Ravintolan pimeimmässä nurkassa mussutetaan eniten herkkuja. Kukaan ei näe! Kuva: Reuters
Ravintolan pimeimmässä nurkassa mussutetaan eniten herkkuja. Kukaan ei näe! Kuva: Reuters

Uutuuskirja Slim By Design paljastaa, mikä paikka ravintolassa kannattaa valita, jos haluaa pysyä solakkana.

Ulkona syöminen on todellinen dieetissä pysymisen miinakenttä. Uutuuskirja Slim By Design paljastaa, miten ravintolareissusta selviää kunnialla.

Usko tai älä, mutta paikkavalinnalla on merkitystä, jos haluaa pysyä linjoissaan. Cornellin yliopiston professori Brian Wansink tiimeineen tutki paikkavalinnan merkitystä ja ruokavalintoja 27 ravintolassa ympäri Yhdysvaltoja. Terveellisempiin valintoihin kannustivat esimerkiksi korkeat pöydät ja paikat, joissa ruokailija on helposti muiden tarkkailtavissa.

Good Housekeeping kokosi vinkit pöytävalintaan. Ne kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran syö dieetin aikana ulkona.

1. Istu ikkunan viereen

Sen lisäksi, että muut näkevät, mitä syöt, aurinko, ihmiset ja luonto ulkopuolella tekevät tietoiseksi siitä, miltä näytät. Sellainen ilmeisesti kannustaa pysymään salaattilistan tarjonnassa.

2. Vältä liian mukavaa pöytää

Professorien teorian mukaan herkuttelu tapahtuu, kun olo pääsee vähän liian mukavaksi. Korkeiden pöytien äärellä seisoessa on helpompi valita salaatti ja skipata jälkiruoka. Jäiköhän jälkiruoka sen takia väliin, etteivät asiakkaat jaksaneet seistä pidempään?

3. Älä tuijota telkkaria

Wansinkin tiimi huomasi myös, että tv:tä tuijottavat valitsivat useammin friteerattuja ruokia. Ettei tämä nyt vain johtuisi siitä, että tv:t sijaitsevat usein sporttibaareissa, joiden ruokalistat ovat keskivertoa rasvaisempia. Ihrasta tiriseviä herkkuja voi yrittää välttää valitsemalla paikan, josta ei ole näköyhteyttä meneillään olevaan matsiin.

4. Varo buffetissa

Hoikat ihmiset valitsevat buffetissa usein pienemmän lautasen sekä syömäpuikot, tutkijat huomasivat kiinalaisissa ravintoloissa. Ehkä heiltä voi ottaa oppia, jos yrittää päästä eroon muutamasta kilosta.

5. Vältä pelättyä "läskipöytää"

Ravintolan huonoin paikka on pimeässä nurkassa, kaukana ovesta ja lähellä baaria. Sinne tarjoilijat tuovat enemmän jälkiruokia ja alkoholia sekä vähemmän salaatteja. Tsot tsot.

Lue myös:

Tuleeko ravintolassa tilattua muuta kuin olit suunnitellut? Näin menut huijaavat

Osaatko sinä syödä yksin?

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP 5 ravintolat

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.