Chilejä myydään paitsi tuoreina myös kuivattuina hiutaleina ja jauheina, erilaisina maustetahnoina ja -kastikkeina.
Chilejä myydään paitsi tuoreina myös kuivattuina hiutaleina ja jauheina, erilaisina maustetahnoina ja -kastikkeina.

Toinen toistaan tulisemmat kastikkeet ja -tahnat valtaavat nyt kaupoissa hyllytilaa, ja vihannes­osasto värittyy tuoreista chileistä.

Kuuma, kuumempi, chili

Chilin poltteen  salaisuus on kemiallinen yhdiste nimeltään kapsaisiini. Tulisuutta kuvaa Scovillen asteikko, jonka huippulukeman, 16 miljoonaa, saavuttaa vain puhtaan kemiallinen kapsaisiini. Pelottavan ­tulisten habanerojen Scoville-luku on noin puoli miljoonaa.

Kaupassa chilit on merkitty asteikolla 0–10. Habanerot saavat tulisuudestaan täyden kympin. Vielä vahvemmat ­lajikkeet saavat kympin ­perään plusmerkkejä.

Erittäin tulinen harissa (vas.) on tunisialaisen keittiön lahja maailmalle. Maailman helpoin ja ehkä herkullisin pasta on valkosipulilla, chilillä ja persiljalla kruunattu spagetti (oik.).

Harissabroileri ja kurkkusalsa

4 hengelle
Valmistusaika: 40 minuuttia

250 g kreikkalaista ­jogurttia
1 rkl harissatahnaa (tai
½ dl sweet chili saucea)
½ tl suolaa
400 g maustamatonta broileria, esimerkiksi ­sisäfileitä tai leikkeitä
2 tl voita tai margariinia
kurkkusalsa:
2 kurkkua
1 tomaatti
½ punasipuli
1 tl balsamiviinietikkaa
1 rkl minttua hienon­nettuna
½ tl sokeria
¼ tl suolaa

1. Sekoita jogurttiin harissa ja suola. Nosta broilerit jogurttimarinadiin ja anna lihojen marinoitua noin 20 minuuttia.

2. Valmista lihojen marinoi­tuessa salsa. Pese kurkku ja tomaatti. Kuori sipuli. Leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne kulhossa keskenään. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja mausteet. Nosta jääkaappiin maustumaan.

3. Pyyhi lihoista enin marinadi pois. Kypsennä lihat rasvassa pannulla tai parilassa molemmin puolin. Tarjoa ­harissabroilerin ja kurkku­salsan kanssa leipää.

Valkosipuli-chilispagetti

4 hengelle
Valmistusaika: 20 minuuttia

300 g spagettia
4–5 valkosipulinkynttä
½–1 chilipalko
2 rkl oliiviöljyä
½ dl sileälehtistä persiljaa
parmesaaniraastetta

1. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

2. Kuori ja hienonna valko­sipulit. Halkaise chilipalko ja poista siemenet ja valkeat osat. Paloittele chili.

3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipulit ja chilit. Kuullota miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Nosta kattila levyltä ja lisää hienonnettu persilja.

4. Valuta kypsä spagetti lävikössä. Kaada spagetti valkosipuli-chiliseoksen joukkoon ja sekoita. Tarjoa spagetin kanssa parmesaaniraastetta ja vaaleaa leipää.

Chilin jäädyttäminen miedontaa ja mehevöittää makua.

Katkarapu-salaattiveneet

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + chilin jäätymisaika: ainakin 2 tuntia

1 chilipalko
400 g katkarapuja ­(pakaste)
(tai 500 g kuorellisia katkarapuja)
1 rkl majoneesia
½ tl limettimehua
½ kurkku
6 miniterttutomaattia
6–8 sidesalaatinlehteä, esimerkiksi cosmopolitan

1. Laita chilipalko pakastimeen edellisenä päivänä, tai vähintään pari tuntia ennen ruokailua.

2. Kuori tarvittaessa sulaneet katkaravut. Sekoita ­niihin majoneesi ja limetinmehu.

3. Leikkaa kurkku ja tomaatit kuutioiksi. Nosta salaatinlehdet tarjoilulautaselle. Pane lehdille kurkkua ja tomaattia. Jaa päälle katkarapumajoneesi. Raasta päälle jäädytettyä chilipalkoa juuri ennen tarjoamista, ettei chili sula liikaa.

Savustetuista chileistä tehty keskitulinen chipotle on meksikolaisen keittiön mausteita.

Chili con carne -kerrostortillat

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
2–3 tl chipotletahnaa
(tai 1–2 tl chilijauhetta)
½ tl suolaa
1 tlk (400 g) tomaatti­murskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl vettä
1 pkt (170 g) pekonia
4–8 tortillalettua
200 g cheddarjuustoa ­raastettuna
2 avokadoa
1 pieni makea sipuli
1 ruukku korianteria
1 tlk (200 g) ranskankermaa
1 rkl limetinmehua
½ tl suolaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paahda jauheliha kattilassa. Lisää loppu­vaiheessa sipulit, chipotle­tahna ja suola. Anna hautua hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele murskatölkki vedellä ja kumoa kattilaan. Anna kastikkeen hautua muiden ainesten valmistelun ajan.

2. Lado pekoniviipaleet uuni­pellille leivinpaperin päälle vieri viereen. Paahda viipaleet 200-asteisessa uunissa rapeiksi, noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja murustele pekonit.

3. Leikkaa tortillat neljään osaan ja lado ne vierekkäin kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Ripottele puolet juusto­raasteesta tortilloiden päälle. Nosta pellit uuniin ja anna lämmetä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.

4. Poista avokadoista siemen ja kuoret. Leikkaa avokadot paloiksi. Kuori ja hienonna ­sipuli. Hienonna korianteri. ­Sekoita ranskankerman joukkoon limetinmehu ja suola.

5. Nosta loppu juustoraaste, avokadot, sipulit, korianterit, ranskankerma ja pekonimurut omissa kulhoissaan tarjolle. Nosta pöytään myös chilikastike ja tortillakolmiot. Kokoa tortillojen väliin chilikastiketta, pekonimuruja ja juustoa. Nosta tornien päälle avokadoa, sipulia, korianteria ja ranskankermakastiketta.

VINKKI  Saat kasvisversion korvaamalla jauhelihan käyttövalmiilla pavuilla ja jättämällä pekonin pois.

Näin pärjäät chilin kanssa

Jos et halua ruokaa liian tuliseksi, leikkaa chili auki ja poista sisällä olevat siemenet ja vaaleat kiinnikkeet. Poltetta aiheuttavaa kapsaisiinia on eniten siemenissä ja siemenkiinnikkeissä.

Yllättikö polte? Rasvaiset maitotuotteet, kuten kerma, taltuttavat tulisuutta, koska kapsaisiini on rasvaliukoinen. Vedestä tai oluesta ei ole apua.

Kihelmöivätkö kädet? Hiero käsiin ruokaöljyä ennen saippuapesua. Kumihanskatkaan eivät ole liioittelua.