Kuvat
Johanna Jarva, Elvi Rista, Antti Kirves
Soppa365
Kasvisten kanssa toimivat niin vaaleat kuin tummemmatkin oluet.
Kasvisten kanssa toimivat niin vaaleat kuin tummemmatkin oluet.

Grillikesä on Soppa365:n neliosainen juttusarja, jossa parilalle pääsevät ainakin munakoiso, vesimeloni ja tekolihapihvi. Neljännessä ja viimeisessä osassa käsitellään oluen yhdistämistä grillattuihin kasviksiin.

Olut ja grilliruoka on klassinen yhdistelmä. Mitä kannattaa valita lasiin silloin, kun grillaa kasviksia?

Olutkouluttaja ja -kirjailija Mikko Salmi kertoo, että turvallisin valinta on vaalea olut, jossa on raikkautta, hedelmäisyyttä, kirpeyttä, jopa happamuuttakin. Sellainen, jossa on vehnää, on usein hyvä vaihtoehto.

Esimerkiksi tyypillinen saksalainen vehnäolut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Myös belgialainen vehnäolut, witbier, on hyvä yleisolut kasviksille. Siinä on vähän mausteisuutta ja se on todella raikas ja kepeä, Mikko sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olutasiantuntija Anikó Lehtinen jakaisi kasvikset karkeasti kahteen ryhmään: vihanneksiin ja juureksiin. Vihanneksille hän suosittelisi Mikon tapaan hedelmäisiä oluita kuten vehnäoluita tai oluita, joissa on maltaan pehmeyttä, kuten vaaleissa golden ale -oluissa.

Juuresten makeus korostuu niiden kypsyessä ja niille sopivat Anikón mielestä todella hyvin tummat, paahteiset oluet sekä hieman katkerat oluet, bitterioluet. Sieniäkin täydentävät hienosti vahvemman makuiset oluet, joissa saa olla tummuutta. 

Mikko sanoo, että kasvisten kanssa kannattaa testailla myös tämän hetken trendikkäimpiin oluisiin kuuluvia hapanoluita.

– Hapanoluista eli soureista usein sanotaan, että eihän tämä voi olla olutta. Se kertoo siitä, että ne uppoavat myös sellaisille, jotka eivät pidä leipämäisestä maltaisuudesta, joka liitetään stereotypiaan oluesta eli vaaleaan lageriin, Mikko kertoo.

Anikó vinkkaa, että sourit sopivat hyvin esimerkiksi grillatuille juureksille.

– Olen aina vähän varovainen, kun puhun soureista, sillä niitä on niin paljon erilaisia. Osa niistä on hyvin makeita ja osa taas todella happamia, Anikó jatkaa.

Jos lasiin kaataa ruokapöydässä hyvin hapanta olutta, sen happamuus voi peittää alleen annoksen maut. 

Anikó sanoo, että takuuvarmoja valintoja grilliruualle ovat esimerkiksi Session IPA:t, jotka ovat IPA-oluita pehmeämpiä ja kevyempiä, hedelmäiset NEIPA:t ja APA:t, Hoegaarden-oluen tapaiset belgialaistyyliset vehnäoluet sekä vaaleat lagerit.

Anikó Lehtinen ja Mikko Salmi.
Anikó Lehtinen ja Mikko Salmi.

 

Vältä voimakasta humalointia

Tukevasti humaloitujen IPA-oluiden suosio on kasvanut viime vuosina niin valtavaksi, että voi puhua IPA-buumista. Vaikka IPA:t sopivatkin hyvin grilliruualle, Anikó kertoo, ettei hän yleensä suosittele ärjyimpiä IPA-oluita ruokajuomaksi kasviksille. Saati muitakaan oluita, joissa on voimakas humalointi.

– Lihassa on eläinrasvaa ja se kestää yleensä kovemmin humaloidut oluet. Humalointi leikkaa rasvaa, ja rasva leikkaa humalan aromia, Anikó selittää.

Anikó sanoo, että kasvirasvat käyttäytyvät eri lailla suussa kuin eläinrasvat: ne ovat suutuntumaltaan kevyempiä ja pikkuisen hapokkaampia. Esimerkiksi pähkinän rasvat eivät leikkaa humalan aromia yhtä paljon kuin voi, kerma tai liha. Kitkeryys jyrää helposti kasvisten maun alleen.

– Hyvin kermainen ja juustoinen kasvisruoka kyllä kestää aika hyvän humaloinnin myös, Anikó sanoo.

Anikó lisää, että IPA-oluiden katkeruutta saa olla myös sienten kanssa, sillä niille sopivat vahvemman makuiset oluet.

Oluen katkeruudesta antaa osviittaa esimerkiksi EBU- tai IBU-arvo, joka löytyy usein oluen etiketistä. Jos luku on yli 50, humala alkaa selkeästi purra ja olut on katkera.

– Jos EBU on 30–40, se on vielä kohtuullinen. Luku on kuitenkin vain yksi indikaattori, sillä katkeruuteen vaikuttavat muutkin asiat, kuten se, onko oluessa makeutta vai onko se kuiva. Kannattaa tutkia siis muutenkin, millainen olut on kyseessä. Sitä voi olla toki vaikea päätellä kaupassa, Mikko sanoo.

Anikó kertoo, että oluen katkeruutta voi päätellä myös alkoholiprosentista. Jos IPA-oluessa on vahva alkoholiprosentti, siinä on myös vahva humalointi.

 

Hyvä yhdistelmä löytyy maistamalla

Miten ruokajuomia voi lähteä pohtimaan?

Anikó sanoo, että juoman valintaan vaikuttaa aina ruuan valmistustapa. Grilliruuan makumaailma on hyvin erilainen verrattuna vaikka uunissa valmistettuun ruokaan.

– Grillaus tuo makuun aina vähän paahteista aromia, kun taas uunissa tulee enemmän makeutta. Grillatessa valitsisin ennemmin makeahkoja oluita kuten vehnäoluita, pale aleja, mietoja lagereita ja APA-oluita. Uuniruokiin sopivat taas esimerkiksi tummat ja paahteiset oluet ja voimakkaamman bitteriset oluet, Anikó kertoo.

Mikko sanoo, että on hyvä päättää ensin ruuat ja lähteä sitten miettimään juomia annosten pohjalta. Yhdistelmät kannattaa maistaa etukäteen, jos tekee menun, jonka aikoo tarjota jollekin.

– Kokeileminen on osa hauskuutta, ruuan ja juoman yhdistämisessä tulee aina sekä onnistumisia että erehdyksiä. Ja yllätyksiä – kun kuvittelee, että tämä juoma sopii varmasti tuon ruuan kanssa, voi käydä niin, ettei se vaan sovikaan, Mikko kertoo.

Samalla hän muistuttaa, että kyse on subjektiivisista kokemuksista. Olut, joka on toisen suuhun aivan liian hapan, voi olla toiselle helppo nakki.

Pientenkin ruokakauppojen hyllyillä on nykyään niin suuret olutvalikoimat, että oluen valitseminen voi olla hankalaa. Mikko sanoo, että jos se on vain mahdollista, yhdelle annokselle kannattaa valita vaikka kaksi tai kolmekin olutta.

– On hauskaa, kun pöydässä on useampi henkilö ja voi keskustella porukalla siitä, mikä olut sopiii millekin annokselle parhaiten. Miksi juuri tämä yhdistelmä natsaa tai miksi tästä ei niin tykkää, hän jatkaa.

Mikko itse lähtee pohtimaan ruokajuomia siltä pohjalta, onko ruoka kevyttä vai täyteläistä, mietoa vai vahvan makuista, tulista tai mausteista. Sitten hän miettii, millainen olut voisi muodostaa ruuan kanssa parin. Hän tähtää tasapainoiseen kokonaisuuteen.

– Tavoite on, että kumpikin jäisi maistumaan, sekä ruoka että olut. Ettei olut jäisi jalkoihin eikä jyräisi annosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla