Uskon, että miesten kokatessa panopastaa naisille vaikutus on vielä tehokkaampi, kertoo Natalia Tolmatsova. Kuva: Natalia Tolmatsova
Uskon, että miesten kokatessa panopastaa naisille vaikutus on vielä tehokkaampi, kertoo Natalia Tolmatsova. Kuva: Natalia Tolmatsova

Lemmenruokien halpaversio vaihtuu kesällä kevyempiin herkkuihin, ruokakirjailija ja bloggaaja Natalia Tolmatsova kertoo.

Kuka muistaa vielä alkuvuoden 2017 puhutuimman pastaherkun? Ruokakirjailija, bloggaaja Natalia Tolmatsovan panopastan?

Tällä nimellä Natalia kutsui ruokaansa, joka päätyi hänen halparuokakirjaansa. Viikko ennen juhannusta Natalia kertoi sosiaalisessa mediassa, että ensimmäinen panopastavauvakin on laitettu nyt alulle.

– Yksi seuraajani otti yhteyttä minuun Instagramissa ja kertoi, että hänelle kokattiin panopastaani. Ja nyt ensimmäinen panopastavauva on tulossa, WTD-blogia pitävä Natalia sanoo Me Naisille.

Vauvan äiti ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään, sillä raskaus on vasta alkumetreillä. Lisäksi hän sanoo asuvansa pienellä paikkakunnalla ja että uusi lapsi on laitettu alulle salarakkaan kanssa.

– Kaikki alkoi, kun näin miehen muutaman kerran kaupan kassajonossa. Mietin, että kukahan tämä komistus on. Aikaa kului eteenpäin, ja päätin aloittaa punttisalilla käynnin. Yllätyksekseni samainen mies oli myös siellä ja satuimme monta kertaa salille samaan aikaan. Sitten, kuin ihmeen kautta, aloimme jutella ja tutustuimme toisiimme.

Sen jälkeen pari päätyi treffeille, mies kokkasi lihapullapastaa ja ilta päättyi yhteiseen yöhön. Tuleva vauva on heille ensimmäinen; äidillä on lapsia aiemmasta suhteestaan.

”Kaikki alkoi, kun näin miehen muutaman kerran kaupan kassajonossa. Mietin, että kukahan tämä komistus on.”

”Kesäheilani on reklamoinut”

Panopastaksi Natalia brändäsi talvella lihapullapastansa, jonka raaka-aineet kahdelle hengelle maksavat noin kahdeksan euroa. Reseptiin kuuluu spagettia, tomaattimurskaa, jauhelihaa, parmesaania ja mausteita. Mutta mikä tavallisesta pastasta tekee niin panettavan? Natalian mukaan se syntyi konkreettisesta tarpeesta hurmata: salaisuus ei olekaan pelkässä ruokalajissa – vaan kokonaisuudessa.

– Kutsu kotiin, intiimi tunnelma, vaivannäkö ruuan eteen, flirttailu kokkaamisen yhteydessä ja pullo punaviiniä. Tilanteessa on jännitystä, sillä on ihan eri asia lähteä syömään uuden deitin kanssa julkiselle paikalle ravintolaan kuin viettää kahdestaan aikaa kotona, Natalia kertoi Me Naisille aiemmin tänä vuonna.

Hän myöntää kokanneensa kevään aikana panopastaansa muutaman kerran itsekin, mutta esimerkiksi nykyinen heila ei ole koskaan sitä saanut.

– Kesäheilani on reklamoinut, koska panopastaa ei ole näkynyt eikä kuulunut. Joten muitakin tapoja ilmeisesti on löytää seuraa.

Yksi Natalian kesäistä suosikkiresepteistä on panoborssikeitto, joka on kylmä versio klassisesta borssikeitosta.

– Pinkki keitto hurmaa värikkäällä olemuksellaan. Viileä keitto on kuin tehty rakkaudentäyteiseen kesäpäivään. Punajuurta sisältävä keitto tunnetusti on sotkuista ruokaa, jolloin ei jää muita vaihtoehtoja kun riisua paita, Natalia vinkkaa.

Natalia Tolmatsovan panoborssi on lemmekkään väristä ruokaa.
Natalia Tolmatsovan panoborssi on lemmekkään väristä ruokaa.

Natan kylmä borssikeitto

4–6 annosta

Valmistusaika 1 t + 1 t maustuminen

  • 3 punajuurta
  • 2 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 perunaa
  • 2 avomaankurkkua
  • 1 dl hienonnettua kevätsipulia
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1–2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

Lisäksi

  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl smetanaa tai ranskankermaa

1. Pese, kuori ja keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota vesi talteen ja jäähdytä punajuuret. Pilko ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna punajuurten keitinvesi kiehuvaksi, lisää perunat ja keitä kypsiksi 10–15 minuuttia. Säästä taas keittoliemi.

3. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi. Hienonna yrtit. Laita punajuuri- ja kurkkusuikaleet, perunat, puolet kevätsipulista ja tillistä keittoliemeen (lientä oltava yht. noin 1½ litraa). Mausta etikalla, suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.

4. Keitä kananmunia 8 minuuttia kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä, kuori ja hienonna munat. Tarjoile keitto kylmänä smetanan ja kananmunan kanssa. Koristele annokset kevätsipulilla ja tillillä.

Vinkki! Oikaise käyttämällä keittoon vakuumiin pakattuja, valmiiksi kypsennettyjä punajuuria. Keitä silloin perunat 1,5 litrassa vettä.

Mmmmm, lakua. Lakritsitalo on herkullinen vaihtoehto joulupöytään. Kuvat: Soppa365 / Emilia Kolari

Perinteinen piparkakkutalo on saanut kovan luokan haastajan. Lakumökki on kuin syötävä savusauna.

Ensin pistettiin uusiksi perinteinen joulutorttu, nyt on piparkakkutalon vuoro. Soppa365-sivusto keksi rakentaa piparitalon sijaan lakuhirsimökin. Sen parruina on käytetty paksuja lakuja ja kattona lakumattoja. Ne on kiinnitetty yhteen kirkkaalla elintarvikeliimalla ja cocktail-tikuilla.

Taloon saa entisestään tunnelmaa sytyttämällä sen sisälle valot pienen led-kynttilän avulla.

Suomalaiseen suuhun lakutalo voi maistua jopa herkullisemmalta kuin peruspipari. Osa piparitaloon kyllästyneistä kokkailijoista on keksinyt rakentaa joulutaloja myös suklaalevyistä.

Piparikupit sopii täyttää esimerkiksi luumumoussella.

Joulutortut ovat varastaneet huomion perinteisiltä piparkakuilta. Ensin tulivat vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut, sitten kaikki mahdolliset muut tortuntäytteet

Nyt on kuitenkin löytynyt piparkakkuniksi, jolla piparit pääsevät joulun kahvipöydän keskipisteeseen.

Saammeko esitellä: piparikupit. Tämän hauskanmuotoisen herkun resepti on ollut olemassa useamman vuoden ajan – netistä on löydettävissä esimerkiksi Maku-lehden ohje vuodelta 2015 ja Päiväunien aikaan tapahtunutta -blogin ohje vuodelta 2013 – mutta toistaiseksi piparikupit eivät ole nousseet suureen suosioon.

Piparien paistaminen kupeiksi saattaa kuitenkin hyvinkin olla tämän joulun hitti. Anne Hyttinen sai hyvin innokkaan vastaanoton kysellessään Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä, millä kupit voisi täyttää. 

Muffinssivuoka avuksi

Piparikupit syntyvät helposti kotitekoisesta taikinasta tai kaupan valmiista piparitaikinasta. Piparkakut leikataan tavallisesti piparimuotilla ja asetellaan nurin päin käännetyn muffinssivuoan päälle. 

Hyttinen kertoo kokeilleensa piparien täytteeksi vanilja- ja luumumousseja piparimuruilla. Pipari kävisi varmasti hyvin makupariksi monelle muullekin täytteelle, joten vaihtoehdot eivät rajoitu mousseihin. 

Nettiresepteissä täytteeksi on ehdotettu muun muassa kinuskimarjoja, luumurahkaa, mascarponea, aprikoosirahkaa ja omenaa sinihomejuustovaahdon kera.


Seuraavaksi joululeivosfuusio

Eikä tässäkään vielä kaikki: Anne Hyttinen kertoo suunnittelevansa seuraavaksi pipari- ja joulutorttukuppien yhdistämistä.

Jos torttutaikinaa paistaisi muffinssivuoan oikealla puolella ja piparitaikinaa nurjalla puolella, kupit ja sopivan täytteen voisi yhdistää kaikkien aikojen joululeivosfuusioksi.