Chilejä myydään paitsi tuoreina myös kuivattuina hiutaleina ja jauheina, erilaisina maustetahnoina ja -kastikkeina.
Chilejä myydään paitsi tuoreina myös kuivattuina hiutaleina ja jauheina, erilaisina maustetahnoina ja -kastikkeina.

Toinen toistaan tulisemmat kastikkeet ja -tahnat valtaavat nyt kaupoissa hyllytilaa, ja vihannes­osasto värittyy tuoreista chileistä.

Kuuma, kuumempi, chili

Chilin poltteen  salaisuus on kemiallinen yhdiste nimeltään kapsaisiini. Tulisuutta kuvaa Scovillen asteikko, jonka huippulukeman, 16 miljoonaa, saavuttaa vain puhtaan kemiallinen kapsaisiini. Pelottavan ­tulisten habanerojen Scoville-luku on noin puoli miljoonaa.

Kaupassa chilit on merkitty asteikolla 0–10. Habanerot saavat tulisuudestaan täyden kympin. Vielä vahvemmat ­lajikkeet saavat kympin ­perään plusmerkkejä.

Erittäin tulinen harissa (vas.) on tunisialaisen keittiön lahja maailmalle. Maailman helpoin ja ehkä herkullisin pasta on valkosipulilla, chilillä ja persiljalla kruunattu spagetti (oik.).

Harissabroileri ja kurkkusalsa

4 hengelle
Valmistusaika: 40 minuuttia

250 g kreikkalaista ­jogurttia
1 rkl harissatahnaa (tai
½ dl sweet chili saucea)
½ tl suolaa
400 g maustamatonta broileria, esimerkiksi ­sisäfileitä tai leikkeitä
2 tl voita tai margariinia
kurkkusalsa:
2 kurkkua
1 tomaatti
½ punasipuli
1 tl balsamiviinietikkaa
1 rkl minttua hienon­nettuna
½ tl sokeria
¼ tl suolaa

1. Sekoita jogurttiin harissa ja suola. Nosta broilerit jogurttimarinadiin ja anna lihojen marinoitua noin 20 minuuttia.

2. Valmista lihojen marinoi­tuessa salsa. Pese kurkku ja tomaatti. Kuori sipuli. Leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne kulhossa keskenään. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja mausteet. Nosta jääkaappiin maustumaan.

3. Pyyhi lihoista enin marinadi pois. Kypsennä lihat rasvassa pannulla tai parilassa molemmin puolin. Tarjoa ­harissabroilerin ja kurkku­salsan kanssa leipää.

Valkosipuli-chilispagetti

4 hengelle
Valmistusaika: 20 minuuttia

300 g spagettia
4–5 valkosipulinkynttä
½–1 chilipalko
2 rkl oliiviöljyä
½ dl sileälehtistä persiljaa
parmesaaniraastetta

1. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

2. Kuori ja hienonna valko­sipulit. Halkaise chilipalko ja poista siemenet ja valkeat osat. Paloittele chili.

3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipulit ja chilit. Kuullota miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Nosta kattila levyltä ja lisää hienonnettu persilja.

4. Valuta kypsä spagetti lävikössä. Kaada spagetti valkosipuli-chiliseoksen joukkoon ja sekoita. Tarjoa spagetin kanssa parmesaaniraastetta ja vaaleaa leipää.

Chilin jäädyttäminen miedontaa ja mehevöittää makua.

Katkarapu-salaattiveneet

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + chilin jäätymisaika: ainakin 2 tuntia

1 chilipalko
400 g katkarapuja ­(pakaste)
(tai 500 g kuorellisia katkarapuja)
1 rkl majoneesia
½ tl limettimehua
½ kurkku
6 miniterttutomaattia
6–8 sidesalaatinlehteä, esimerkiksi cosmopolitan

1. Laita chilipalko pakastimeen edellisenä päivänä, tai vähintään pari tuntia ennen ruokailua.

2. Kuori tarvittaessa sulaneet katkaravut. Sekoita ­niihin majoneesi ja limetinmehu.

3. Leikkaa kurkku ja tomaatit kuutioiksi. Nosta salaatinlehdet tarjoilulautaselle. Pane lehdille kurkkua ja tomaattia. Jaa päälle katkarapumajoneesi. Raasta päälle jäädytettyä chilipalkoa juuri ennen tarjoamista, ettei chili sula liikaa.

Savustetuista chileistä tehty keskitulinen chipotle on meksikolaisen keittiön mausteita.

Chili con carne -kerrostortillat

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
2–3 tl chipotletahnaa
(tai 1–2 tl chilijauhetta)
½ tl suolaa
1 tlk (400 g) tomaatti­murskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl vettä
1 pkt (170 g) pekonia
4–8 tortillalettua
200 g cheddarjuustoa ­raastettuna
2 avokadoa
1 pieni makea sipuli
1 ruukku korianteria
1 tlk (200 g) ranskankermaa
1 rkl limetinmehua
½ tl suolaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paahda jauheliha kattilassa. Lisää loppu­vaiheessa sipulit, chipotle­tahna ja suola. Anna hautua hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele murskatölkki vedellä ja kumoa kattilaan. Anna kastikkeen hautua muiden ainesten valmistelun ajan.

2. Lado pekoniviipaleet uuni­pellille leivinpaperin päälle vieri viereen. Paahda viipaleet 200-asteisessa uunissa rapeiksi, noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja murustele pekonit.

3. Leikkaa tortillat neljään osaan ja lado ne vierekkäin kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Ripottele puolet juusto­raasteesta tortilloiden päälle. Nosta pellit uuniin ja anna lämmetä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.

4. Poista avokadoista siemen ja kuoret. Leikkaa avokadot paloiksi. Kuori ja hienonna ­sipuli. Hienonna korianteri. ­Sekoita ranskankerman joukkoon limetinmehu ja suola.

5. Nosta loppu juustoraaste, avokadot, sipulit, korianterit, ranskankerma ja pekonimurut omissa kulhoissaan tarjolle. Nosta pöytään myös chilikastike ja tortillakolmiot. Kokoa tortillojen väliin chilikastiketta, pekonimuruja ja juustoa. Nosta tornien päälle avokadoa, sipulia, korianteria ja ranskankermakastiketta.

VINKKI  Saat kasvisversion korvaamalla jauhelihan käyttövalmiilla pavuilla ja jättämällä pekonin pois.

Näin pärjäät chilin kanssa

Jos et halua ruokaa liian tuliseksi, leikkaa chili auki ja poista sisällä olevat siemenet ja vaaleat kiinnikkeet. Poltetta aiheuttavaa kapsaisiinia on eniten siemenissä ja siemenkiinnikkeissä.

Yllättikö polte? Rasvaiset maitotuotteet, kuten kerma, taltuttavat tulisuutta, koska kapsaisiini on rasvaliukoinen. Vedestä tai oluesta ei ole apua.

Kihelmöivätkö kädet? Hiero käsiin ruokaöljyä ennen saippuapesua. Kumihanskatkaan eivät ole liioittelua.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.