Hermot menevät! Tai ainakin saattavat vaurioitua. Kuva: Shutterstock
Hermot menevät! Tai ainakin saattavat vaurioitua. Kuva: Shutterstock

Polttaa, polttaa! Todella tulinen ruoka-annos voi aiheuttaa jopa terveysongelmia.

Seuraavan kerran, kun  olet valitsemassa ravintolan tulisinta annosta, voit pelotella itseäsi tällä tiedolla: hurjapäinen chilinahminta saattaa aiheuttaa jopa paikallisen hermovaurion.

Ruokaan tulisuutta tuovat kapsaisiinit eli chilipippurin luontaiset aromiaineet voivat aiheuttaa muun muassa kovaa kipua, hillitsemätöntä yskää ja jopa tilapäistä näön huononemista. Suurina annoksina kapsaisiinit vaurioittavat hermosoluja.

Tulista ruokaa syödessä kapsaisiinit tarttuvat elimistössä vanilloidireseptoreihin, mikä johtaa hermoimpulssien välittymiseen keskushermostoon. Sen vuoksi erityisen tulinen ruoka aiheuttaa tunteen poltteesta tai hankausvammasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lohduttavaa on, että tuliseen ruokaan ei kuitenkaan voi kuolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijana: Markku Pasanen, lääkeainetoksikologian professori, Itä-Suomen yliopisto

Lue myös:

Chili ryntää ruokapöytään

Tiede: Miksei oma kutitus kutita?

Tiede: Mistä banaanikärpäsiä sikiää?

Sisältö jatkuu mainoksen alla