Riisipaperista tehdyt vietnamilaiset kevätrullat ovat ihanan raikkaita ja kevyitä.
Riisipaperista tehdyt vietnamilaiset kevätrullat ovat ihanan raikkaita ja kevyitä.

Maailmalta löytyy monenlaisia taikinoita, joilla leipomiseen ja kokkaukseen saa uuden säväyksen. Joko tunnet filon, riisipaperit ja kevätrullataikinan?

Riisipaperiarkit

Huoneenlämmössä säilyvät riisipaperiarkit ovat käteviä ja kevyitä – niitä ei tarvitse kypsentää, eivätkä ne kaipaa rasvavoitelua. Lisäksi ne ovat edullisia ja säilyvät vaikka kuinka kauan.

Kun kastat pyörylät hetkeksi lämpimään veteen, ne pehmenevät taiteltaviksi. Täytteeseen käyvät kasvikset, ravut, liha, mikä vain. Pienen näpertelyn jälkeen saat raikkaita rullia ja pääset dippaamaan niitä kastikkeeseen.

Riisipaperiarkkeja myydään aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä.

Kokeile vietnamilaisten riisipaperirullien reseptiä.

Filo

Filo on kreikkalaisten ja turkkilaisten suosiossa, esimerkiksi pistaasien maustama makea baklava valmistuu filotaikinasta.

Filotaikina tehdään vedestä ja vehnästä ilman rasvaa. Mitään kevytleivontaa filolla ei kuitenkaan harrasteta, sillä ohuiden arkkien välit voidellaan öljyllä tai voilla.

Kun käytät filotaikinaa, peitä helposti kuivuvat ja halkeilevat arkit kostutetulla liinalla.

Filotaikinaa myydään pakasteena tavallisissa ruokamarketeissa. Paketissa on useita paperinohueksi kaulittuja arkkeja päällekkäin.

Kokeile tomaatti-fetapiiraan reseptiä.

Kevätrullataikina

Kevätrullataikina (spring roll pastry tai won ton pastry) on aasialainen paperinohut riisi- tai vehnäjauhoista valmistettu taikinalevy. Siitä tehdään kiinalaisen ravintolan kevätrullat ja won ton -keiton ”sattumat”.

Kevätrullataikinaa myydään pakasteena aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissä. Arkkien koko vaihtelee. Jos et löydä kevätrullataikinaa, voit hyvin korvata sen filotaikinalla.

Sulaneet taikina-arkit kuivuvat helposti, joten peitä ne kostealla liinalla.

Kokeile omenakuppien reseptiä.