Alle kahden euron suklaa-banaanikakku on Essi Määtän suosikki. Kuvat: Otava ja Essi Määttä
Alle kahden euron suklaa-banaanikakku on Essi Määtän suosikki. Kuvat: Otava ja Essi Määttä

Kauppiaalta suoraan kysymällä saa vinkkejä edullisiin tuotteisiin, sanoo Essi Määttä, uuden halparuokakirjan toinen tekijä.

Maistuisivatko falafelpyörykät 60 sentillä? Kokonainen suklaakakku alle kahdella eurolla? Tai annos bataattilettuja 30 sentillä?

Uusi suomalainen reseptikirja Hyvää & halpaa (Otava) lupaa terveellistä ruokaa, alkaen 0,05 euron annoksista.  Kirjan takana ovat halparuokahaasteestakin tutut Essi Määttä ja Sari Rito, jotka käynnistivät viime vuonna kuukauden ihmiskokeen: miten 3,50 euron päiväbudjetilla voi syödä maistuvaa ja terveellistä ruokaa?

Lue lisää! Somehaaste leviää: päivän ruuat 3,5 eurolla – näin herkuttelet halvalla

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syyskuun somehaaste keräsi yli 18 000 osallistujaa. Essi ja Sari jakoivat jo tuolloin edullisia ja terveellisiä reseptejään Facebookissa. Osa näistä päätyi lopulta uuteen kirjaan, mutta mukana on monia muitakin ruokaohjeita – joista osa on erittäin rakkaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kirjan lempireseptiäni, sokeritonta ja jauhotonta suklaa-banaanikakkua, tarjosimme aikoinaan häissämme. Muutamia reseptejä olen suunnitellut myös matkoillamme. Esimerkiksi Intian-reissultamme sain idean kikhernekastikkeeseen, kertoo Essi.

Intialaisesta kikhernekastikkeesta tulee neljä annosta, ja yhden hinnaksi jää euro. Suklaa-banaanikakun annoshinta on 0,15 euroa. Miten näin tarkat hinnat pystyy ylipäätään selvittämään?

– Kyllähän siinä Prisman hinnasto tuli todella tutuksi ja hintatietoisuus kasvoi, Essi naurahtaa.

”Lempireseptiäni, sokeritonta ja jauhotonta suklaa-banaanikakkua, tarjosimme häissämme.”

Ruokakirjailijat laskivat jokaisen raaka-aineen – mausteita lukuun ottamatta – hinnan S-ryhmän Foodie-palvelussa. Mausteiden ja suolan odotetaan löytyvän kokkaajan kaapista, Essi mainitsee.

– Prisman hinnasto valikoitui sen takia, että se oli ainoa, josta löysimme hinnat kaikille tuotteille ja sieltä valitsimme edullisimmat tuotteet. Osa ruuista oli kyllä jo laskettu halparuokahaasteen aikaan, ja raaka-aineden hintoihin vaikuttaa aina sesonki.

Jos reseptiin tarvitaan esimerkiksi sata grammaa juustoa, sen hinta lasketaan isomman juustokimpaleen osasta ja jaetaan reseptistä valmistuvien annosten kesken. Essi muistaa laskutoimituksistaan edelleen hyvin muun muassa sen, että kananmunien kappalehinta on noin 0,10 euroa ja desi kaurahiutaleita noin 0,05 euroa.

”Minulle tulee helposti morkkis”

Kirjan yhdessäkään reseptissä ei ole käytetty sokeria. Myös jauhoja sisältäviä ruoka-aineita on todella vähän. Essi kertoo, että omassa ruokavaliossaan hän välttelee myös maitoa ja käyttää sen sijaan kalliimpia kasvismaitoja. Niitä hän nautti syyskuun halparuokahaasteenkin aikana.

Tällä hetkellä Essin päivittäisiin ruokamenoihin kuluu hieman enemmän kuin 3,50 euroa. Hän myöntää säästeliäänä kuluttajana oppineensa paljon kuukauden haasteesta.

– Vaikka emme puolisoni kanssa enää mieti niin tarkasti ruokamenojamme kuin syyskuussa, olemme vähentäneet roskiin menevän ruuan määrää. Nyt siitä menee jatkojalostukseen suurin osa.

Essi sanoo, että suunnitelmallisuus on yksi tärkeimmistä ruokaan liittyvistä opeista, jonka hän on perinyt lapsuudenkodistaan.

– Jos ostan ruokakaupasta jotain turhaa, minulle tulee helposti morkkis. Olen lähtöisin erittäin vähävaraisesta perheestä. Rahat olivat tiukilla, ja söimme usein makaronimössöä. Silloin olisi halunnut tietenkin, että olisi ollut varaa ja tietoa syödä paremmin.

”Olen lähtöisin erittäin vähävaraisesta perheestä. Rahat olivat tiukilla, ja söimme usein makaronimössöä.”

– Meillä on täällä maalla yksi ruokakauppa, joten valinnanvaraa ei ole paljon. Mutta käymme mieheni kanssa kerran viikossa Jyväskylässä ja ostamme usein viidenkin päivän ruuat kerralla, Lievestuoreella asuva Essi kertoo.

Kokeile itse! Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

”Kaupat ovat nähtävyys”

Arkena Essi tekee paljon ruokaa kotona muun muassa kasviksista. Juurekset, linssit sekä pavut ovat halpoja ja niistä tekee nopeasti helppoa ruokaa, hän vinkkaa.

– Ruuan laatu on tärkeää, ja siitä en halua tinkiä. Täällä maalla suosimme lähiruokaa. Hankimme kananmunat ruokaringistä, ja mies kalastaa paljon. Kun syömme lihaa, noin kerran kuukaudessa, sen pitää olla myös laadukasta.

Nykyisin Essin ja hänen miehensä harrastuksiin kuuluu muun muassa ravintoloissa syöminen; niistä hän löytää myös ideoita uusiin resepteihin. Matkoillakin hän poimii paikalliset ruokaideat.

– Kaupat ovat ulkomailla nähtävyys siinä missä muutkin kohteet. On niin mahtavaa, kun myymälät ovat täynnä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sekä mereneläviä. Lähdemme huomenna Italiaan, ja odotan jo ruokakauppaan pääsyä siellä.

Essin säästövinkit x 7

1. Suunnitelmallisuus ja kulujen seuraaminen
Tiedätkö, kuinka paljon käytät rahaa ruokaan kuukaudessa? Tai viikossa? Ota selvää ensin menoistasi, vinkkaa Essi. Sen jälkeen suunnittelu onnistuu paremmin: ”Alkuun suunnitteleminen voi tuntua hankalalta, mutta se kannattaa. Edullinen syöminen vaatii tarkkaa pohjatyötä. Kirjassamme on työkaluja ja taulukkoja suunnittelun avuksi.”

Essi Määttä, 29, on hyvinvointialan yrittäjä ja kouluttaja.
Essi Määttä, 29, on hyvinvointialan yrittäjä ja kouluttaja.

2. Kilohintojen tarkkaileminen
”Edullinen hinta ei aina tarkoita edullista kilohintaa. Joskus on tietenkin parempi, että ostaa pienemmän pakkauksen, jos pelkää, että loput menevät roskiin. Mutta yleensä isommasta paketista voi pakastaa osan.”

3. Ruuan pakastaminen
”Kun tekee kerralla isompia annoksia ja pakastaa niitä, säästää aikaa – ja tietenkin rahaa.”

4. Rinnakkaistuotteiden vertaileminen
”Eri valmistajat myyvät samoja tuotteita, mutta niillä on eri nimet ja hinnat.” Essin mukaan kannattaa katsoa kaupassa hyllyt tarkasti, varsinkin jos on tottunut käyttämään tiettyjen merkkien tuotteita. Joskus voi saada jopa vastaavan luomutuotteen edullisemmin.

5. Raaka-aineiden jatkojalostaminen
”Tuoretuotteet pilaantuvat nopeasti. Ennen kauppaan menoa on syytä katsoa jääkaappiin ja miettiä, mitä siellä jo olevista aineksista voisi tehdä. Vanhat jämätkin voi aina hyödyntää.”

6. Jakamistalouteen tutustuminen

”Ainakin täällä maaseudulla jaamme helposti ruokaa naapureille. Joku saattaa tuoda meille kaloja, jos on saanut niitä paljon. Me viemme tänään ennen lomalle lähtöämme vielä kananmunamme naapurille. Jotkut saattavat vaihtaa marjoja keskenään.”

7. Kauppiaalta kysyminen
”Halparuokahaasteen aikana haastattelimme kauppiaita ja kysyimme, mihin aikaan he laittavat punaiset alennustarransa tuotteisiin. Osa laittaa aamulla ja osa illalla, joten kannattaa selvittää tämä asia suoraan omalta kauppiaalta, jos haluaa tietää parhaan ajankohdan ostaa näitä halpatuotteita.”

Ansku Höpöhöpö

Oikeaa suklaakakkua ei voi tehdä parilla eurolla, kun jo sen suklaan osuus (tumma taloussuklaa tms) maksaa vähintäänkin 5 euroa. Lisäksi kaakao, munat, kerma, voi jne.

Vierailija

Joopa joo. Halvalla voi varmaan kokata - jos ensin on muutama kymppi pistää niiden raaka-aineiden ostamiseen...

Tuossahan se sanotaan: "Intialaisesta kikhernekastikkeesta tulee neljä annosta, ja yhden hinnaksi jää euro. Suklaa-banaanikakun annoshinta on 0,15 euroa."
"Jos reseptiin tarvitaan esimerkiksi sata grammaa juustoa, sen hinta lasketaan isomman juustokimpaleen osasta ja jaetaan reseptistä valmistuvien annosten kesken."

Kyseessä siis yksittäisten annosten (esimerkiksi kakkuviipaleen) hinnat, ei koko ruoan. Harhaanjohtava otsikko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla