Näillä lähtee grillaus tumpeloltakin.

Millainen grilli?

Ohuet pihvit ja kalat, luuttomat broileripalat, jauhelihapihvit ja makkarat onnistuvat vaikka kertakäyttögrillissä. Luullisten broilerinosien ja paksujen lihapalojen kypsentämiseen tarvitset kannellisen grillin.

Millä aloittaa?

Harjoittele makkaroilla. Ohuet makkarat onnistuvat helpoiten. Paksumpia voit kuumentaa mikrossa tai keittää muutaman minuutin vedessä ennen grillaamista.

Mitä käteen?

Pitkät grillauspihdit varjelevat näppejä pahimmalta kuumuudelta. Myös kunnon patakintaat, leveä lasta ja marinadisivellin ovat tarpeen.

Miten onnistua?

Ota mallia miehistä – älä jätä grilliä yksin. Muut saavat kattaa pöydän, jäähdyttää juomat, sekoittaa salaatin ja keittää perunat. Tarkkoja grillausaikoja on mahdoton antaa, koska grillityyppi, ritilän etäisyys ja jopa tuulen voimakkuus vaikuttavat kypsymiseen.

Entä puhdistaminen?

Lintsaaminen ei kannata. Kuumenna ritilä ja harjaa se metalliharjalla puhtaaksi jokaisen käytön jälkeen.

Herkullisen grillipihvin salaisuudet

* Liha on grilliin mennessään huoneenlämpöistä, ja sen pinta on kuiva.

* Grilli on heti aluksi tarpeeksi kuuma.

* Pihvi saa olla aluksi rauhassa paikoillaan, jotta siihen paistuu rapea pinta.

* Kurkkaa pihvin alle. Kun pinta on hyvin paistunut, voit kääntää lihan.

* Tarkista pihvin kypsyys painamalla sitä sormella. Sisältä punertava pihvi tuntuu pehmeältä. Kypsä pihvi ei jousta sormen alla.

* Aina voit myös viiltää pihvin reunaa nähdäksesi, onko se sopivan kypsä.

* Älä kypsennä yhtään pidempään kuin välttämätöntä, ettei liha kuivu ja sitkisty.

Sianliha, raakakypsynyt naudanliha ja jauheliha ovat mureutensa takia kiitollista grillattavaa. Pienehköt tasakokoiset palat kypsyvät tasaisesti ja samanaikaisesti.

Mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sitä tarkempi grillausajan ja -lämpötilan kanssa pitää olla. Rasvaa sisältävät palat pysyvät helpommin mehukkaina – rasvan voi leikata pois sitten lautasella.

Ota liha huoneenlämpöön 1/2–1 tuntia ennen grillaamista. Pyyhi lihan pinta kuivaksi – myös marinadi pois – jotta se ruskistuu hyvin. Grillaa porsaanliha aina kypsäksi, naudanlihan voit kypsentää oman makusi mukaiseksi. Jos olet epävarma lihan kypsyydestä, leikkaa siihen viilto ja katso. Jos liha on liian raakaa, siirrä se takaisin kypsymään.

Rapeaksi käristynyt lihan pinta ja hedelmäinen punaviini ovat loistava makupari, viiniksi käy esimerkiksi Trapiche Cabernet Syrah -luomuviini, 8,79 €. 

Broilerin grillaaminen

Broileri on varma grillattava. Nahattomat ja rasvattomat osat kypsyvät ja kuivuvat nopeasti, joten niitä pitää vahtia tarkasti. Luulliset ja nahalliset palat pysyvät mehukkaina mutta tiputtavat rasvaa, joka aiheuttaa grillissä leimahduksia. Siksi koipi-reisipalat kannattaa kypsentää ensin mikrossa ja paistaa niihin grillissä vain herkullinen pinta.

Et tarvitse marinointilientä kauhean paljon, jos laitat ainekset kaksinkertaiseen muovipussiin. Kääntele pussia välillä, jotta maustuminen olisi tasaista.

