Hanna ja Alexander Gullichsen
Hanna ja Alexander Gullichsen
Ruokakirjailija ja bloggaaja Hanna Gullichsen.
Ruokakirjailija ja bloggaaja Hanna Gullichsen.
Ravintoloitsija Alexander Gullichsen.
Ravintoloitsija Alexander Gullichsen.
Gullichsenien uusi Meidän safkaa -ruokaohjelma alkaa Avalla 20.1.
Gullichsenien uusi Meidän safkaa -ruokaohjelma alkaa Avalla 20.1.

Ruokapari Hanna, 33, ja Alexander Gullichsen, 49, tuntevat toistensa inhokit.

Telkusta puskee ulos ruokaohjelmia pilvin pimein. Miten teidän uusi Meidän safkaa -ohjelmanne erottuu joukosta?

Hanna: Se on visuaalisesti erittäin kaunis ja suoraan meidän arjestamme. Alexander kokkaa järjestelmällisesti ja fiksusti, minä olen suurpiirteinen ja ronski. Kerran tosin itkin, kun tein mummuni puolukkasurvosta.

Alexander: Emme kokkaa otsa rypyssä, vaan rennosti. Hanna on ohjelmassa letkeä, mutta minä puhun huonoa suomea, enkä osaa olla kameran edessä luontevasti. Toivottavasti se tuo kuitenkin vain sympaattisuutta siihen.

Avokadopastanne nousi reilu vuosi sitten ilmiöksi. Mistä reseptistänne olisi nyt sen veroiseksi hitiksi?

Hanna: Se voisi olla karitsaloota. Siihen tulee makaronia, tomaatteja, yrttejä, viiniä, karitsanjauhelihaa ja pekonia. Se on saanut jo hyvän vastaanoton ystävä­piirissämme. Teemme yhä avokadopastaakin, siihen ei vain kyllästy. Olemme pastalle ja sosiaaliselle medialle velkaa kaiken, niitä ilman emme olisi tässä.

Suositte kauden raaka-aineita. Mitä meidän pitäisi syödä tammikuussa?

Alexander: Nyt ajankohtaisia ovat made, mädit ja blinit, samoin pataruuat ja keitot. Tammikuussa saatavilla ovat vain ne suomalaiset raaka-aineet, jotka nousevat järvestä. Siispä pilkkimään!

Mitä olette oppineet toisiltanne ruuasta?

Hanna: Olen päässyt eroon lähes kaikista ruokaennakkoluuloistani Alexanderin ansiosta. Inhosin korianteria, mutta nykyään syön sitä kuin heinää. Rakuuna on ainoa, josta en tykkää vieläkään.

Alexander: Etkä fenkolinsiemenistä, mutta ujutan niitä "vahingossa" keittoihin. Tärkeintä on tietää, mistä ruuasta toinen diggaa ja mistä ei. Jos niitä ei tiedä vielä näin kymmenenkään vuoden jälkeen, ei ole ollut kovin tarkkana.

Onko olemassa vempainta, jota ei teidän keittiöstänne löydy?

Alexander: Meillä ei ole jäätelökonetta, rasvakeitintä tai leipäkonetta. Käytämme vain sauvasekoitinta ja blenderiä. Meille riittää, että on hyvät veitset, iso työ­lauta ja pari paksupohjaista kattilaa.

Olette tehneet yhdessä jo kaksi ruokakirjaakin. Mistä vielä unelmoitte?

Hanna: Että kauppojen eineshyllyt kutistuisivat ja osaisin nauttia arjesta. Kirjoitan unelmani aina ylös ja sanon ne ääneen, se on ainoa tapa edetä elämässä. Rima ei voi koskaan olla liian korkealla.

Alexander: Roolini on olla meistä se järkevämpi, mutta Hannan energia saa minutkin kurottelemaan korkealle.

Meidän safkaa -ruokaohjelma Avalla 20.1. alkaen klo 21.

Lue myös:

Krabin avokadopasta haastaa kulttisuosioon nousseen avokadopastan

Blinit Alexander ja Hanna Gullichsenin tapaan

Onko tämä somekokki Henri Alénin seuraavan hittireseptin pääraaka-aine?

Hanna ja Alexander Gullichsen

■ Ruokakirjailija ja bloggaaja Hanna ja ravintoloitsija Alexander Gullichsen asuvat Helsingissä kuusivuotiaan poikansa kanssa.

■ Kirjoittaneet kaksi ruokakirjaa. Uusi Safkaa – maanantaista sunnuntaihin ilmestyy 21.1.

Meidän safkaa -ruokaohjelma Avalla ma 20.1. alkaen klo 21.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.