Riisipaperista tehdyt vietnamilaiset kevätrullat ovat ihanan raikkaita ja kevyitä.
Riisipaperista tehdyt vietnamilaiset kevätrullat ovat ihanan raikkaita ja kevyitä.

Maailmalta löytyy monenlaisia taikinoita, joilla leipomiseen ja kokkaukseen saa uuden säväyksen. Joko tunnet filon, riisipaperit ja kevätrullataikinan?

Riisipaperiarkit

Huoneenlämmössä säilyvät riisipaperiarkit ovat käteviä ja kevyitä – niitä ei tarvitse kypsentää, eivätkä ne kaipaa rasvavoitelua. Lisäksi ne ovat edullisia ja säilyvät vaikka kuinka kauan.

Kun kastat pyörylät hetkeksi lämpimään veteen, ne pehmenevät taiteltaviksi. Täytteeseen käyvät kasvikset, ravut, liha, mikä vain. Pienen näpertelyn jälkeen saat raikkaita rullia ja pääset dippaamaan niitä kastikkeeseen.

Riisipaperiarkkeja myydään aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä.

Kokeile vietnamilaisten riisipaperirullien reseptiä.

Filo

Filo on kreikkalaisten ja turkkilaisten suosiossa, esimerkiksi pistaasien maustama makea baklava valmistuu filotaikinasta.

Filotaikina tehdään vedestä ja vehnästä ilman rasvaa. Mitään kevytleivontaa filolla ei kuitenkaan harrasteta, sillä ohuiden arkkien välit voidellaan öljyllä tai voilla.

Kun käytät filotaikinaa, peitä helposti kuivuvat ja halkeilevat arkit kostutetulla liinalla.

Filotaikinaa myydään pakasteena tavallisissa ruokamarketeissa. Paketissa on useita paperinohueksi kaulittuja arkkeja päällekkäin.

Kokeile tomaatti-fetapiiraan reseptiä.

Kevätrullataikina

Kevätrullataikina (spring roll pastry tai won ton pastry) on aasialainen paperinohut riisi- tai vehnäjauhoista valmistettu taikinalevy. Siitä tehdään kiinalaisen ravintolan kevätrullat ja won ton -keiton ”sattumat”.

Kevätrullataikinaa myydään pakasteena aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä. Arkkien koko vaihtelee. Jos et löydä kevätrullataikinaa, voit hyvin korvata sen filotaikinalla.

Sulaneet taikina-arkit kuivuvat helposti, joten peitä ne kostealla liinalla.

Kokeile omenakuppien reseptiä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.