Broilerin seuraan sopiva aromikas valkkari maistuu ilman ruokaakin, kuten Brown Brothers Dry Muscat, 9,99 €.

Kalan grillikikat

Rasvaiset kalat, kuten lohi, siika ja taimen sopivat parhaiten grilliin. Vähärasvaiset ahven ja kuha kannattaa sivellä öljyllä ennen grillaamista. Tiheä metalliverkko, -kori ja halsteri auttavat herkästi ritilään tarttuvan kalan grillaamisessa. Myös ritilälle aseteltu folio helpottaa hommaa. Älä valitse grilliin kovin paksua kalafileetä.

Hiukan makea roseekuohuviini on edukseen grillatun kalan kanssa, esimerkiksi Castellblanch Rosado, 8,49 €.

Paadettuja kasviksia

Isot kasvispalat voi grillata sellaisinaan, pienet kannattaa pujottaa vartaisiin. Nopeasti kypsyvät sienet, paprikat, kesäkurpitsat ja munakoiso ovat kiitollisia grillattavia, mutta myös perunoita ja juureksia voi grillata. Ne kannattaa keittää kypsiksi ja paistaa niihin grillissä maukas pinta.

Pujota vartaaseen:

* kokonaiset herkkusienet

* kesäkurpitsa paksuina viipaleina

* keitetyt uudet perunat

* paprikapalat

* bataattiviipaleet

* sipulilohkot

* munakoiso paksuina viipaleina

* kirsikkatomaatit

Meghan Marklelle maistuu niin vihermehu kuin viskikin – hyvän ruuan lisäksi tietysti.

Sussexin herttuatar Meghan on ehtiväinen nainen, kuten toki kuninkaallisen kuuluukin. Maanantaina Kensingtonin palatsi tiedotti, että Meghan on mukana keittokirjaprojektissa, joka tukee lontoolaista yhteisökeittiötä. Meghan on vieraillut islamilaisessa kulttuurikeskuksessa järjestettävässä yhteisökeittiössä jo monta kertaa, ja nyt siellä kokkaavan naisporukan resepteistä on tekeillä keittokirja.

Valitettavasti kirjassa tuskin tulee olemaan Meghanin itsensä kynäilemiä reseptejä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä Meghan tunnetaan herkkusuuna ja ruokaintoilijana, joka on itse laittanut reseptejään jakoon ennen kuin ryhtyi kuninkaalliseksi.

1. Seksipasta kesäkurpitsasta

Elokuussa suureksi hitiksi nousi kesäkurpitsapasta, jota Meghan oli kuulemma kuvaillut entisessä lifestyle-blogissaan seksikkääksi. Huh! Delish-sivustolle antamassaan haastattelussa Meghan mainosti tuntikausia haudutettavaa pastasoosia seuraavin sanankääntein:

– Kastikkeesta tulee niin kermainen, että voisi vannoa siinä olevan kasoittain voita ja öljyä, mutta siinä on vain kesäkurpitsaa, vettä ja vähän liemikuutiota. 

2. Superfood-kulho

Meghan, joka on kotoisin trendiruuista tunnetusta Kaliforniasta, saattaa aloittaa aamunsa esimerkiksi kauniilla ja herkullisella acai-kulholla. Eyeswoon-blogista on luettavissa Meghanin oma, yksinkertainen ohje acai-kulhoon.

3. Kokonainen kihlauskana

PureWow-sivuston mukaan prinssi Harry kosi Meghania, kun pariskunta oli laittamassa ruokaa – eikä mitä tahansa ruokaa, vaan kokonaista kanaa ruokakirjailija Ina Gartenin tyyliin. Vuonna 1999 julkaistua kanareseptiä voidaan siis kutsua kihlauskanaksi.


4. Kurpitsafondue

Jos Halloween-menusi on vielä epäselvä, ota mallia Meghanista ja kokkaa kurpitsa-fondueta, jonka Meghan nimesi suosikkireseptikseen blogissaan The Tigissä

– En voi kuvitella herkullisempaa tapaa viettää Halloweenia tai mitään muutakaan iltaa, Meghan hekumoi blogissaan.

5. Vanhat kunnon ranskalaiset

Meghan rakastaa ranskalaisia perunoita, mutta haluaa mielellään jakaa ne kavereidensa kanssa – kiintoisaa! Ranskalaisista ja sinisimpukoista lounaaksi hän haaveili Delishin haastattelussa.

Toisaalta Meghan on sanonut The New Potato -sivustolla, että hänen suosikkilounaansa on nizzansalaatti vuohenjuuston, patongin ja roséviinin kera. 

6. Vihermehu

Kuten moni muukin julkimo, myös Meghan uskoo vihermehujen elähdyttävään vaikutukseen. Delishin mukaan Meghan ei kuitenkaan suhtaudu terveysjuomiin erityisen innostuneesti, vaan pitää niitä enemmänkin pakollisena pahana. 


7. Negroni

Mitä juomiin tulee, vihermehu ei suinkaan ole Meghanin lempidrinkki. The New Potato -sivustolla Meghan paljastaa todella rakastavansa viinejä. Cocktaileista hänen suosikkejaan ovat spicy tequila -pohjaiset juomat, negroni ja hyvä skottiviski ilman jäitä.

Täydellistä ruokapäiväänsä kuvaillessaan Meghan mainitsee, että päivä päättyisi negroniin.

Ruokavauva vatsassa

Delishin haastattelussa Meghan kertoo, että pääosin terveellisestä ruokavaliosta huolimatta hänen vatsassaan potkii usein niin kutsuttu ruokavauva, varsinkin, jos lomalla on tullut nautittua paikallisia pastaherkkuja. Meghan on jopa antanut food babylleen nimen: se on Comida.

Comida-mahdollisuutta ei taidettu ottaa huomioon, kun hiljattain juoruttiin, että Meghan odottaisi kuninkaallista vauvaa

Parhaiten pärjäsi sipsi, joka muistutti eniten perinteistä perunalastua.

– Terveellisyys ei saa maistua silloin, kun tekee mieli napostella sipsejä. 

Taas on viikonloppu alkamassa ja jotain tekisi mieli mässytellä illalla telkkarin edessä.  Uskaltaisiko perusperunalastut vaihtaa puolisen vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyneisiin linssisipseihin vai meneekö ilta pilalle?

Kyllä uskaltaa. 

Me Naisten testiryhmä maisteli kuutta eri uutuussipsiä ja yllättyi positiivisesti. 

Linssisipseissä on 40% vähemmän rasvaa kuin perinteisissä perunalastuissa, mikä kuulostaa samaan aikaan uhalta ja lupaukselta.  

– En yleensä hirveästi tykkää sipseistä, mutta näitä ostaisin. Ja kun perheen teini vetää helposti pussillisen perunalastuja, voisin yrittää ujuttaa hänelle linssiversioita. Saisipa ainakin vähän vähemmän suolaa, kommentoi yksi testaajista.  

”Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin.”

– Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin. En enää osta normisipsejä ollenkaan. Kun lähdin mökille, ostin näitä Helsingistä mukaan, kun en ollut varma saako uutuuksia mökkikuntani kaupasta, toinen kommentoi Estrellan linssisipsejä, jotka pärjäsivätkin testissä hyvin. 

”Tulee mieleen rapujuhlat ”

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli

– Tykkään paljon. Tästä ei tule pahvista jälkimakua, Estrellan sipsiä kehuttiin. 

Linssilastun voimakas tillin maku herätti ihastusta ja toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tästä ei tule pahvista jälkimakua.”

– Jos tykkää tillistä, niin tämä on loistava naksu. Tuo mieleen rapujuhlat, toinen kuvaili.  

Kaiken kaikkiaan sipsiin ihastuttiin, koska se muistutti niin paljon perunalastuja. Samasta syystä sen maku oli myös jollekin liian suolainen.  

SIJOITUS: 2.SIJA

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 
Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tämä on kuin vauvojen maissinaksu”

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt

Tässä sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa maun, mutta huonolla tavalla.

– Näyttää ankealta. Ja tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi, testiryhmä arvioi. 

– Ei maistu miltään, tai jos joltain, niin pikkulasten maissinaksulta, kuvailtiin brittiläisen valmistajan linssisipsiä, jossa mausteena oli käytetty merisuolaa. 

”Tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi.”

– Tähän on pistetty norjalaisen kalatehtaan jämät, eräs testaaja luonnehti. 

Jonkun mieleen valjuhko sipsi toi Raffel-perunakierteet. Myötämielisin testaaja arveli, että naksu voisi toimia vahvan dipin kanssa.

SIJOITUS: VIIMEINEN SIJA

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt  -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.
Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.

”Maistuu liian terveelliseltä”

Eat Realin Quinoa Chips - Sour Cream & Chives

Kvinoa-jauhoista valmistettu ja ruohosipulilla ja hapankermalla maistettu sipsi herätti testiryhmäläisissä ristiriitaisia kommentteja. Selvää on, että se on testin erikoisin tuote. 

– Nyt on niin omaperäinen maku, että tästä joko tykkää tai sitten ei.

”Tuo mieleen maakellarin.”

– Vähän tunkkainen fiilis. Tuo mieleen maakellarin, kuului tylyin tuomio. 

– Tämä maistuu liian terveelliseltä, mikä ei ole hyvä juttu, jos haluaa syödä sipsejä, arvioitiin naksua myös.

Mutta sai se myös kannattajia. Yksi testaaja jäi heti koukkuun ja sanoi olevansa varma, että voisi kauhoa sipsejä kitaansa loputtomiin.

SIJOITUS: VIIDES ELI TOISEKSI VIIMEINEN

”Rapsakka rakenne, mieto maku”

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill

Kikherne ei ohittanut linssiä makutestissä eikä kikhernejauhoista valmistettu naksu saanut kiihkeitä puolustajia tai vastustajia. Kaiken kaikkiaan sitä pidettiin toimivana keskivertosipsinä. 

– Kiva rapsakka rakenne, maku ehkä vähän mieto, sipsiä luonnehdittiin. 

– Hyvä dippi voisi tuoda jälkimakua, joku ehdotti. 

SIJOITUS: KOLMONEN

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.
Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.

”Ihanan koukuttavia!”

Estrellan Linssisipsi Kermaviili&Sipuli

Tässäpä sipsi, joka kerää pelkästään kehuja ja kiitosta.

– Nämä menevät täydestä! En huomaa mitään eroa perunalastuihin, mutta näiden jälkeen ei ole samalla lailla paha olla.

”En huomaa mitään eroa perunalastuihin.”

–  Eiväthän nämä varmaan terveellisiä ole, mutta haluan uskoa niin.

– Ihanan koukuttavia ja tuntuvat suolaisilta ja epäterveellisiltä, niin kuin sipsien kuuluukin.

SIJOITUS: SELVÄ YKKÖNEN!

Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.
Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.

”Nyt on makua”

Eat Realin Quinoa Chips - Sundried Tomato & Roasted Garlic 

Kun kvinoa-jauhot maustetaan valkosipulilla ja tomaatilla, syntyy kivan erilainen sipsi.

– Nyt on makua, testiryhmä kiittää.

Suutuntuma sen sijaan on vähemmän mairitteleva.

– Tulee sellainen olo, että syön koiran raksuja.

SIJOITUS: KESKIKASTIA, NELJÄS SIJA