareissa, joiden ruokalistat ovat keskivertoa rasvaisempia. Ihrasta tiriseviä herkkuja voi yrittää välttää valitsemalla paikan, josta ei ole näköyhteyttä meneillään olevaan matsiin.

4. Varo buffetissa

Hoikat ihmiset valitsevat buffetissa usein pienemmän lautasen sekä syömäpuikot, tutkijat huomasivat kiinalaisissa ravintoloissa. Ehkä heiltä voi ottaa oppia, jos yrittää päästä eroon muutamasta kilosta.

5. Vältä pelättyä "läskipöytää"

Ravintolan huonoin paikka on pimeässä nurkassa, kaukana ovesta ja lähellä baaria. Sinne tarjoilijat tuovat enemmän jälkiruokia ja alkoholia sekä vähemmän salaatteja. Tsot tsot.

Lue myös:

Tuleeko ravintolassa tilattua muuta kuin olit suunnitellut? Näin menut huijaavat

Osaatko sinä syödä yksin?

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP 5 ravintolat

Sienten paistaminen mikrossa – ehdottomasti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Näin sienestyskaudella saa kuulla villejä tarinoista kavereiden kavereista, jotka katoavat päiväkausiksi metsiin ja saapuvat sitten sieltä kotiin vain pakastaakseen tatteja kokonaisina.

Periaatteessa sekin säilöntäkeino on mahdollinen, mutta kokonaiset sienet vievät runsaasti tilaa eivätkä välttämättä jäädy kotipakastimessa tarpeeksi nopeasti verrattuna viipaleina pakastettuihin tai pannulla kokoon paistettuihin sieniin.

Netin keskustelupalstat paljastavat, että sienten säilömiseen on olemassa kätevämpikin keino: mikroaaltouuni.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan sienten ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun ne valmistaa nimenomaan grillissä tai mikroaaltouunissa.

Myös Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo, että sienet voi paistaa kokoon yhtä lailla mikrossa kuin paistinpannullakin, kunhan kyse on sienistä, jotka soveltuvat sellaisenaan paistettaviksi.

– Sienissä on paljon vettä, ja mikro laittaa vesimolekyylit liikkeelle. Kun sienet kuumentaa ilman kupua, neste pääsee haihtumaan.

Sieniruuan voisi tehdä mikrossa vaikka alusta loppuun, mutta käytännössä se voi olla hankalaa. Testasimme, kuinka nopeasti kantarellit saa esivalmisteltua mikroaaltouunissa.

1. Puhdistus ja paloittelu

Arja Hopsu-Neuvonen ei ollut itse vielä ehtinyt testata sienten paistamista mikrossa, mutta kehotti pilkkomaan sienet ja käsittelemään pieniä määriä kerrallaan. Tältä testisienet näyttivät ennen mikroon päätymistään.

2. Kuumentaminen

Kuumensimme sieniä täydellä teholla (900 W) 30 sekuntia kerrallaan. Alle minuutissa sienistä alkoi kuulua sihinää, ja minuutissa ne olivat kuumentuneet jo selvästi.

3. Kasaan paistaminen

Seuraavien puoliminuuttisten aikana sienistä alkoi irrota nestettä ja ne alkoivat mennä hieman kasaan. Sekoitimme sieniä varmuuden vuoksi pariin otteeseen lusikalla, jotta ne kuumentuvat tasaisesti.

4. Valmis satsi

Kahden ja puolen minuutin kuumennuksen jälkeen sienet olivat menettäneet kokoaan selvästi ja vaikuttivat valmiilta joko pakastettaviksi tai ruuanlaittoon. Lautasen pohjalle ei jäänyt juurikaan nestettä, mutta jos olisi jäänyt, se kannattaisi ottaa talteen ja käyttää.

Lopputulos

Toimii kuin junan vessa! Mikrossa sienet paistuivat nopeasti ja rakennekin vaikutti pysyvän hyvänä – ne eivät esimerkiksi muuttuneet sitkeiksi. Sienet olivat hetkessä valmiita pakastettaviksi. Ne eivät menneet ehkä ihan niin paljon kasaan kuin pitkään pannulla paistaessa, mikä on ehkä hyväkin juttu. Pannulla sieniä saattaa tulla käristettyä vahingossa liiankin pitkään, vaikka riittäisi, että suurin osa nesteestä haihtuu.

Meghan Marklelle maistuu niin vihermehu kuin viskikin – hyvän ruuan lisäksi tietysti.

Sussexin herttuatar Meghan on ehtiväinen nainen, kuten toki kuninkaallisen kuuluukin. Maanantaina Kensingtonin palatsi tiedotti, että Meghan on mukana keittokirjaprojektissa, joka tukee lontoolaista yhteisökeittiötä. Meghan on vieraillut islamilaisessa kulttuurikeskuksessa järjestettävässä yhteisökeittiössä jo monta kertaa, ja nyt siellä kokkaavan naisporukan resepteistä on tekeillä keittokirja.

Valitettavasti kirjassa tuskin tulee olemaan Meghanin itsensä kynäilemiä reseptejä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä Meghan tunnetaan herkkusuuna ja ruokaintoilijana, joka on itse laittanut reseptejään jakoon ennen kuin ryhtyi kuninkaalliseksi.

1. Seksipasta kesäkurpitsasta

Elokuussa suureksi hitiksi nousi kesäkurpitsapasta, jota Meghan oli kuulemma kuvaillut entisessä lifestyle-blogissaan seksikkääksi. Huh! Delish-sivustolle antamassaan haastattelussa Meghan mainosti tuntikausia haudutettavaa pastasoosia seuraavin sanankääntein:

– Kastikkeesta tulee niin kermainen, että voisi vannoa siinä olevan kasoittain voita ja öljyä, mutta siinä on vain kesäkurpitsaa, vettä ja vähän liemikuutiota. 

2. Superfood-kulho

Meghan, joka on kotoisin trendiruuista tunnetusta Kaliforniasta, saattaa aloittaa aamunsa esimerkiksi kauniilla ja herkullisella acai-kulholla. Eyeswoon-blogista on luettavissa Meghanin oma, yksinkertainen ohje acai-kulhoon.

3. Kokonainen kihlauskana

PureWow-sivuston mukaan prinssi Harry kosi Meghania, kun pariskunta oli laittamassa ruokaa – eikä mitä tahansa ruokaa, vaan kokonaista kanaa ruokakirjailija Ina Gartenin tyyliin. Vuonna 1999 julkaistua kanareseptiä voidaan siis kutsua kihlauskanaksi.


4. Kurpitsafondue

Jos Halloween-menusi on vielä epäselvä, ota mallia Meghanista ja kokkaa kurpitsa-fondueta, jonka Meghan nimesi suosikkireseptikseen blogissaan The Tigissä

– En voi kuvitella herkullisempaa tapaa viettää Halloweenia tai mitään muutakaan iltaa, Meghan hekumoi blogissaan.

5. Vanhat kunnon ranskalaiset

Meghan rakastaa ranskalaisia perunoita, mutta haluaa mielellään jakaa ne kavereidensa kanssa – kiintoisaa! Ranskalaisista ja sinisimpukoista lounaaksi hän haaveili Delishin haastattelussa.

Toisaalta Meghan on sanonut The New Potato -sivustolla, että hänen suosikkilounaansa on nizzansalaatti vuohenjuuston, patongin ja roséviinin kera. 

6. Vihermehu

Kuten moni muukin julkimo, myös Meghan uskoo vihermehujen elähdyttävään vaikutukseen. Delishin mukaan Meghan ei kuitenkaan suhtaudu terveysjuomiin erityisen innostuneesti, vaan pitää niitä enemmänkin pakollisena pahana. 


7. Negroni

Mitä juomiin tulee, vihermehu ei suinkaan ole Meghanin lempidrinkki. The New Potato -sivustolla Meghan paljastaa todella rakastavansa viinejä. Cocktaileista hänen suosikkejaan ovat spicy tequila -pohjaiset juomat, negroni ja hyvä skottiviski ilman jäitä.

Täydellistä ruokapäiväänsä kuvaillessaan Meghan mainitsee, että päivä päättyisi negroniin.

Ruokavauva vatsassa

Delishin haastattelussa Meghan kertoo, että pääosin terveellisestä ruokavaliosta huolimatta hänen vatsassaan potkii usein niin kutsuttu ruokavauva, varsinkin, jos lomalla on tullut nautittua paikallisia pastaherkkuja. Meghan on jopa antanut food babylleen nimen: se on Comida.

Comida-mahdollisuutta ei taidettu ottaa huomioon, kun hiljattain juoruttiin, että Meghan odottaisi kuninkaallista vauvaa