Ravintolan pimeimmässä nurkassa mussutetaan eniten herkkuja. Kukaan ei näe! Kuva: Reuters
Ravintolan pimeimmässä nurkassa mussutetaan eniten herkkuja. Kukaan ei näe! Kuva: Reuters

Uutuuskirja Slim By Design paljastaa, mikä paikka ravintolassa kannattaa valita, jos haluaa pysyä solakkana.

Ulkona syöminen on todellinen dieetissä pysymisen miinakenttä. Uutuuskirja Slim By Design paljastaa, miten ravintolareissusta selviää kunnialla.

Usko tai älä, mutta paikkavalinnalla on merkitystä, jos haluaa pysyä linjoissaan. Cornellin yliopiston professori Brian Wansink tiimeineen tutki paikkavalinnan merkitystä ja ruokavalintoja 27 ravintolassa ympäri Yhdysvaltoja. Terveellisempiin valintoihin kannustivat esimerkiksi korkeat pöydät ja paikat, joissa ruokailija on helposti muiden tarkkailtavissa.

Good Housekeeping kokosi vinkit pöytävalintaan. Ne kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran syö dieetin aikana ulkona.

1. Istu ikkunan viereen

Sen lisäksi, että muut näkevät, mitä syöt, aurinko, ihmiset ja luonto ulkopuolella tekevät tietoiseksi siitä, miltä näytät. Sellainen ilmeisesti kannustaa pysymään salaattilistan tarjonnassa.

2. Vältä liian mukavaa pöytää

Professorien teorian mukaan herkuttelu tapahtuu, kun olo pääsee vähän liian mukavaksi. Korkeiden pöytien äärellä seisoessa on helpompi valita salaatti ja skipata jälkiruoka. Jäiköhän jälkiruoka sen takia väliin, etteivät asiakkaat jaksaneet seistä pidempään?

3. Älä tuijota telkkaria

Wansinkin tiimi huomasi myös, että tv:tä tuijottavat valitsivat useammin friteerattuja ruokia. Ettei tämä nyt vain johtuisi siitä, että tv:t sijaitsevat usein sporttibaareissa, joiden ruokalistat ovat keskivertoa rasvaisempia. Ihrasta tiriseviä herkkuja voi yrittää välttää valitsemalla paikan, josta ei ole näköyhteyttä meneillään olevaan matsiin.

4. Varo buffetissa

Hoikat ihmiset valitsevat buffetissa usein pienemmän lautasen sekä syömäpuikot, tutkijat huomasivat kiinalaisissa ravintoloissa. Ehkä heiltä voi ottaa oppia, jos yrittää päästä eroon muutamasta kilosta.

5. Vältä pelättyä "läskipöytää"

Ravintolan huonoin paikka on pimeässä nurkassa, kaukana ovesta ja lähellä baaria. Sinne tarjoilijat tuovat enemmän jälkiruokia ja alkoholia sekä vähemmän salaatteja. Tsot tsot.

Lue myös:

Tuleeko ravintolassa tilattua muuta kuin olit suunnitellut? Näin menut huijaavat

Osaatko sinä syödä yksin?

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP 5 ravintolat

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.