Grillikesä on Soppa365:n neliosainen juttusarja, jossa parilalle pääsevät ainakin munakoiso, vesimeloni ja tekolihapihvi. Kolmannessa osassa kerrotaan, mitkä kasvisnakeista ja -pihveistä toimivat parhaiten grillissä.

Kasvipohjaisten tuotteiden valikoima on kasvanut valtavasti muutaman viime vuoden aikana. Nykyään on tarjolla jos jonkinlaista pihviä, nakkia ja pyörykkää.

Päätimme testata, miten erilaiset kasvispihvit ja -nakit toimivat grillissä. Kävimme kolmessa ruokakaupassa ja testattavia tuotteita kertyi yhteensä 13 kappaletta: kuusi pihviä ja seitsemän nakkia. Kaikki testaamamme tuotteet eivät olleet täysin kasvipohjaisia, sillä mukana oli joitakin kananmunaa sisältäviä nakkeja.

Valitsimme testattavaksi sellaisia tuotteita, joita voisi ajatella vaihtoehtoina lihanakeille ja -burgeripihveille, joten emme ottaneet mukaan esimerkiksi kasvisraastepihvejä. Nyt kauppoihin on ilmestynyt Yhdysvalloissa kehitettyjä, hehkutettuja Beyond Meat -keinolihapihvejäkin, mutta emme löytäneet niitä kauppareissullamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testissä mukana olleita tuotteita saa marketeista, mutta grillattavia voi etsiä myös erikois- ja ekokaupoista. Niistä saattaa löytyä sellaisiakin tuotteita, joita ei saa perusruokakaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Pihvien joukossa muutama helmi

Testasimme kuusi kasvispihviä, joista puolet oli tuoretuotteita ja puolet pakasteita. Tuotteet on laitettu jutussa paremmuusjärjestykseen.

1. Apetit Kasvisjauhispihvit

Apetitin Kasvisjauhispihvit pääsivät jaetulle ykkössijalle. Herneproteiinista tehdyn pihvin pinta muuttui grillatessa mukavan rapeaksi ja siihen tuli hyvät grilliraidat. Makua löytyy, mutta se on neutraali, eikä mikään mausteista erotu erityisen paljon.

Kasvisjauhispihvit ovat pakasteita. Ne neuvottiin kypsentämään jäisinä tai osittain sulaneina, joten teimme niin, kuten muidenkin testissä mukana olleiden pakastetuotteiden kanssa. Tuotteet saivat olla sen aikaa huoneenlämmössä, kun lämmitimme parilan grillausvalmiiksi.

”Grilliraita. Rapea pinta. Maukas, ei tarvitse piilottaa tai upottaa kastikkeeseen.”

”Toimisi esimerkiksi hampparin välissä. Tähän tarttuu grillatessa hyvin grillin makua.”

"Hyvä peruspihvi."

Hinta 2,69 e, pakkauksessa (240 g) on neljä pihviä. Pakaste.

 

2. Hälsans Kök Incredible Burger

Toinen ykkössijalle päässeistä tuotteista oli Hälsans Kökin kypsentämättömästä soijarouheesta tehty tekolihapihvi. Valmistaja markkinoi tuotteen olevan "lihansyöjille, jotka haluavat vähentää eläinperäisiä tuotteita ruokavaliossaan tinkimättä silti mehukkaasta burgerista". Tekolihapihvi onkin niin aidon lihan tuntuinen, että jos ei ole syönyt punaista lihaa moneen vuoteen, sen syöminen voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa vähän inhottavalta.

Pihvin kaunis punertava väri on peräisin punajuuresta. Ulkonäkö parani entisestään grillatessa, sillä pintaan tuli kauniit grilliraidat.

”Ihan kuin liha. Hyvät rusketusraidat. Lihaisa ja punertava, lindströminpihvin ulkonäkö.”’

”Maukas, jännä väri, lihaisa."

”Liian lihamainen, ei tunnu kivalta syödä näin autenttista pihviä.”

Hinta 4,55 e, pakkauksessa (226 g) on kaksi pihviä. Pakaste.

 

3. Gold & Green Nyhtökaura hampurilaispihvi

Nyhtökaurapihvistä, joka sijoittui testissä kolmanneksi, tunnistaa hyvin nyhtökauran maun. Siitä joko tykkää tai ei: yksi maistajista totesi, että hän pitää nyhtökaurasta, joten hän pitää myös tästä, kun taas toinen kuvaili makua tylsähköksi. 

Rakenteeltaan nyhtökaurapihvi on hieman säikeinen ja melko tiivis. Sen pintaan tuli grillatessa nätit raidat.

”Säikeisyyttä, kuiva. Maanläheinen maku.”

”Nyhtiksen maun tunnistaa. Se on jo tuttu maku ja siksi hyvä.”

"Ylitiivis rakenne."

Hinta 4,09 e, pakkauksessa (240 g) on neljä pihviä. Tuoretuote.

 

4. Verso Food Härkis original pihvi

Härkispihvi on maultaan turvallinen: neutraali ja aika mieto. Parikin testaajista mainitsi, että pihvissä maistuu sen verran papu, että sen arvaa olevan papupihvi, vaikka ei tietäisi syövänsä sellaista.  Rakenne on hyvä, mutta grilliraitaa sen pintaan ei juurikaan tarttunut.

Nykyään on olemassa myös härkis-burgeripihvejä, mutta valitsimme testiin original-version, sillä burgeripihvien pakkauksen kyljessä luki, että niissä on "jykevästi bbq:n makua". Miedomman makuinen härkispihvi on vertailukelpoisempi muiden testattavien kanssa. Uudet burgeripihvit ovat  litteämpiä ja laakeampia, joten niistä voi tulla grillissä rapeampia kuin näistä pihveistä, joita testasimme.

”Maistuu pavulta.”

”Mehevä ja hyvä rakenne, tylsä jälkimaku. Maussa pippuria.”

Hinta 3,95 e, pakkauksessa (250 g) on neljä pihviä. Tuoretuote.

 

5. Elovena Muru Kaurajauhispihvi classic

Muru Kaurajauhispihvi on tehty kaurajauhiksesta, jossa on tuoteselosteen mukaan kauran lisäksi perunaproteiinia ja herneproteiinia. 

Pihvi ei juurikaan ottanut väriä grillistä eikä siihen tullut grilliraitoja, vaan se jäi väriltään keltaisen kelmeäksi. Kaikki maistajat olivat sitä mieltä, että se kaipaisi lisää makua. Kaurajauhispihvejä on saatavilla myös bbg-maustettuna, mutta otimme mukaan testiin classic-version, samasta syystä kuin härkispihvien kohdalla.

"Rakenne on kuiva ja rakeinen. Maistuu viljalta, mureneva.”

”Ei näytä houkuttelevalta. Ei maistu juuri miltään.”

Hinta 2,59 e, pakkauksessa (160 g) on kaksi pihviä. Pakaste.

 

6. Linda McCartney’s Vegetarian Burgers

Linda McCartney -soijapihvit menevät samaan kastiin Hälsans Kökin pihvien kanssa, sillä myös ne imitoivat lihan rakennetta ja makua. Näissä rakenne ei ole niin onnistunut kuin Hälsans Kökin tekolihapihveissä: osa maistajista kuvaili Linda McCartneyn pihvien olevan kokkareisia ja jopa limaisia. Niiden pintaan tuli kuitenkin grillatessa kauniit raidat.

Myöskään maku ei ihastuttanut maistajia. Eräs kuvaili makua keinotekoiseksi ja hieman muoviseksikin.

”Lihan huonot puolet. Isot kokkareet epämiellyttäviä. Hyvät raidat.”

”Mehevä, kostea, lihaisa, hyvät raidat.”

Hinta 4,15 e, pakkauksessa (227 g) on kaksi pihviä. Pakaste.

 

Nakit muistuttivat lihaversioita

Löysimme kauppareissullamme vain yhden kasvipohjaisen grillimakkaran, joten otimme testiin nakin nimellä kulkevia tai nakin näköisiä tuotteita. Tuotteet on laitettu jutussa paremmuusjärjestykseen.

1. Bon Soya Kasvisnakki

Bon Soyan kasvisnakki oli ehdottomasti testin tykätyimpiä. Sen kimmoisa ja sileä rakenne on niin samankaltainen kuin lihanakin, että Bon Soyan nakkia voi olla jopa vaikea erottaa sellaisesta.

Tuote toimi grillissä hyvin ja se nappasi pintaansa grillatessa hyvät grilliraidat, kuten kaikki muutkin testissa mukana olleet nakit.

”Kuin oikea sileä nakki. Menisi täydestä.”

”Lihansyöjälle, jos haluaa vaihteeksi syödä vegeä.”

Hinta 3,99 e, pakkauksessa (250 g) viisi nakkia. Tuoretuote.

 

2. Vegyu Eggie nakki

Bon Soyan kanssa lähes tasoihin pääsi Vegyun Eggie, jota kuvailtiin hyvin samalla tavalla: näyttää, tuntuu ja maistuu lihanakilta. Eräs maistajista sanoi, että voisi kuvitella, että hänen lapsensa tykkäisivät sekä näistä että Bon Soyan kasvisnakeista kovasti.

Kuten nimestäkin voi päätellä, Vegyu Eggie sisältää kananmunaa.

”Nakin rakenne. Paprika maistuu, hyvää.”

”Maistuu nakilta, voinen ja sileä.”

"Mausta löytyy savua."

Valmistaja Atria. Hinta 3,09 e, paketissa (250 g) viisi nakkia. Tuoretuote.

 

3. Wheaty Talonpojan seitannakki

Wheatyn seitannakki on maukas ja helppo grillattava. Moni maistajista oli sitä mieltä, että siihen tarttuu kivasti grillin makua, mutta oikeastaan myös tuotteessa itsessään on savun makua: sen tuoteselosteessa on mainittu "luonnollinen pyökkisavu".

Rakenne on hiukan kuivahko, pintaan tuli grillissä rapeutta. 

”Hyvä grillinakki. Maistuu hyvältä, hiukan kuiva rakenne.”

”Maultaan ja rakenteltaan ok, grillin maku tarttuu kivasti.”

Hinta 4,29 e, pakkauksessa (150 g) on kolme nakkia. Tuoretuote.

 

4. Pouttu Tofu kasvisnakki

Poutun kasvisnakki yllättää maullaan: se sisältää tuoteselosteen mukaan muun muassa soijakastiketta, pomeranssinkuorta ja kookosta. Se jakoi testaajien mielipiteitä. Yksi maistajista ihastui makuun, kun taas toinen oli sitä mieltä, että Aasia-vivahde ja soijan maku olivat outoja.

Grillissä tuote ei toiminut kovin hyvin, sillä se tarttui parilaan ja mureni palasiksi.

”Lähi-idän makujen seos nakin kuoressa. Maukas kasvisnakki. Ei imitoi lihanakkia vaan seisoi omillaan.”

”Maku ok, ei erikoinen. Suussa taikinainen.”

Hinta 2,99 e, pakkauksessa (280 g) on kahdeksan nakkia. Tuoretuote.

 

5. Huhtahyvät Kasvisproteiinifrankfurteri

Huhtahyvät Kasvisproteiinifrankfurteri muistuttaa myös hyvin paljon perinteistä lihanakkia, etenkin maultaan. Makua kuvailtiin ihan hyväksi, mutta se ei yltänyt testaajien suosikkien, Bon Soyan ja Vegyun, tasolle.

Frankfurteri sisältää kananmunaa.

”Hienorakeinen kuin nakki, mutta kuivakka. Nakkia imitoiva maku.”

”Tavisnakin makua, vähän ’maksamakkaramainen’.”

Hinta 3,79 e, pakkauksessa (200 g) on neljä nakkia. Tuoretuote.

 

6. Vegem Snakki-seitanmakkara

Vegemin Snakki muistutti vähiten nakkia testatuista tuotteista. Siihen vaikutti jo tuotteen ulkonäkö, sillä Snakki ei näytä yhtä nakkimaiselta kuin muut tuotteet tasaiseksi leikattuine päineen. Rakenne oli jauhoisa ja jollain tavalla nyhtömäinen.

Makukaan ei tehnyt vaikutusta: eräs maistajista kuvaili sitä lähinnä oudoksi.

”Sitkeä, vaikea leikata. Nyhtömäinen, ei nakkimainen.”

”Hyvät raidat, mauton, jauhoisa.”

Hinta 4,99 e, pakkauksessa (260 g) neljä nakkia. Tuoretuote.

 

7. Hälsans Kök Soijanakki

Hälsans Kökin nakit olivat testin ainoat pakasteena myytävät kasvisnakit. Soijanakkien kuori on sitkeä, eikä koostumus ollut maistajien mielestä hyvä. Yhden testaajan mielestä ne maistuivat oudon makeilta. Vaikka maku ja ulkonäkö eivät vakuuttaneet, grillissä nakit toimivat hyvin ja niihin tuli hyvät grilliraidat.

Hälsans Kökin soijanakit sisältävät kananmunaa.

”Sitkeä kuori. Maistuu pilaantuneilta mausteilta. Ikävä maku, en söisi.”

”Väri ei houkuta, kammottava koostumus.”

Hinta 4,55 e, pakkauskoko 300 g. Pakaste.

 

Miten testi tehtiin?

Grillasimme tuotteet parilalla kaasulieden päällä. Suurin osa tuotteista löytyi kylmähyllystä, mutta mukana oli muutama pakastetuote. Pakkauksissa neuvottiin kypsentämään ne jäisinä. Maistoimme tuotteet grillattuina, emme maistaneet niitä ollenkaan kypsentämättöminä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla