Soppa365
Kokonainen munakoiso on terveellinen grilliherkku. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo</span>
Kokonainen munakoiso on terveellinen grilliherkku. Kuva: Sami Repo

Munakoison grillaus on yksi tapa tehdä terveellistä grilliruokaa.

Grillikausi alkaa – oletko valmis?

Monelle ihanaa yhteisöllistä puuhaa varjostavat puheet grilliruuan epäterveellisyydestä ja kesäkilojen karttumista. Grillissä syntyy kuitenkin oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin muillakin tavoin valmistettuna. Eihän grillissä tarvitse tiristä läpi kesän pelkkä rasvainen possun kylki.

Malttia marinointiin

Kotitekoisia marinadeja voi keventää helposti vähentämällä öljyn määrää ja lisäämällä sitrushedelmien mehua. Muista, että öljyn tarkoitus on ennen kaikkea sitoa marinadin ainekset keskenään. Tarkoitus ei suinkaan ole uittaa aineksia öljyssä. Hyvä marinadi syntyy kolmesta elementistä: öljystä, haposta ja mausteista. Marinoinnin sijaan mausteet voi myös hieroa lihan, kalan ja kasvisten pintaan. Myös jälkimarinointi on mahtava tapa saada paljon makua grillattaviin aineksiin. Käytä grillissä vain tarvittava määrä öljyä ja sivele mausteöljyllä vasta jälkikäteen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Skippaa majoneesi

Grilliruokaa keventää myös järkevä kastikevalinta. Majoneesi kannattaa jättää kauppaan ja korvata jogurtti- ja kermaviilikastikkeilla. Jopa maitorahkaa voi käyttää kastikkeiden pohjana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvikset päärooliin

Kun pääpaino on kasviksissa, ei voi mennä vikaan. Kasvikset eivät ole pelkkä grilliruuan lisuke, vaan hiillokseen voi pistää monenlaista kasvista, salaateista lähtien. Grillattu munakoiso kärytetään grillissä niin pehmeäksi, että sen voi levittää tarjolle perhoseksi.

Grillatut munakoisoperhoset

4 annosta

30 minuuttia

2 isoa tai 4 pientä munakoisoa

Maustekastike

4 valkosipulinkynttä

4 rkl hoisinkastiketta (esim. Spice Up)

2 rkl tomaattipyreetä

1 rkl sweet chili -kastiketta

1 tl suolaa

Lisäksi

1 ruukku korianteria

2 tomaattia

  1. Kuumenna grilli. Laita munakoisot kokonaisina suoraan hiilloksen päälle tai ritilälle niin, että liekit paahtavat munakoison pinnan rapeaksi, lähes karrelle. Kääntele munakoisoja pihdeillä, kunnes se pehmenee ja paahtuu kauttaaltaan. Nosta munakoisot sivuun jäähtymään.
  2. Viillä kunkin munakoison kylkeen pitkittäinen syvä viilto, mutta jätä munakoiso ehjäksi eli älä halkaise sitä kokonaan kahtia. Avaa munakoisot kuin avaisit kirjan.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä maustekastikkeen ainekset. Sivele kastiketta reilusti munakoisojen sisäpinnoille. Siirrä koisot grilliritilälle ja takaisin kuumaan grilliin. Kypsennä noin 15 minuuttia niin, että maustekastike imeytyy ja munakoiso pehmenee kauttaaltaan.
  4. Hienonna korianteri ja kuutioi tomaatit ja ripota ne kuumien munakoisojen päälle.

Resepti: Anu Brask, Glorian ruoka & viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla