Näillä lähtee grillaus tumpeloltakin.

Millainen grilli?

Ohuet pihvit ja kalat, luuttomat broileripalat, jauhelihapihvit ja makkarat onnistuvat vaikka kertakäyttögrillissä. Luullisten broilerinosien ja paksujen lihapalojen kypsentämiseen tarvitset kannellisen grillin.

Millä aloittaa?

Harjoittele makkaroilla. Ohuet makkarat onnistuvat helpoiten. Paksumpia voit kuumentaa mikrossa tai keittää muutaman minuutin vedessä ennen grillaamista.

Mitä käteen?

Pitkät grillauspihdit varjelevat näppejä pahimmalta kuumuudelta. Myös kunnon patakintaat, leveä lasta ja marinadisivellin ovat tarpeen.

Miten onnistua?

Ota mallia miehistä – älä jätä grilliä yksin. Muut saavat kattaa pöydän, jäähdyttää juomat, sekoittaa salaatin ja keittää perunat. Tarkkoja grillausaikoja on mahdoton antaa, koska grillityyppi, ritilän etäisyys ja jopa tuulen voimakkuus vaikuttavat kypsymiseen.

Entä puhdistaminen?

Lintsaaminen ei kannata. Kuumenna ritilä ja harjaa se metalliharjalla puhtaaksi jokaisen käytön jälkeen.

Herkullisen grillipihvin salaisuudet

* Liha on grilliin mennessään huoneenlämpöistä, ja sen pinta on kuiva.

* Grilli on heti aluksi tarpeeksi kuuma.

* Pihvi saa olla aluksi rauhassa paikoillaan, jotta siihen paistuu rapea pinta.

* Kurkkaa pihvin alle. Kun pinta on hyvin paistunut, voit kääntää lihan.

* Tarkista pihvin kypsyys painamalla sitä sormella. Sisältä punertava pihvi tuntuu pehmeältä. Kypsä pihvi ei jousta sormen alla.

* Aina voit myös viiltää pihvin reunaa nähdäksesi, onko se sopivan kypsä.

* Älä kypsennä yhtään pidempään kuin välttämätöntä, ettei liha kuivu ja sitkisty.

Sianliha, raakakypsynyt naudanliha ja jauheliha ovat mureutensa takia kiitollista grillattavaa. Pienehköt tasakokoiset palat kypsyvät tasaisesti ja samanaikaisesti.

Mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sitä tarkempi grillausajan ja -lämpötilan kanssa pitää olla. Rasvaa sisältävät palat pysyvät helpommin mehukkaina – rasvan voi leikata pois sitten lautasella.

Ota liha huoneenlämpöön 1/2–1 tuntia ennen grillaamista. Pyyhi lihan pinta kuivaksi – myös marinadi pois – jotta se ruskistuu hyvin. Grillaa porsaanliha aina kypsäksi, naudanlihan voit kypsentää oman makusi mukaiseksi. Jos olet epävarma lihan kypsyydestä, leikkaa siihen viilto ja katso. Jos liha on liian raakaa, siirrä se takaisin kypsymään.

Rapeaksi käristynyt lihan pinta ja hedelmäinen punaviini ovat loistava makupari, viiniksi käy esimerkiksi Trapiche Cabernet Syrah -luomuviini, 8,79 €. 

Broilerin grillaaminen

Broileri on varma grillattava. Nahattomat ja rasvattomat osat kypsyvät ja kuivuvat nopeasti, joten niitä pitää vahtia tarkasti. Luulliset ja nahalliset palat pysyvät mehukkaina mutta tiputtavat rasvaa, joka aiheuttaa grillissä leimahduksia. Siksi koipi-reisipalat kannattaa kypsentää ensin mikrossa ja paistaa niihin grillissä vain herkullinen pinta.

Et tarvitse marinointilientä kauhean paljon, jos laitat ainekset kaksinkertaiseen muovipussiin. Kääntele pussia välillä, jotta maustuminen olisi tasaista.

Broilerin seuraan sopiva aromikas valkkari maistuu ilman ruokaakin, kuten Brown Brothers Dry Muscat, 9,99 €.

Kalan grillikikat

Rasvaiset kalat, kuten lohi, siika ja taimen sopivat parhaiten grilliin. Vähärasvaiset ahven ja kuha kannattaa sivellä öljyllä ennen grillaamista. Tiheä metalliverkko, -kori ja halsteri auttavat herkästi ritilään tarttuvan kalan grillaamisessa. Myös ritilälle aseteltu folio helpottaa hommaa. Älä valitse grilliin kovin paksua kalafileetä.

Hiukan makea roseekuohuviini on edukseen grillatun kalan kanssa, esimerkiksi Castellblanch Rosado, 8,49 €.

Paadettuja kasviksia

Isot kasvispalat voi grillata sellaisinaan, pienet kannattaa pujottaa vartaisiin. Nopeasti kypsyvät sienet, paprikat, kesäkurpitsat ja munakoiso ovat kiitollisia grillattavia, mutta myös perunoita ja juureksia voi grillata. Ne kannattaa keittää kypsiksi ja paistaa niihin grillissä maukas pinta.

Pujota vartaaseen:

* kokonaiset herkkusienet

* kesäkurpitsa paksuina viipaleina

* keitetyt uudet perunat

* paprikapalat

* bataattiviipaleet

* sipulilohkot

* munakoiso paksuina viipaleina

* kirsikkatomaatit

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti