Mikään ei tuo joulumieltä niin kuin omin kätösin valmistettu piparkakkutalo. Kuvat lukijoiden kotialbumeista.
Mikään ei tuo joulumieltä niin kuin omin kätösin valmistettu piparkakkutalo. Kuvat lukijoiden kotialbumeista.

Tässä tulee Suomen rumin piparkakkutönö kavereineen!

Olet ehkä nähnyt sosiaalisessa mediassa täydellisiä, viehkosti koristeltuja piparitaloja tai jopa -kyliä, mutta totuus on, että suurin osa piparitaloista on jotain ihan muuta. 

Tahmealla taikinalla, sulalla sokerilla ja valuvalla sokerikuorrutteella söhrääminen on sen verran vaikeaa, että suorassa seisova ja säntillisesti koristeltu piparkakkutalo on enemmän poikkeus kuin sääntö.

Halusimme tuoda tämän todellisuuden näkyväksi ja päätimme palkita Suomen epäonnistuneimman piparitalon. Katso mahtavat ehdokkaat ja ihaile jutun lopusta löytyvää voittajataloa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnelmallinen pipariröttelö

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei muumitaloa lukita yöksi, eikä kyllä tätä pipariröttelöäkään, sillä ovet puuttuvat. Muumitalon kaavoilla toteutettu luomus saa pisteitä ainakin säästelemättömästä sulan sokerin käytöstä ja erinomaisen söhryisestä kuorrutuksesta.

Mitä peeveliä täällä tapahtui, näyttää kuistin päällä istuva Rodinin ajattelija -henkinen tonttu kysyvän ilmeellään, ja sitä samaa mekin mietimme.

– Esille laitettiin kaikesta huolimatta. Naapuri kehui tunnelmalliseksi. Tämän jälkeen en ole yrittänyt, kertoo röttelönsä kisaan lähettänyt Tiina

Vinot töllit

– Vinon tyyliset töllit, luomuksensa kisaan lähettänyt Make kuvailee taloparia. 

–  Sokerikuorrute ei kiinnittynyt ja palat sikin sokin. Kuitenkin korjailin aika paljon, hän jatkaa.

Tarina ei kerro, miksi piparipihan etureuna näyttää jokseenkin järsityltä. Nakerretusta pihapiiristä ja kuorrutevaikeuksista huolimatta tämä talopari on siinä määrin onnistuneen oloinen, ettei mitään mahdollisuuksia voittoon ollut. 

Kosteusvaurion uhri

Kosteusvaurio on aina äärimmäisen ikävä juttu, ja sitä se on myös piparirakennusalalla. Tämä pakettitalo kohtasi laajamittaisen kattorikon pian valmistumisensa jälkeen, kun olosuhteet osoittautuivat yllättävän kuumankosteiksi.

– Kävipä vuorokauden vanhalle talolle noin, kun mökissä nousivat lämmöt ja kosteus uunin ja vieraiden takia, kuvan lähettänyt Maarit kertoo. 

Tämän luomuksen pisteitä nostavat ennakkoluuloton koristekarkkien käyttö – sieniä seinissä, miksipä ei – ja katon myrkynvihreä kuorrute. 

Mökintapainen

Pieni on kaunista! Sen kertoo tämä ilmeisesti Napero-irtokarkeilla koristeltu minitönö.

Erityisesti joulumieltä tuovat mökin pihassa käyskentelevä tuntematon eläin ja sen takapuolta haisteleva hirvi. Liekö kyseessä kahden metsän kuninkaan, karhun ja hirven, kohtaaminen?

– Kuva kertoo kaiken, ei tuota luomusta voi piparkakkutaloksi kutsua, vaikka se onkin tehty piparkakkutaikinasta, mökin laatinut Pia surkuttelee.

Avotalo ja piparipurilainen

Tämän piparkakkutalon sisään on satanut lunta ja jotain sinistä. Eikä ihme, sillä tönössä on vain kolme seinää eikä kattoa lainkaan. 

Loput rakennusaineet ovat päätyneet mökin viereen piparipurilaiseksi, jota onkin hiukan nakerrettu.

– Poikani kanssa tämä väkerrettiin, ja lopputulos ei aivan vastannut odotuksia, mutta luovaan ratkaisuun päädyimme. Avomallin talo, ja lopuista tuli kerroksellinen piparihampurilainen, kuvan lähettänyt nimimerkki Leipuri kertoo.

Kreisi kissatalo

Tämä kissojen kansoittama piparipihapiiri herättää lukuisia kysymyksiä.

Onko kuvan oikeassa reunassa oleva rakennus kaivo, joulukuusi vai jotain ihan muuta? Kuka ajaa pihaan parkkeeratulla mopolla? Ovatko sokeriset koristeet kandeerattuja hedelmiä vai silvottuja marmeladikuulia? Mitä rakennustarvikepinon päällä istuva posliinikissa miettii resting bitch face -ilmeensä takana?

Kuvan lähettänyt nimimerkki Kyllä se ennen onnistu toteaa:

– Surkein piparitalo, vaan ei poikien mielestä.

Jämätalo

Jos ei tietäisi taustatarinaa, tätä sievää minipiparitaloa voisi luulla hyvinkin onnistuneeksi. Teoksen päälle ripoteltu tomusokerihuntu voi jopa hetken hämätä luulemaan, että kuvassa on oikea talo eikä ainoastaan etuseinästä koostuva kulissimökki.

– Tämä luomus syntyi siitä määrästä taikinaa (ja leipojan energiaa), joka oli jäljellä, kun ensimmäinen talo romahti. Menee se näinkin, ja vähemmän syömistä joulun jälkeen, talon rakentanut Anna kertoo.

Laho lato

Harva arvaa, millainen tarina tämän runsailla koristeilla kuorrutetun ladon taakse kätkeytyy.

– Tämä luomus oli tehty helpoimman kautta valmismuoteista. Ei voi epäonnistua! Itseasiassa näitä tehtiin kaksi, kuvassa se onnistuneempi, kuvan lähettänyt Jolea kertoo.

Piparitalojen valmistusprosessissa oli vaaran tuntua, eikä vammoiltakaan vältytty.

– Palovammoja tuli vain yhdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle, kaksi sivustakatsojaa (lopettivat ”leipomisen” alkuunsa ensimmäisten huutojen pelästyttäminä) säästyivät vammoilta. Mikä ilo tästä tönöstä tulikaan, kruunasi joulukoristelun ja toi juhlavaa tunnelmaa...

Vaja tasakatolla

Tämä tasakattoinen piparivaja muistuttaa kauniisti rakennuskantamme moninaisuudesta: eiväthän oikeatkaan rakennukset ole vain harjakattoisia taloja vaan myös eri mallisia mökkejä, tönöjä, mörskiä, latoja ja tietysti vajoja. 

Vaja näyttää ehkä vaatimattomalta, mutta on tehty voimia säästelemättä.

– Tuntien äherryksen jälkeen tulos oli tämä, vajan rakennusmestari Wilhelmina paljastaa.

Voittaja: hirsimökki

Aito hirsi on kestävä ja kaunis materiaali, mutta sen työstäminen vaatii ammattitaitoa. Voittajapiparin kisaan lähettänyt nimimerkki Päin piparia oppi hirsirakentamisen vaativuuden kantapään kautta. 

– No niin, meillä oli oikein piparitalokilpailu teinityttäreni kanssa, hän kertoo.

– Nohevana äitinä pyörittelin mallia hirsitalo, samalla kun teini pyöriteli silmiään. Ajattelin, että paistan sitten talon rungon ja katon ja piipun valiina elementteinä. Saisipahan kerrankin itselleen kunnioitusta teiniltä.

Elementtitalo hirrestä siis! Mikäpä siinä. 

– Lopulta uunista paljaatuva karmiva näky oli tämä. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa, ja kyllä se nauroikin, Päin piparia muistelee. 

Vierailija

Nauroin ihan ääneen, tätä lukiessa. Ehkä jouluväsymystä ilmassa, mutta tuo kolmen hirsielementin asia on ihan parasta viihdettä. Kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla