Krabin pasta on aasialainen muunnelma avokadopastasta. Resepti: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo
Krabin pasta on aasialainen muunnelma avokadopastasta. Resepti: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Kauden trendikkäimmistä kasviksista avokadosta, lehtikaalista ja inkivääristä valmistat esimerkiksi maailman parasta lohturuokaa.

Avokadosta, lehtikaalista ja inkivääristä on tullut parin viime vuoden aikana trendiherkkuja, vaikka vielä muutama vuosi sitten ne olivat harvinaisia vieraita suomalaisissa kotikeittiöissä.

Nyt tämän trendikolmikonsuosio näkyy myös myynnissä, kertoo S-ryhmän Patarumpu-sivusto

Mitä näistä herkullisista ja terveellisistä kasviksista saisi aikaan? Ainakin kilpailijan kulttimainetta nauttivalle avokadopastalle tai koomikko Ali Jahangirin Twitterissä hehkuttaman simppelin keiton. Katso reseptit alta!

Krabin avokadopasta

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

Tarvitset:
300 g spagettia
1 valkosipulinkynsi
1 chili
1 limetin mehu
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl thaikalakastiketta
1 tl hunajaa
2 avokadoa
½ ruukkua korianteria
100 g lehtikaalia tai rucolaa
1 dl suolapähkinöitä
100 g raastettua parmesaania

Ohjeet: Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. ­Hienonna chili ja purista limetistä ­mehu. ­Sekoita ­isossa kulhossa valko­sipuli, chili, ­mehu, inkivääri, kalakastike ja hunaja. Kuori avokadot, poista siemenet ja kuutioi hedelmäliha. Hienonna korianteri ja lehtikaali. Lisää avokado, korianteri ja lehtikaali (tai ­rucola) kulhossa oleviin aineksiin. Keitä pasta suolalla maustetussa ­vedessä. Kun pasta on kypsää, valuta se, mutta ota puoli desiä keitinlientä talteen. Kaada pasta muiden ainesten joukkoon, lisää keitinliemi ja sekoita. Rouhi suolapähkinät ja ripottele ne juustoraasteen kanssa ruuan pinnalle.

Lisää avokado- ja lehtikaalireseptejä:

Porkkana-inkiväärikeitto

Resepti: Marja Samuli Kuva: Sami Repo

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

Tarvitset:
900 g porkkanaa
1 kpl iso sipuli
3 kpl valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 tl currya
6,5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
ruususuolaa ja mustapippuria maun mukaan

Ohjeet: Kuori porkkanat ja pilko paloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota kattilassa öljyssä porkkana­palat, sipuli- ja valkosipulisilppu, inkivääriraaste ja curry. Lisää vesi. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Lisää kookosmaito. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää makusi mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Nämäkin syntyvät inkivääristä:

Lue myös:

Naurettavan helppo niksi: näin estät avokadon tummumisen

Lehtikaalijuomalla karkotat väsymyksen

Inkivääri on flunssajuoman salainen ainesosa – ohjeen löydät täältä

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.