Kuorttisen luomukanalan kanat tepastelevat kesät ulkona. Kuva: Kuorttisen luomukanala.
Kuorttisen luomukanalan kanat tepastelevat kesät ulkona. Kuva: Kuorttisen luomukanala.

Luomukananmunia tilaavat nykyään myös työporukat. Yksi porukka saattaa tilata 600 kananmunaa kerralla.

Luomukananmunien tilaajiin kuuluvat nykyään myös työyhteisöt.

– He saattavat tilata esimerkiksi 15–20 kennoa kerrallaan, kertoo kuntosali Mayor's Gymin luomuruokapiiriä vetävä Sanna-Mari Oranen.

Yhdeksän munaa päivässä

Kuntosalin alkuperäiset luomuruokapiiriläiset olivat salilla treenaavia bodareita, mutta nykyään enemmistö munarinkiläisistä on taviksia. Piirillä on tykkääjiä Facebookissa 4 700. Tilaajia on yleensä 200–300 kerrallaan. Luomuruokapiiri tilaa kananmunia Kuorttisen luomukanalasta kahden viikon välein. Kovimmat luomumunafanit osallistuvat joka tilaukseen ja tilaavat 3–4 munakennoa. Yhdessä kennossa on 30 kananmunaa. He saattavat syödä siis 120 kananmunaa kahdessa viikossa ja 8–9 munaa päivässä.

– Juuri yksi kävijä jutteli salilla, että aamupalalla menee viisi kananmunaa, Oranen kertoo.

Mayor's Gymin luomuruokapiiriläisten tilauksissa munat maksavat 4,75 euroa kilolta.

Yli tuhat munaa kerralla

Myös Suomen Kotitila-verkkokauppa on saanut asiakkaakseen työporukan, joka on tilannut verkkokaupasta peräti 1 080 kananmunaa kerrallaan.

– Käymme keskusteluja useiden työpaikkojen kanssa, kertoo Kotitilan toimitusjohtaja Eeva-Maria Kytönen.

Kotitilan munat maksavat 4,90 euroa kilolta. Ruokakaupoissa luomukananmunien kilohinta on yleensä 8–10 euroa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan luomukananmunien tuotanto kasvoi tammi–kesäkuussa 21 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Lue myös:

Kananmunassa on kaikkea

Jamie Oliverin munavinkeillä et epäonnistu

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.